Η διείσδυση της ακροδεξιάς προκαλεί την έξαρση της βίας στα γήπεδα: Το τοξικό μείγμα εξαπλώνεται, αναφέρει άρθρο για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από νεοναζί της Ντιναμό

FILE PHOTO: Dinamo fans light torches during the UEFA Champions League 3rd qualifying round, first leg soccer match between Dinamo Zagreb and AEK Athens in Zagreb, Croatia, 15 August 2023. EPA, DANIEL KASAP




Στη διείσδυση της ακροδεξιάς αποδίδει την έξαρση της  βίας στα ευρωπαϊκά γήπεδα άρθρο γνώμης που φιλοξενεί το Al Jazeera, (κείμενο Matthaios Tsimitakis) με αφορμή τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνον εάν η φασιστική ιδεολογία εξαφανιστεί από τις εξέδρες και το ποδόσφαιρο επιστρέψει στις αξίες που το έκαναν  το λαοφιλέστερο άθλημα.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο τραγικός θάνατος του οπαδού της ΑΕΚ αντανακλά μια βίαιη υποκουλτούρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που τροφοδοτείται από τις ακροδεξιές ιδεολογίες, την εσωτερική πολιτική και τις αντιπαλότητες ομάδων φιλάθλων.

Αυτό το τοξικό μείγμα εξαπλώνει τη βία και οδηγεί σε θανατηφόρες συγκρούσεις, καθώς οι τοπικές αρχές συχνά αναλαμβάνουν δράση μόνον κατόπιν εορτής.

Τα βίαια επεισόδια που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο δεν είναι βέβαια καινούργια, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, καθώς ο χουλιγκανισμός αποτέλεσε ένα σταθερό χαρακτηριστικό του αθλήματος σε όλη την ιστορία του.

  • Όμως τα τελευταία χρόνια, η ακροδεξιά έχει διεισδύσει όλο και περισσότερο στους συνδέσμους των οπαδών, δημιουργώντας δίκτυα εξτρεμιστικών οργανώσεων φιλάθλων και οδηγώντας στη βία και το μίσος στις εξέδρες.

Επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η δημοτικότητα των ακροδεξιών ιδεολογιών επέτρεψε τη στρατολόγηση οπαδών από πολιτικά κόμματα και κινήματα για πολιτικές συγκεντρώσεις και την προώθηση υπερεθνικιστικών ιδεών και ιστορικού ρεβιζιονισμού. Οι ultras της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γνωστοί ως Bad Blue Boys, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Έχουν αγκαλιάσει ακροδεξιές ιδέες, επιδεικνύοντάς τις συχνά σε αγώνες και έχουν αποτελέσει αιτία για επανειλημμένες τιμωρίες στην ομάδα τους από την UEFA για ρατσιστική και ομοφοβική συμπεριφορά στις εξέδρες.

Οι Bad Blue Boys επίσης δεν διστάζουν να επιδεικνύουν ναζιστικά σύμβολα και να αγκαλιάζουν αφηγήματα  που προωθούνται από ακροδεξιές ομάδες της Κροατίας που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν το φασιστικό κίνημα των Ustasi  που κυβέρνησε την Κροατία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2019, εθεάθησαν να κάνουν πορεία στους δρόμους του Μιλάνου, κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς, ενόψει ενός αγώνα μεταξύ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και της Μίλαν. Το 2020, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης της ομάδας οπαδών στο Ζάγκρεμπ, ορισμένα μέλη εμφάνισαν ένα πανό που βωμολοχούσε εναντίον των Σέρβων γυναικών και των παιδιών, γεγονός  που οδήγησε στη σύλληψή τους από τις κροατικές αρχές.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς αντανακλά αφηγήσεις των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας που χρησιμοποιούνται από την ακροδεξιά για να υποκινήσουν το μίσος και τις περιφερειακές εντάσεις για πολιτικό όφελος.

Αν και σε αυτήν την υπερεθνικιστική εικόνα οι Έλληνες μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως ένας «απίθανος» εχθρός για τους Κροάτες οπαδούς, η επίθεση στην Αθήνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η διείσδυση της ακροδεξιάς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει προσθέσει άλλο ένα πολιτικό στρώμα αντιπαράθεσης μεταξύ των συλλόγων φιλάθλων, φέρνοντας σε σύγκρουση αυτούς που θεωρούνται «υπερεθνικιστές» εναντίον εκείνων που υποστηρίζουν τις αριστερές ιδέες.

Πολλοί από τους οπαδούς της ΑΕΚ είναι μέλη του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα, εξηγεί ο συντάκτης.  Αυτό τους έφερε αντιμέτωπους με τους ακροδεξιούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι εντάσεις τροφοδοτούνται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι Bad Blue Boys έχουν πλησιάσει ακροδεξιά στοιχεία εντός των συνδέσμων οπαδών της αντίπαλης ομάδας  του Παναθηναϊκού.

  • Το ελληνικό ποδόσφαιρο γνώρισε επίσης διείσδυση ακροδεξιών ομάδων, ιδιαίτερα της Χρυσής Αυγής. Ένα από τα μέλη του, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος ήταν μέλος των Mad Boys, μιας ομάδας οπαδών του Παναθηναϊκού, έγινε αρχηγός των ακροδεξιών ultras, γνωστών ως Blue Army, που υποστήριζαν την Εθνική Ελλάδας τη δεκαετία του 2000.
  • Συντάχθηκαν με την απαγορευμένη πλέον Χρυσή Αυγή, εκφράζοντας ανοιχτά νεοναζιστικά αισθήματα και επιτιθέμενοι σε μετανάστες.

Αυτή η εργαλειοποίηση του ποδοσφαίρου ως μέσου προώθησης της ακροδεξιάς πολιτικής και του ιστορικού ρεβιζιονισμού όχι μόνο τροφοδοτεί τη θανάσιμη βία, αλλά φέρνει επίσης μίσος, διχασμό και τοξικότητα στο άθλημα και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει μια διεθνής προσπάθεια να εξαλειφθούν τέτοιες βλαβερές ιδεολογίες από τις κερκίδες, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Στον απόηχο του θανάτου ενός Έλληνα οπαδού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγαλύτερων συλλόγων στην Ελλάδα για να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της οργανωμένης βίας.

Η UEFA αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλους τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να παρευρεθούν σε αγώνες εκτός Κροατίας για τη σεζόν 2023-2024, ενώ οι ελληνικοί σύλλογοι δήλωσαν ότι θα σφίξουν τα λουριά στους συνδέσμους οπαδών. Ο Παναθηναϊκός μάλιστα ακύρωσε τη συμμετοχή του σε τουρνουά που διοργανώνει η Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον Σεπτέμβριο.

Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αρκετό, εκτιμά ο αρθρογράφος. Παρόμοιες υποσχέσεις για αυστηρότερο έλεγχο σε εξτρεμιστικές ομάδες οπαδών έχουν δοθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει να αναληφθούν ριζικές πρωτοβουλίες  για την εξάλειψη των βίαιων ιδεολογιών από την κερκίδα.

Οι προοδευτικές πολιτικές ομάδες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να ενώσουν τα χέρια και να επιδιώξουν να προωθήσουν την ανεκτικότητα, την συμπερίληψη και την αποδοχή των διαφορών μεταξύ των οπαδών.

  • Οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι πρέπει να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν τις νεότερες γενιές για τις προοδευτικές ρίζες του παιχνιδιού και να διεξάγουν τακτικές εκστρατείες κατά του μίσους. Δεν πρέπει να δείχνουν ανοχή σε εγκληματικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους και του εξωραϊσμού των φασιστικών ιδεολογιών ή της βίας.

Για δεκαετίες, το ποδόσφαιρο έδινε ελπίδα και χαρά στους φτωχούς και στους μη προνομιούχους – από πρόσφυγες, μέχρι άτομα με ειδικές ανάγκες, μειονότητες και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

Παρείχε συμπεριληπτικότητα και ανεκτικότητα, κοινωνική κινητικότητα και ισότητα και αυτές είναι οι αξίες που πρέπει να αναδειχθούν εκ νέου στο ποδόσφαιρο σύμφωνα με τον αρθρογράφο.

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, Matthaios Tsimitakis – We need to reclaim football

Τα λέει ορθά ο καθηγητής Hicks: H  ανατροπή της πλοκής με τον θηροφύλακα που φέρεται να έχει μετατραπεί σε λαθροθήρα, θα έφερνε οποιοδήποτε μουσείο σε κρίση!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: