Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Κύπρου – Ο Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις σε όλα, από το Βήμα του ΟΗΕ, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος




Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος, απαντώντας και ερωτήσεις, δήλωσε ότι οι ελληνικές εθνικές θέσεις είναι αδιαπραγμάτευτες και ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου.

Συμπλήρωσε, δε, ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει από το Βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, καθαρές απαντήσεις σε όλα τα θέματα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης σημείωσε, αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας:

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός τόνισε πως: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών στα μέσα Οκτωβρίου, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου.

Όπως έχουμε τονίσει ξανά, προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλόπιστα. Η βασική διαφορά μας είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα είμαστε γείτονες που μπορούν να συμβιώνουν χωρίς εντάσεις, με αμοιβαίο σεβασμό και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός στις 14:30 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με επενδυτές, στις 19:30 ώρα Ελλάδος πρόκειται να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale, ενώ το στις 00:45 ώρα Ελλάδος θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε:

Καταρχάς, να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε καν συζήτηση επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δεν τίθενται στο τραπέζι. Είναι δεδομένες και γνωστές οι κόκκινες γραμμές που διαχρονικά υποστηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το τι συζητείται σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων και διμερών επαφών έχει γίνει σαφές και ποια είναι η ατζέντα είναι ξεκάθαρο. Ως προς το ζήτημα της Κύπρου, το έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. Επανέλαβε την εθνική θέση: Δεν δέχεται η χώρα μας καμία λύση δύο κρατών. Υπερασπιζόμαστε ως ένα με την Κύπρο τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία λύση ενός κράτους, διζωνική – δικοινοτική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το έθεσε, λοιπόν, αυτό ο Πρωθυπουργός και στη συνάντησή του. Προφανώς, στη συνέχεια, ήταν πολύ σημαντική και η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον κ. Χριστοδουλίδη, και εικάζω ότι θα αναφερθεί εκτενώς και στη σημερινή του ομιλία στον ΟΗΕ.

  • Π. ΜΙΧΟΣ: Καλή σας μέρα. Να εξειδικεύσω λίγο το ερώτημα της συναδέλφου. Αρχικά, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την αναγνώριση των κατεχομένων ως Κράτους. Δευτέρα και Τρίτη τουρκικά μαχητικά, τύπου ΑΤR 72, παραβίασαν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Αυτό πώς διαβάζεται από την Αθήνα; Ως μία ένδειξη καλής πίστης, καλής θέλησης από την γειτονική χώρα; Και δεύτερον, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο CNN είπε ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα. Άρα, το ερώτημα είναι: Η Τουρκία στις κλειστές συναντήσεις θέτει εδαφικά ζητήματα; Τα οποία είναι ο πυρήνας της κυριαρχίας και όχι κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι πιο βαριά. Οπότε μας τα θέτουν και τα απορρίπτουμε; Αυτό λίγο ήθελε μια διασαφήνιση.

Καταρχάς, το τι θέτει η άλλη πλευρά εγώ δεν μπορώ να σας το μεταφέρω. Εμείς μεταφέρουμε τι θέτει η ελληνική πλευρά και, προφανώς, και τι δεν είναι διαπραγματεύσιμο, όπως πολλές φορές έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός. Η συνέντευξη την οποία αναφέρετε προηγήθηκε της συνάντησης. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, για κάποια θέματα της συνέντευξης που προηγήθηκε της συνάντησης -άρα δεν μετέφερε, γιατί ακολούθησαν δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση- είπε σε τι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Επίσης, έχει πει πάρα πολλές φορές και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και, μάλιστα, πολύ πρόσφατα στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ότι κυριαρχικά δικαιώματα και όλα τα αντίστοιχα ζητήματα που συνιστούν διαχρονικά κόκκινες γραμμές για τη χώρα, δεν μπαίνουν στο τραπέζι, δεν συζητούνται.

Αυτό, λοιπόν, έχει τεθεί επανειλημμένως με κάθε επισημότητα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ως προς αυτό που αναφέρατε για τις παραβιάσεις, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, εμείς προσερχόμαστε σε αυτή την διαδικασία, πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε στη συνεννόηση καλόπιστα. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς, ούτε σημαίνει ότι δεν αξιολογούμε κάθε ενέργεια και κάθε κίνηση. Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε- ότι τους τελευταίους μήνες, οι ίδιοι αριθμοί λένε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ήρεμη.

Πορευόμαστε σε πολύ πιο ήσυχα νερά, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, σε σχέση με την προηγούμενη χρονική περίοδο. Όλα αυτά, λοιπόν, αξιολογούνται διαρκώς, αξιολογούνται καθημερινώς. Εμείς πιστεύουμε -το ξαναλέω- στο διάλογο, πιστεύουμε στην υλοποίηση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί και στην πρώτη συνάντηση στο Βίλνιους και επικαιροποιήθηκαν στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση. Και όλο αυτό θα αξιολογείται μέρα με τη μέρα, συνάντηση με τη συνάντηση, στον άξονα τον οποίο έχουμε προαναγγείλει με την άλλη πλευρά.

  • Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν μπορείτε να σχολιάσετε τις απαιτήσεις, τις αιτιάσεις, αυτά που διεκδικεί. Υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές που δεν παραβιάζονται. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένες, από τη δική μας πλευρά, παράλογες και παράνομες απαιτήσεις, «Γαλάζια Πατρίδα» και τα λοιπά. Να θυμηθούμε μια ιστορική φράση του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, κάποια στιγμή με τον Οζάλ τα είχαν συμφωνήσει, αυτό καταγράφηκε, ότι «μπήκε το Κυπριακό στο ράφι», να αφήσουμε την Κύπρο στο ράφι. Δηλαδή, οι δύο χώρες να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις, αφήνοντας το πρόβλημα της Κύπρου παγωμένο. Πόσο μακριά από μια τέτοια κατάσταση βρισκόμαστε ή μάλλον το αντίστροφο, είμαστε κοντά σε μια τέτοια κατάσταση;

Εγώ δεν είπα ότι δεν σχολιάζω αυτά τα οποία λέει η άλλη πλευρά. Όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να απαντηθεί, το απαντάμε. Είπα ότι εγώ δεν μπορώ να μεταφέρω αυτά τα οποία ειπώθηκαν από την άλλη πλευρά σε μια διμερή συνάντηση, για να το ξεκαθαρίσουμε, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Η ελληνική πλευρά, δια των αρμοδίων εκπροσώπων της, κάθε φορά, όταν πρέπει να απαντήσει, απαντά και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όταν θεωρεί ότι θίγονται οι θέσεις της. Απλά, για να γίνει σαφές η αποκατάσταση ή η οποιαδήποτε παρεξήγηση.

Θα μείνω σε αυτό που απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε ένα και με την Κυπριακή Δημοκρατία και με τον κυπριακό λαό στις αυτονόητες διεκδικήσεις του. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία προφανώς λύση των δύο κρατών ή οποιαδήποτε τέτοια διεκδίκηση. Έχει ειπωθεί καθαρά. Είναι μια διαχρονική ελληνική θέση που και η παρούσα Κυβέρνηση, η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός την εκπροσωπούν και την εκφράζουν με απόλυτη σαφήνεια. Δεν νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει και καμία διάθεση ούτε να παγώσουμε, ούτε να κάνουμε πίσω στις διεκδικήσεις μας. Είναι ξεκάθαρο και προκύπτει και από τις συνεχείς συναντήσεις και επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Κύπριο Πρόεδρο, όπως έγινε και χθες. Από εκεί και πέρα, χρονικές προβλέψεις επίλυσης, νομίζω ότι δεν μπορώ να κάνω, αυτή τη στιγμή, από αυτό το βήμα.

«Ενα βήμα παραπάνω»: Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν* Οδικός χάρτης προσέγγισης αλλά η Χάγη είναι ακόμη μακριά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: