Η αφήγηση της φρικτής ιστορίας του όταν η Frontex τον απέλασε από την Ελλάδα: Απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αγωγής Σύρου πρόσφυγα κατά της υπηρεσίας της Ε.Ε.

FILE PHOTO: Επιχείρηση της FRONTEX στη Μεσόγειο για διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Photo via Frontex




Στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με την αγωγή Σύρου κατά της Frontex αναφέρεται δημοσίευμα του τηλεοπτικού δικτύου BBC με τίτλο “Migrants bundled out of Europe lose court challenge against EU’s Frontex”.

«Το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. απέρριψε υπόθεση κατά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων της Frontex, την οποία είχε ασκήσει οικογένεια Σύρων προσφύγων που στάλθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία το 2016.

Οι δικηγόροι της οικογένειας υποστήριξαν ότι ο οργανισμός της ΕΕ θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για το γεγονός ότι οι πρόσφυγες απελάθηκαν χωρίς να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Οι λεγόμενες επαναπροωθήσεις είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή τους» σημειώνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια εξιστορεί το χρονικό της υπόθεσης περιγράφοντας την άφιξη της οικογένειας στην Ελλάδα, και στη Λέρο, όπου διατύπωσαν την επιθυμία τους τύχουν διεθνούς προστασίας, τη μεταφορά τους στην Κω.

Έντεκα ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, οι δικηγόροι τους λένε ότι η οικογένεια επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για την Τουρκία από τη Frontex και τις ελληνικές Αρχές “χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου και χωρίς απόφαση απέλασης”.

Η οικογένεια λέει ότι όταν επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο τους είπαν ότι θα τους μετέφεραν στην Αθήνα. Οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης. Η Lisa-Marie Komp από το δικηγορικό γραφείο Prakken d’Oliveira δήλωσε:

“Δεν είναι δυνατόν να απελαύνεις ανθρώπους σε άλλη χώρα. Πριν κάποιος απελαθεί, πρέπει να αξιολογηθεί αν χρειάζεται προστασία ασύλου και αυτό δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση”».

Παραπέμποντας σε προχθεσινή ανάρτηση της Frontex στην πλατφόρμα X, το άρθρο αναφέρει πως:

«Η Frontex δήλωσε ότι απαιτεί πλέον από τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβεβαιώνουν ότι δόθηκε στους ανθρώπους η ευκαιρία “να ζητήσουν διεθνή προστασία και ότι οι αιτήσεις τους υποβλήθηκαν σε ορθή επεξεργασία βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ”.

Σε πρόσφατη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ανέφεραν τακτικά “περιπτώσεις επαναπροωθήσεων ή ομαδικών απελάσεων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ” που συχνά συνεπάγονται “υπερβολική χρήση βίας” από τις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ.

Είπε ότι ο Frontex έχει κατηγορηθεί ότι αποτυγχάνει να προστατεύσει τους ανθρώπους».

ΠΗΓΗ: BBC – “Migrants bundled out of Europe lose court challenge against EU’s Frontex”

 – Στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα Guardian, σε άρθρο της Lisa O’Carroll δημοσιεύει συνέντευξη του Σύρου πρόσφυγα στην οποία περιγράφει τα όσα βίωσε.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων πως:

«Ένας Σύρος που διέφυγε από τον εμφύλιο πόλεμο το 2016 και κατέληξε να απελαθεί από την υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ αντί να εξετασθεί η αίτησή του για άσυλο, μίλησε για το τραύμα που βίωσε η νεαρή οικογένειά του στα χέρια των αξιωματούχων στην Ελλάδα. […]

Η δικηγόρος του άνδρα, Lisa-Marie Komp, η οποία εργάζεται στην εταιρεία Prakken d’Oliveira με έδρα το Άμστερνταμ, υποστήριξε ότι η απέλαση της οικογένειας 11 ημέρες μετά την άφιξή της στην Ελλάδα χωρίς να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία βάσει των διεθνώς συμφωνημένων διαδικασιών ασύλου ήταν παράνομη.

“Χωρίζοντας τα παιδιά από τους γονείς τους κατά τη διάρκεια της πτήσης, η Frontex παραβίασε επίσης τα δικαιώματα του παιδιού”, δήλωσε η ίδια.

Έπειτα από τριετή μάχη για να πάρει φακέλους για την υπόθεση από τη Frontex, οι δικηγόροι του επιβεβαίωσαν ότι η συνοριακή υπηρεσία είχε ναυλώσει ένα αεροπλάνο για να μεταφέρει την οικογένεια στην Τουρκία, όπου τοποθετήθηκαν στον καταυλισμό προσφύγων Osmaniye.

“Ο πελάτης μου αισθάνεται ότι εξαπατήθηκε και παραπλανήθηκε από τους αξιωματούχους στην Ελλάδα. Νόμιζε ότι θα τον πήγαιναν στην ηπειρωτική χώρα και αντί γι’ αυτό κατέληξε σε τουρκικό κέντρο κράτησης”, δήλωσε ένας άλλος από τους δικηγόρους του, ο Flip Schuller.

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του άνδρα, σημειώνοντας ότι η Frontex δεν είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες ασύλου.

Απαντώντας στην απόφαση,» με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Frontex δήλωσε ότι, αν και δεν μπορεί να “αξιολογήσει το βάσιμο των αποφάσεων επιστροφής”, θα “συνεχίσει να θέτει σε εφαρμογή περισσότερες εγγυήσεις για να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων γίνονται πλήρως σεβαστά”.

Η υπόθεση του άνδρα υποστηρίχθηκε από το Ολλανδικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ως προηγούμενο για τυχόν άλλες περιπτώσεις των επονομαζόμενων “επαναπροωθήσεων” στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Μεσογείου”.

“Νωρίτερα φέτος, οι αρχές της ΕΕ κάλεσαν την Ελλάδα να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με βίντεο που φέρεται να έδειχνε την εξαναγκαστική απέλαση αιτούντων άσυλο από την επικράτειά της» σημειώνει μεταξύ άλλων το άρθρο.

ΠΗΓΗ: Guardian, Lisa O’Carroll – “‘It was horrible’: Syrian man deported from Greece tells of family’s trauma”

Μα είναι δυνατόν, ο “αξιότιμος” κ. Ροζάκης, να είπε τέτοια κουβέντα για την προδομένη Κύπρο; Μάλλον ξεχνά ποιος ξεπούλησε το νησί, προφανώς δεν θέλει να θυμάται τις ευθύνες του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: