Hoochie Coochie Man… ο Άντονι Μπλίνκεν: Έπαιξε εντυπωσιακά κιθάρα και τραγούδησε μπλουζ * Εγκαίνια της πρωτοβουλίας του «μουσική διπλωματία» [video]

Ο Άντονι Μπλίνκεν επί σκηνής με την κιθάρα του στην εκδήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Screenshot via YouTube@TheIndependent/




Mπορεί να επικεντρώνεται στην προσπάθεια της παγκόσμιας υποστήριξης στην Ουκρανία, αλλά ο Άντονι Μπλίνκεν ανέκαθεν πίστευε και διακήρυσσε πως η μουσική είναι σπουδαίο “εργαλείο” για τη διπλωματία.

Έτσι χθες Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πήρε την κιθάρα του – καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει είναι “πολύ ερασιτέχνης κιθαρίστας” και έπαιξε και τραγούδησε, ομολογουμένως πολύ καλά.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης και δια βίου λάτρης της μουσικής εμφανίστηκε με την κιθάρα του κατά την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας “μουσικής διπλωματίας”   μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν κορυφαίους καλλιτέχνες σε χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.

Στην επίσημη αίθουσα δεξιώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίστηκαν επί τη ευκαιρία της πρωτοβουλίας, οι ειδήμονες της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ, Ντέιβ Γκρολ των Nirvana και οι Foo Fighters καθώς και ο ανερχόμενος νεαρός τραγουδιστής της ποπ  Gayle.

  • «Είναι μεγάλη μου τιμή, αλλά και λίγο φρίκαρα που βρίσκομαι εδώ», είπε η ποπ-ροκερ Έιμι Μαν όταν ξεκίνησε να τραγουδά.

Στη συνέχεια ανέβηκε στην σκηνή ο Μπλίνκεν.

Παίζοντας ρυθμική κιθάρα και κατεβάζοντας την συνήθως  ήπια φωνή του σε εντυπωσιακά χαμηλά, , ο Μπλίνκεν παρουσίασε μια διασκευή του “Hoochie Coochie Man” του θρύλου των μπλουζ Muddy Waters, με το κοινό – πολλοί από τους οποίους ήταν υφιστάμενοί του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ – όχι μόνον να μην… φεύγουν, αλλά να χειροκροτούν επευφημώντας.

 

 

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν διαρκώς καλλιτέχνες για να προσελκύσουν κοινό στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαύρων καλλιτεχνών που εκείνη την εποχή αναγκάζονταν να παίζουν σε χωριστούς χώρους σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ως μέρος της νέας πρωτοβουλίας του Μπλίνκεν, ο Hancock θα ταξιδέψει στην Ιορδανία την επέτειο της περιοδείας του πιανίστα Duke Ellington το 1963. Θα κάνει επίσης ένα πρώτο στο είδος του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, ένα αυστηρό ισλαμικό κράτος που μόλις πρόσφατα άρχισε να επιτρέπει  σε δημόσιες μουσικές παραστάσεις.

Η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας θα μεταβεί στην Κίνα τον Νοέμβριο για να σηματοδοτήσει τα 50 χρόνια από την πρώτη της περιοδεία στην  χώρα το 1973 – με την Κίνα τότε σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη λόγω της  Πολιτιστικής Επανάστασης.

Τρόπος να «χτίσεις γέφυρες» 

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Μουσικής Διπλωματίας θα φέρει μια νέα γενιά περιοδειών, με σχέδια για ταξίδια σε 30 χώρες τον επόμενο χρόνο .

Η πρωτοβουλία θα δει επίσης Αμερικανούς ράπερ να πηγαίνουν στη Νιγηρία για να συζητήσουν τη χρήση μουσικής για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

«Για γενιές, η αμερικανική διπλωματία εργάστηκε για να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της μουσικής για να χτίσει πραγματικά γέφυρες, για να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των Αμερικανών και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπλίνκεν στην ομιλία του.

«Δεν χρειάζεται να ξέρεις ιστορία για να συνδέσεις τα συναισθήματα πίσω από τη μουσική, γιατί η μουσική στον πυρήνα της είναι ένας δεσμός που έχει τις ρίζες της στην κοινή μας ανθρωπότητα», είπε.

 

Με πληροφορίες από AFP

 

Βλακώδης βανδαλισμός: Έκοψαν με πριόνι το «δένδρο του Ρομπέν των Δασών» κοντά στο ρωμαϊκό τείχος του Αδριανού στην Αγγλία [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: