Φερνάντο Μποτέρο: Πέθανε ο «υπερμεγέθης» διεθνούς φήμης Κολομβιανός εικαστικός * Καμάρι και «αφηγητής» της Λατινικής Αμερικής [photos, videos]

FILE PHOTO – Colombian artist Fernando Botero poses during the presentation of his book ‘Botero’s Women’ in Madrid, Spain, 09 October 2018 (reissued 15 September 2023). EPA/VICTOR LERENA




Πέθανε στα 91 του χρόνια ο Φερνάντο Μποτέρο, παγκοσμίως διάσημος Κολομβιανός ζωγράφος και γλύπτης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γουστάβο Πέτρο.

“Πέθανε ο Φερνάντο Μποτέρο, ο ζωγράφος των παραδόσεων και των ατελειών μας, ο ζωγράφος των αρετών μας”, τόνισε ο Κολομβιανός πρόεδρος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την τοποθεσία του θανάτου του.

Ο Μποτέρο ήταν παντρεμένος με την Ελληνίδα επίσης ζωγράφο και γλύπτρια Σοφία Βάρη, και κυρίως διέμεναν στο Μονακό αλλά διαρκώς μετακινούνταν ως πολίτες του κόσμου,  μεταξύ Νέας Υόρκης, Παρισιού, Πιετρασάντα στην Τοσκάνη αλλά και Ερέτριας στην Εύβοια – μιας και η σύνδεση του Μποτέρο με την Ελλάδα εμπλουτίζονταν από μια διακαή αγάπη για τη χώρα μας.

Ο Φερνάντο Μποτέρο, γεννημένος το 1932 στο Μεντεγίν, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και είναι ιδιαιτέρως γνωστός για το προσωπικό του ύφος που ονομάζεται Μποτερίσμο:  Απεικονίζει ανθρώπους και αντικείμενα σε παραμορφωμένες και ευμεγέθεις διαστάσεις.

 

Είχε την πρώτη του επαφή με την ζωγραφική μέσα από βιβλία και αντίγραφα.

Μέρος της θεματολογίας και έμπνευσής του προερχόταν ακόμα από τα εικονογραφημένα βιβλία του πατέρα του, με θέμα τη γαλλική επανάσταση, και με παρουσίαση αρκετών πορτρέτων της εποχής.

  • Το έργο του Μποτέρο περιλαμβάνει προσωπογραφίες (συνήθως ομαδικές), τοπία και αναπαραστάσεις νεκρής φύσης ή καθημερινών σκηνών, προσηλωμένο στην παραστατική ζωγραφική και κατά βάση ανθρωποκεντρικό.

Αν και χαρακτηρίζεται ως εικονιστικός ζωγράφος, το έργο του απέχει από τον ρεαλισμό, αποδίδοντας την πραγματικότητα μέσα από ογκώδεις διαστάσεις των αντικειμένων και υπερτροφικές, ευτραφείς ανθρώπινες μορφές.

Η υπερβολή αυτή, επαναλαμβανόμενη στο έργο του Μποτέρο, αποτελεί βασικό στοιχείο του ιδιαίτερου και άμεσα αναγνωρίσιμου ύφους του, μαζί με την καθαρότητα στην απόδοση των μορφών που παραπέμπει στην αναγεννησιακή τέχνη.

Ο Μποτέρο απεικόνισε όλο το φάσμα της λατινοαμερικανικής μικροαστικής τάξης, σπανίως στο χώρο εργασίας της, προσεγγίζοντάς την με συμπάθεια, αίσθημα αλληλεγγύης και «αγάπη σε κάθε πινελιά», όπως ο ίδιος σημείωνε, αποτυπώνοντας την συνήθως μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας. Από το έργο του δεν λείπει και το στοιχείο της πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν δίστασε να ζωγραφίσει θέματα από τις  λατινοαμερικάνικες  στρατιωτικές δικτατορίες μέχρι τα καρτέλ ναρκωτικών και τους βαρόνους. Aκόμη και σκηνές όπως η τέχνη του απέδωσε από τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ.

Οι πίνακες αλλά και τα γλυπτά του κοσμούν εμβληματικούς δημόσιους χώρους στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στην Ιερουσαλήμ, ενώ πωλούνται σε δημοπρασίες σε τιμές που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 4.320.000 δολάρια, όπως συνέβη εξάλλου με το ένα από τα τρία γλυπτά «Man on a Horse» (1999) όταν αυτό διατέθηκε από τους Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2022.

«Όχι, δεν ζωγραφίζω χοντρούς ανθρώπους»

«Οχι, δεν ζωγραφίζω χοντρούς ανθρώπους» επέμενε ανέκαθεν ο ίδιος.

«Η ανθρωπότητα που ενοικεί τους πίνακες του Μποτέρο, ενός καλλιτέχνη που παραμένει φανατικά προσηλωμένος στην παραστατική ζωγραφική και στην ανθρωποκεντρική παράδοση είναι υπερτροφική, υπερθετική, με μνημειακές διαστάσεις. Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που είναι υπερφυείς στους πίνακες του κολομβιανού καλλιτέχνη, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος που τους περιβάλλει, ο φυσικός και ο τεχνητός: ζώα, δέντρα, φυτά, καρποί, έπιπλα πλάστηκαν με την ίδια αισθησιακή υπερβολή· είναι σαν να έχουν όλοι και όλα μπολιαστεί από ένα ερωτικό, ευγονικό ελιξίριο ζωτικότητας. H ανθρωπότητα του Μποτέρο με την υπερφυή πλαστικότητά της διεκδικεί τον ζωτικό της χώρο όχι μόνο στη ζωγραφική επιφάνεια αλλά και στην ίδια την κοινωνία» έγραφε η αείμνηστη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο «Βήμα» το 2008 δύο χρόνια αφότου είχαν πραγματοποιηθεί δύο μεγάλες εκθέσεις του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη (αναδρομική με 142 πίνακες) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (με 29 γλυπτά).

 

 

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/«Βήμα»

Ιουλιανός Καττίνης: Πέθανε στα 87 του στη Ρώμη ο «ακραιφνώς Έλληνας» ζωγράφος

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: