«Ενα βήμα παραπάνω»: Πώς αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν* Οδικός χάρτης προσέγγισης αλλά η Χάγη είναι ακόμη μακριά




Για θετικό κλίμα που αντανακλά την ειλικρινή διαθεση για συνέχιση της αποκλιμάκωσης στο πεδίο που είναι και προυπόθεση για τα επόμενα βήματα κάνει λόγο υψηλόβαθμη πηγή προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η ίδια πηγή περιγράφοντας τον οδικό χάρτη προς τον σκοπο αυτό μιλά για ένα πλαίσιο σαφώς καθορισμένο τόσο από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας τον Δεκέμβριο και ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα των Υφυπουργών Εξωτερικών καθώς και οι συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η ελληνική πλευρά τονίζει μάλιστα ιδιαιτέρως τη σημασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ως βημα προς την κατεύθυνση της κανονικότητας στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οσον αφορά στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών:

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι λάθος να τίθεται ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Η πηγή επισημαίνει ότι έχουμε πλέον έναν σαφή οδικό χάρτη και είναι θετικό όσο κτίζουμε εμπιστοσυνη και τηρούμε όσα λέμε να προχωρούμε παρακατω.

Και χαμηλώνοντας ίσως τον πήχυ των προσδοκιών θυμίζει ότι τα ζητήματα είνα περίπλοκα, δεν έχουν λυθεί τόσα χρόνια ούτε βεβαίως με τους 64 γύρους διερευντηικών επαφών, άρα δεν μπορούν να λυθούν από την μια στιγμή στην άλλη.

Διαπίστωση της ελληνικής πλευράς, όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το περιέγραψε στη ΔΕΘ, είναι ότι η Χάγη είναι ακόμη μακριά.

Και ότι σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαφύλαξη του καλού κλίματος χωρίς ρητορικές εξάρσεις.

Θετικό πάντως κρίνεται το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είναι συνεπείς σε όσα έχουν συμφωνήσει.

Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα ήταν ωφέλιμο η Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη. Μάλιστα αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει να σταματησουμε να εχουμε βαρκες στο νερό κάτι στο οποίο η η Τουρκία έχει βεβαίως ρόλο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ανώτατη κυβερνητική πηγή ανεγνώριζε πως σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας «έγινε ένα βήμα παραπάνω» στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ θετικό ότι κατεγράφη ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση της έντασης». Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι «η διαφύλαξη του καλού κλίματος, αλλά και η καλλιέργεια αμοιβαίου κλίματος εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση» για την περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι δύο ηγέτες υπεισήλθαν στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ανώτατη κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να τονίσει πως «πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα» και ότι χρειάζεται χρόνος, ώστε το θετικό κλίμα να δημιουργήσει συνθήκες, ώστε οι δύο χώρες να αποπειραθούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, που τις χωρίζει.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Ισχυρή βούληση» να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα, συμφωνία για οδικό χάρτη επαφών [photos – videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: