Τα λέει ορθά ο καθηγητής Hicks: H  ανατροπή της πλοκής με τον θηροφύλακα που φέρεται να έχει μετατραπεί σε λαθροθήρα, θα έφερνε οποιοδήποτε μουσείο σε κρίση!

epa10631020 British Museum staff poses with a robe made for Empress Dowager Cixi during a photocall for ‘China’s Hidden Century’ exhibition at the British Museum in London, Britain. EPA, TOLGA AKMEN




Η εφημερίδα The Telegraph δημοσιεύει άρθρο του Dan Hicks, καθηγητής σύγχρονης αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επιμελητή του Μουσείου Pitt Rivers, στο οποίο προτείνονται τρόποι εκσυγχρονισμού του Βρετανικού Μουσείου.

Εκφράζεται η εκτίμηση ότι αυτό θα συμβαδίσει επιτέλους με άλλα ιδρύματα στο ζήτημα της επιστροφής κλεμμένων αντικειμένων της συλλογής κατά περίπτωση, ξεκινώντας πιθανώς με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο καθηγητής αναφέρεται αρχικά στις δηλώσεις Osborne  ότι «οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ανησύχησαν εξαιρετικά όταν έμαθαν νωρίτερα φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί».

Επισημαίνει ότι o Osborne δεν μιλούσε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ούτε για κάποιο από τα πολλά άλλα αντικείμενα των συλλογών γύρω από τα οποία υπάρχει διαμάχη για το πώς συλλέχθηκαν, αγοράστηκαν, δωρίστηκαν ή ακόμη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λεηλατήθηκαν.

Η ανησυχία εδώ ήταν ότι περίπου 2.000 αντικείμενα φέρονται να είχαν κλαπεί από τις συλλογές του μουσείου από έναν ανώτερο επιμελητή, τον Peter Higgs, και να είχαν πωληθεί στο eBay σε μια περίοδο που μπορεί να φτάνει μέχρι το 2014.

H  ανατροπή της πλοκής με τον θηροφύλακα που φέρεται να έχει μετατραπεί σε λαθροθήρα, θα έφερνε οποιοδήποτε μουσείο σε κρίση, αλλά για ένα ίδρυμα που έχει προβάλλει την ιδιότητά του ως ο ασφαλέστερος θεματοφύλακας του παγκόσμιου πολιτισμού απέναντι στις εκκλήσεις για την επιστροφή ιστορικά κλεμμένων αντικειμένων, αυτή η κρίση είναι η βαθύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ, τονίζει o αρθρογράφος.

Ακολούθως επισημαίνεται ότι τέσσερα εκατομμύρια αντικείμενα παραμένουν απόντα από τη δημόσια βάση δεδομένων, ενώ το μουσείο έχει αναλάβει μια μεγάλης κλίμακας μετακίνηση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Η μετακίνηση αυτή προσφέρει μια έγκαιρη ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη παραμέληση των βασικών προτύπων στην καταγραφή των θησαυρών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του μουσείου.

Το επείγον καθήκον του επόμενου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου θα είναι να επιβλέψει τη δημιουργία μιας ακριβούς, ολοκληρωμένης και προσβάσιμης στο κοινό βάσης δεδομένων των συλλογών. Προβλέπω επίσης ότι θα δούμε το μουσείο να συμβαδίζει επιτέλους με άλλα ιδρύματα στο ζήτημα της επιστροφής κλεμμένων αντικειμένων της συλλογής κατά περίπτωση, ξεκινώντας πιθανώς με τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Όταν εξισορροπήσουμε αυτές τις επιστροφές με την κατανόηση που θα κερδίσουμε συλλογικά από την ορθή τεκμηρίωση των μεγάλων εθνικών μας συλλογών, ίσως αυτή η κρίση να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη διαχείριση, στην οποία το δημόσιο χρήμα θα επενδύεται όχι μόνο στην τελευταία έκθεση που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και στην προσεκτική, σχολαστική μελέτη των συλλογών.

Θα μπορούσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τις συλλογές μας «παγκόσμιου πολιτισμού» ως τους τελευταίους μεγάλους ανεξερεύνητους αρχαιολογικούς χώρους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο άγνωστος αριθμός ανθρώπινων λειψάνων που εξακολουθούν να φυλάσσονται στα μουσεία μας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι συγκλονιστικά. Αλλά, σκάβοντας σε αυτά, είναι βέβαιο ότι θα μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, την ιστορία μας και τον κόσμο.

Και σε αυτή την ψηφιακή εποχή, καταγράφοντας σωστά τα όσα βρίσκονται σε αυτά, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο και πάλι κατάλληλα για την εποχή μας.

Τίτλος: «The British Museum is an anachronism – here’s how to fix it»
Υπότιτλος: «The institution’s image has been ruined. We need emergency stock-taking and a seismic policy change, says the Pitt Rivers Museum curator»

ΠΗΓΗ: The  Telegraph, Dan Hicks

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο του Jonathan Jones, στο οποίο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι σχολιαστές, ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου, σχηματίζουν ουρά για να επισημάνουν πώς η κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτουν την υποκρισία και την παρακμή ενός βικτοριανού αποικιακού θεσμού.

Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η κρίση έχει σχέση με τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα χάλκινα του Μπενίν ή άλλες διαμάχες. Πρόκειται για το έγκλημα και την ασφάλεια. Έχει επίσης να κάνει με τον σκοπό των μουσείων.

Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται πλέον σε κρίση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πάντα σε αυτό είναι αποικιοκρατικά λάφυρα, πράγμα που είναι ανοησία. Ο νέος διευθυντής θα χρειαστεί την ευγλωττία και την ακεραιότητα του σπουδαίου Neil MacGregor (πρώην διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου) για να εξηγήσει τι είναι σπουδαίο σε αυτό το μουσείο και γιατί εξυπηρετεί έναν κρίσιμο σκοπό: γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έρχονται και σχηματίζουν ουρές, από τόσα πολλά μέρη.

Το περιοδικό New Statement αναφέρει ότι αντικείμενα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών φέρονται να έχουν εξαφανιστεί από το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ορισμένα από αυτά εμφανίζονται στο eBay σε κλάσμα της πραγματικής τους αξίας. Ένας ανώτερος επιμελητής απολύθηκε αφού χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι βρέθηκαν να έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια του θησαυροφυλακίου του (αν και η οικογένειά του αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στις εξαφανίσεις).

Ο έφορος φέρεται να είχε δηλώσει στους Times το 2002: «Επικρατεί χάος εκεί κάτω». Σίγουρα, ο George Osborne «εκεί πάνω», θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να πάρει πίσω τα κλεμμένα αντικείμενα πριν προσφέρει περισσότερα από αυτά σε χώρες όπως η Ελλάδα».

Τίτλος: «Get your own art detective! My simple solution for the British Museum fiasco»
Υπότιτλος: «Museums don’t win awards or get rave reviews for their security systems – but they should. I have seen for myself how lax British Museum security was. It needs to stop living in a fantasy world»

ΠΗΓΗ: Guardian, Jonathan Jones

Απαράδεκτο βρετανικό δημοσίευμα: Συνδέει το δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με Ουαλούς εθνικιστές και τους κομμουνιστές της Κίνας!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: