Οι Έλληνες νιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές: Ο Guardian γράφει για την “τέλεια καταιγίδα”, όπως τη χαρακτήρισε ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός

Πλημμυρισμένη έκταση στην περιοχή της λίμνης Κάρλα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, Λάρισα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Ένα κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Ελλάδα μετά τις πλημμύρες, μεταφέρει ο Guardian-The Observer, Helena Smith: , καθώς οι πολίτες φοβούνται ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναληφθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και νιώθουν απροστάτευτοι έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Πολιτεία.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι η μυρωδιά του θανάτου διαποτίζει τον άλλοτε εύφορο κάμπο της Θεσσαλίας. Μπορεί να έχουν περάσει δεκατρείς ημέρες από τότε που η καταιγίδα Daniel έπληξε την Ελλάδα αλλά ακόμα και τώρα, καθώς τα νερά της πλημμύρας υποχωρούν σιγά σιγά, οι οικογένειες θάβουν αγαπημένα πρόσωπα και οι αρχές αρχίζουν να καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής.

Είναι σαφές ότι η αγροτική καρδιά της χώρας έχει καταστραφεί σε τρομακτικό βαθμό. Αυτό που μένει είναι μια κατεστραμμένη γη, νοτισμένη από τη βροχή και καλυμμένη με τα υπολείμματα όσων αφανίστηκαν από την καταιγίδα, έμψυχα και άψυχα, ψάρια, πουλιά, μέλισσες, σκυλιά, γάτες, ζώα, κτίρια, γέφυρες και δρόμοι.

  • Αυτό το Σαββατοκύριακο, Έλληνες στρατιώτες με μάσκες και προστατευτικές στολές περισυνέλλεξαν πυρετωδώς τα πτώματα για μαζική αποτέφρωση.

Περισσότερα από 200.000 ζώα χάθηκαν στις καταιγίδες, λένε οι αξιωματούχοι, και με τους φόβους για κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, γίνεται μια μάχη ενάντια στο χρόνο για την απομάκρυνση των σάπιων υπολειμμάτων από φάρμες και μαντριά σε περιοχές που συχνά περιγράφονται ως αδιάβατες.

«Η δυσοσμία είναι αφόρητη», είπε ένας δημοσιογράφος στους τηλεθεατές στην κρατική τηλεόραση. «Και κρέμεται πάνω από τη Θεσσαλία».

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες, τα νερά των οποίων συνεχίζουν να βυθίζουν χωράφια με βαμβάκι και καλαμπόκι, χωριά και πόλεις σε ένα παχύ στρώμα λάσπης.

Μετά τον καταστροφικό αντίκτυπο του Daniel στη Λιβύη – όπου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 11.000 – οι Έλληνες νιώθουν τυχεροί. Αλλά και ο θυμός αυξάνεται.

Σε μια περιοχή που είχε πληγεί από έναν άγριο μεσογειακό κυκλώνα, ή «medicane», με το όνομα «Ιανός», ακριβώς πριν από τρία χρόνια τη Δευτέρα, η οργή κυριαρχεί επειδή δεν λήφθηκε σχεδόν κανένα μέτρο πρόληψης των πλημμυρών, ακόμη κι αν οι περισσότεροι δέχονται ότι οι καταιγίδες αυτού του μήνα, που ενεργοποιήθηκαν από ένα καλοκαίρι με μια ζέστη άνευ προηγουμένου, είχαν να συμβούν αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Οι νεροποντές που εξαπέλυσε ο Daniel ήταν οι χειρότερες από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις τη δεκαετία του 1930.

«Θα μπορούσατε να την αποκαλέσετε την τέλεια καταιγίδα», είπε στον Observer ο κορυφαίος κλιματολόγος της Ελλάδας, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός. «Κλεισμένος ανάμεσα σε δύο μετεωρολογικά συστήματα έμεινε ακίνητος, ανίκανος να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά, παίρνοντας την ενέργειά του από την ολοένα και πιο ζεστή θάλασσα και [ρίχνοντας] μέσα σε δύο ημέρες το ισοδύναμο μιας βροχής ενός έτους στη Θεσσαλία».

Σε ηλικία 80 ετών, ο Ζερεφός μελετά εδώ και καιρό τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες στο ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών για τη φυσική και την κλιματολογία της ατμόσφαιρας. Είναι ο πρώτος που είπε ότι ο Daniel ήταν «ένα πολύ σπάνιο» ακραίο καιρικό γεγονός, μια καταιγίδα το μέγεθος της οποίας δεν πίστευε ότι θα έβλεπε ποτέ.

Αλλά αυτό που ανησυχεί τον Ζερεφό είναι ότι εξαιτίας της τόσο αποσταθεροποιημένης ατμόσφαιρας από το μεταβαλλόμενο κλίμα, ο Ιανός μπορεί να επαναληφθεί. «Το Ianos medicane κόστισε περίπου το ένα πέμπτο της ζημιάς που [υπολογίζεται από] τον Daniel», είπε.

«Αυτό που με φοβίζει είναι ότι θα έχουμε περισσότερες καταιγίδες όπως ο Ιανός, ας πούμε κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, που όχι μόνο θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικές αλλά και πολύ δαπανηρές».

Με τόσα πολλά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα και την αγροτική καρδιά της Ελλάδας να βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής –η εκτροφή των ζώων και μόνο αναμένεται να διαρκέσει χρόνια– η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, παρατηρεί η εφημερίδα.

Μετά από ένα καλοκαίρι καταστροφικών δασικών πυρκαγιών – συμπεριλαμβανομένης μιας πυρκαγιάς που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά την καταστροφή μιας περιοχής στο μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου – υπάρχουν εντεινόμενες ανησυχίες στους πολίτες ότι οι κρατικές αρχές είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές σε ένα μέρος του κόσμου που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως hotspot έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.

Το θέαμα των άτυχων κατοίκων της Θεσσαλίας που διασώζονται από εθελοντές προτού προλάβουν να φτάσουν οι μονάδες πολιτικής προστασίας ενίσχυσε την εικόνα ανικανότητας της Πολιτείας.

Την Πέμπτη, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, δημοσιεύοντας την πρώτη της έρευνα για την κοινή γνώμη μετά τις πλημμύρες, σημείωσε ότι το 61% των ερωτηθέντων είχε αρνητική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης, έναντι 57% τον Μάιο. Για πρώτη φορά από τότε που ο Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη τετραετία τον Ιούνιο, ανέλαβε την εξουσία, οι αναλυτές άρχισαν να μιλούν για μια χώρα που μοιάζει με «αποτυχημένο κράτος».

«Υπάρχει διαδεδομένη η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ή τις [παγκόσμιες] προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη», δήλωσε η Μαρία Καρακλειούμη, πολιτική αναλύτρια στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Rass.

«Όταν ο Μητσοτάκης πρωτοήλθε στην εξουσία [το 2019] υποσχέθηκε ότι η χώρα και το κράτος θα λειτουργούσαν καλύτερα και αυτό δεν συνέβη».

Παραλληλίζοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ελλάδα με την αντίδραση κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, του οποίου η φήμη επλήγη σοβαρά από τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αισθάνονται αυτή τη στιγμή απροστάτευτοι και εγκαταλελειμμένοι. Μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, κάθε αίσθημα ασφάλειας που έπρεπε να προσφέρει το κράτος έχει εξανεμιστεί».

Αργά το Σάββατο, στην πρώτη ετήσια κεντρική οικονομική ομιλία του μετά την επανεκλογή του, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι όχι μόνο θα ανταποκριθεί στις  προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή – ανακοινώνοντας σειρά τοπικών και χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ μέτρων βοήθειας για όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες – αλλά θα προχωρήσει με διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα σύστημα που σαφώς εργάστηκε υπό την πίεση της αντιμετώπισης διαδοχικών καταστροφών.

Με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που αναμένεται να επιβαρύνουν μια οικονομία που κατά τα άλλα τα πάει καλά στον απόηχο μιας σχεδόν δεκαετούς κρίσης χρέους, το κλίμα, περισσότερο από κάθε άλλο πιθανό εχθρό, μετά το πέρασμα του Daniel, έχει γίνει ξεκάθαρα ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός του Έλληνα ηγέτη, εκτιμά η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: The Observer, Helena Smith – ‘People feel unprotected’: Greeks lose faith in state after Storm Daniel and a summer of wildfires

Στα ύψη η ένταση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Λευκού Οίκου: Ο Τούρκος “Σουλτάνος” θέλει να κρατήσει “όμηρο” τη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα δει Νετανιάχου και Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: