Φον ντερ Λάιεν στην G20: Επενδύσεις 4 δις ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Παγκόσμια απειλή η κλιματική αλλαγή

FILE PHOTO: epa10841488 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during the Presidential Day of the ongoing Inaugural Africa Climate Summit (ACS23), at the Kenyatta International Convention Centre (KICC) in Nairobi, Kenya, 05 September 2023. EPA, DANIEL IRUNGU




Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια απειλή και ένας παράγοντας που συμβάλλει στην επισιτιστική ανασφάλεια τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην πρώτη συνεδρίαση στους G20, «One Earth» (Μια Γη), προαναγγέλοντας παράλληλα επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η επισιτιστική ασφάλεια είναι επίσης θύμα της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στα σιτηρά από την Ουκρανία να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διευκολύνουμε τα σιτηρά να φτάσει στις παγκόσμιες αγορές μέσω της χερσαίας οδού. Αλλά για να σταθεροποιηθούν οι παγκόσμιες τιμές, τα σιτηρά πρέπει επίσης να ταξιδεύουν δια θαλάσσης» επισήμανε. Η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε παράλληλα ότι «κανείς δεν πρέπει να πεινάει και οι ηγέτες της G20 έχουν την ευθύνη και τα εργαλεία για να επιτρέψουν τη ροή των σιτηρών εκεί που χρειάζεται».

Τέλος, ανέφερε ότι μόνο τα επόμενα 5 χρόνια, η ΕΕ θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μέσω του σχεδίου Global Gateway.

Σχετικά με τον φονικό σεισμό στο Μαρόκο, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκείνους που ανταποκρίθηκαν πρώτοι κάνοντας μια αξιοθαύμαστη δουλειά». Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια εάν ζητηθεί αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς .

«Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό και τις αρχές του Μαρόκου» σημειώνει ο κ. Λέναρσιτς.


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Ινδία ενδέχεται να αλλάξει σύντομα ονομασία: Ο Μόντι άνοιξε την σύνοδο της G20 ως πρωθυπουργός της “Μπάρατ”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: