H Τουρκία εμμένει στην επιθετική της πολιτική, λέει ο Προεδρεύων της Κυπριακής Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας: Πρόσταγμα εγρήγορσης η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής

FILE PHOTO: Από την έκθεση «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», ΑΠΕ -ΜΠΕ/ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ/STR




Η Τουρκία εμμένει στην επιθετική και επεκτατική της πολιτική, καθιστώντας τη μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής πρόσταγμα εγρήγορσης, περισυλλογής και εθνικής ομοψυχίας προς αναχαίτιση των προκλήσεων και των απαράδεκτων αξιώσεων της Άγκυρας, ανέφερε ο Προεδρεύων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο Προεδρεύων της Βουλής, προέβη σε αναφορά στην Ολομέλεια με αφορμή την 14η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί με νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2003 ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την απόδοση τιμής στα θύματα της τραγικής καταστροφής.

Ο κ. Κουλίας είπε πως η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, αποτέλεσμα της πολιτικής των Νεοτούρκων του Κεμάλ Ατατούρκ σε βάρος των χριστιανών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από το 1913 με στόχο τη ριζική αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων της περιοχής και τη δημιουργία ενός θρησκευτικά και εθνικά ομοιογενούς νέου κράτους, σήμανε την ολοκληρωτική καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου, ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια παρουσίας και ακμής στην Ανατολή.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφορά στην ιστορία του ελληνικού έθνους, που σημαδεύτηκε από ανείπωτα εγκλήματα και άφησε πίσω της περισσότερους από εξακόσιες χιλιάδες νεκρούς και πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ξεριζωμένους πρόσφυγες», ανέφερε.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς» καθιστούν σαφές ότι η Τουρκία εμμένει στην επιθετική και επεκτατική της πολιτική, καθιστώντας τη μαύρη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής πρόσταγμα εγρήγορσης, περισυλλογής και εθνικής ομοψυχίας προς αναχαίτιση των προκλήσεων και των απαράδεκτων αξιώσεων της Άγκυρας.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, το νόημα της ειρήνης δεν περιορίζεται στην απουσία πολεμικών συρράξεων αλλά πρόκειται για ψυχική κατάσταση και αρετή, η διασφάλιση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την οικοδόμηση κοινωνιών των οποίων τα μέλη θα είναι πραγματικά ισότιμα και θα ευημερούν.

«Αυτή την ειρήνη ευχόμαστε στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας, ώστε να κατοχυρωθεί και για την Κύπρο μας και ειδικότερα για τη νέα γενιά ένα λαμπρότερο μέλλον», είπε.

Η Ολομέλεια τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας της Μικράς Ασίας και των πρόσφατων καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη: Ο απόλυτος συντονισμός για το Κυπριακό είναι συνεχής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: