Η Αρμενία στρέφεται προς τη Δύση: Koινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ ανακοίνωσε το Γερεβάν

FILE PHOTO: Αρμένιοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης του περασμένου Σεπτεμβρίου. EPA/ARMENIAN DEFENCE MINISTRY




Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Ρωσίας.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως στόχος της άσκησης, η οποία φέρει την ονομασία «Eagle Partner 2023» και θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, είναι η προετοιμασία των δυνάμεών του για να συμμετάσχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Δεν ανέφερε πόσοι αμερικανοί και αρμένιοι στρατιωτικοί πρόκειται να συμμετάσχουν.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία και θεωρεί πως έχει την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή του νότιου Καυκάσου, η οποία ήταν μέχρι το 1991 τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Διατηρεί μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή για να επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας με την οποία τερματίσθηκε το 2020 ένας πόλεμος ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο δεύτερος που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο σε ιταλική εφημερίδα πως η Ρωσία απέτυχε να προστατεύσει την Αρμενία από αυτό που αποκάλεσε συνεχιζόμενη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν.

Πρόσθεσε πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνει πως η Μόσχα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες ασφαλείας της Αρμενίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους πως διαφωνεί με τα σχόλια του Πασινιάν.

«Η Ρωσία είναι ένα απολύτως αναπόσπαστο τμήμα αυτής της περιφέρειας», δήλωσε.

«Η Ρωσία διαδραματίζει ένα συνεπή, πολύ σημαντικό ρόλο για τη σταθεροποίηση της κατάστασης σ’ αυτή την περιφέρεια … και θα συνεχίχουμε να διαδραματίζουμε αυτό το ρόλο».

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Θρήνος στην Κένυα για την στρατάρχη Μουδόνι Κιρίμα: Πέθανε η ηρωίδα της εξέγερσης των Μάου-Μάου κατά των Βρετανών [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: