Φατε γιαούρτι και, ειδικά, ελληνικό: Μέγας εξολοθρευτής της δυσοσμίας του σκόρδου

FILE PHOTO: Μια κουταλιά γιαούρτι με πολλά λιπαρά εξαφανίζει τα πτητικά αέρια που προκαλούν την δυσοσμία του σκόρδου, λέει νέα μελέτη. Photo via pixabay.com@jackmac34




Εάν έχετε αποφύγει να φάτε σκόρδο ή κάτι που περιέχει σκόρδο σκεπτόμενοι μια ενδεχόμενη απόρριψη λόγω χαρακτηριστικής αναπνοής, υπάρχουν καλά νέα για σας:

Μπορείτε να βγείτε ραντεβού αφού φάτε σκόρδο – με την προϋπόθεση ότι μετά θα ακολουθήσει μια κουταλιά γιαούρτι.

Έρευνα που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian δείχνει  ότι το λίπος και η πρωτεΐνη που περιέχει το γιαούρτι εμποδίζουν σχεδόν όλες τις δύσοσμες πτητικές ενώσεις του σκόρδου να διαφύγουν στον αέρα.

Ο Manpreet Kaur και η καθηγήτρια Sheryl Barringer στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ, διερεύνησαν την ικανότητα του γιαουρτιού – και του νερού, του λίπους και της πρωτεΐνης σε αυτό – να εξουδετερώνουν τις θειούχες ενώσεις που δίνουν στο ωμό και μαγειρεμένο σκόρδο τη χαρακτηριστική του οσμή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Molecules , δείχνουν ότι το γιαούρτι από μόνο του μείωσε το 99% των πτητικών που παράγουν οσμές στο ωμό σκόρδο.

  • Τα συστατικά λίπους, νερού και πρωτεΐνης από μόνα τους είχαν επίσης εξουδετερωτική δράση, αλλά το λίπος και η πρωτεΐνη ήταν πιο αποτελεσματικά από το νερό, ενώ το γιαούρτι με περισσότερα λιπαρά ήταν καλύτερο από το γιαούρτι με χαμηλότερα λιπαρά.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η κατανάλωση πλήρους γάλακτος μπορεί επίσης να βοηθήσει να απαλλαγούμε από την μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή μας,  επειδή τα λίπη που περιέχει συνδέονται με πολλά από τα δύσοσμα μόρια.

Ο Barringer δήλωσε ότι οι πρωτεΐνες στο γιαούρτι μπορεί επίσης να χρησιμεύουν για να παγιδεύουν πτητικά μόρια πριν αυτά απελευθερωθούν στον αέρα.

«Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες δεσμεύουν τη γεύση – πολλές φορές, αυτό θεωρείται αρνητικό, ειδικά αν ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχει λιγότερη γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να είναι θετικό», είπε.

Προέβλεψε ότι το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο έχει υψηλότερο προφίλ πρωτεΐνης από το γιαούρτι που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. 

Τα γιαούρτια με γεύση φρούτων επίσης πιθανότατα θα μπορούν να λειτουργήσουν – αλλά ό,τι κι αν χρησιμοποιηθεί, πρέπει να καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό μετά το σκόρδο.

Τα πειράματά τους αποκάλυψαν επίσης ότι το τηγάνισμα του σκόρδου μειώνει σημαντικά την ποσότητα των δύσοσμων πτητικών που απελευθερώνει. 

Ξεχωριστή έρευνα του Barringer υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ωμού μήλου, μέντας ή μαρουλιού αμέσως μετά την κατανάλωση σκόρδου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απόσμηση της αναπνοής.

Με πληροφορίες από The Guardian

Δυναμική είσοδος της Amazon στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης: Επένδυση $4 δισ.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: