Επέστρεψε στo Νίγηρα ο πρώην πρωθυπουργός Αμαντού: Είχε διαφύγει στο Παρίσι μετά τη φυλάκισή του από τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ

Yποστηρικτές των πραξικοπηματιών του Νίγηρα στους δρόμους της πρωτεύουσας Νιαμέι. EPA/STR




Επέστρεψε τα ξημερώματα στον Νίγηρα, ο πρώην πρωθυπουργός Χαμά Αμαντού, σφοδρός επικριτής του ανατραπέντος προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο πηγές του περιβάλλοντος του.

«Ο κ. Χαμά Αμαντού είναι εδώ. Έφθασε στη Νιαμέι γύρω στη 01:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) από το Παρίσι, όπου είχε μεταβεί για θεραπεία πριν από δύο και πλέον χρόνια», επιβεβαίωσε στο AFP ο Αμπντού Ραφά, συγγενής του πρώην πρωθυπουργού.

Συνεργάτες του Αμαντού, που τον συνόδευαν στο ταξίδι, ανακοίνωσαν επίσης την επιστροφή του μέσω αναρτήσεων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Προτού αναχωρήσει για τη Γαλλία τον Απρίλιο του 2021, ο Χαμά Αμαντού ήταν προφυλακισμένος επί έναν μήνα στη Φιλινγκέ (νοτιοδυτικά), περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Νιαμέι.

Είχε κατηγορηθεί πως ήταν εκ των υποκινητών των ταραχών που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 21ης Φεβρουαρίου 2021, τις οποίες κέρδισε ο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Τον Απρίλιο του 2021, έλαβε άδεια δύο εβδομάδων για να μεταβεί σε νοσοκομείο του Παρισιού για θεραπεία, αλλά δεν επέστρεψε στον Νίγηρα.

Μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, ο Χαμά Αμαντού, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (2011-2013), ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στον Νίγηρα, όπου την εξουσία έχουν καταλάβει πραξικοπηματίες με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τιανί.

«Ο Χαμά Αμαντού είναι ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς του Νίγηρα και είναι απολύτως φυσιολογικό να επιστρέψει στη χώρα του…

Θα συμμετάσχει στην προσπάθεια κινητοποίησης όλων των δυνάμεων για την ανάπτυξη της χώρας μας», σχολίασε πρόσφατα ο διορισθείς από τη χούντα πρωθυπουργός Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζεν.

Προανήγγειλε επίσης πρωτοβουλία για την απελευθέρωση «πολιτικών κρατουμένων».

Ο Χαμά Αμαντού διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός του Νίγηρα: τη διετία 1995-96 και από το 2000 έως το 2007.

Φιλοδοξούσε να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2021, αλλά δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος επειδή είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους για υπόθεση εμπορίας βρεφών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «συνωμοσία» που αποσκοπούσε στον αποκλεισμό του.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Έφτασε στη Ρωσία ο Κιμ: Πέπλο μυστηρίου για το πού και πότε θα δει τον Πούτιν * Ίσως σε κοσμοδρόμιο στην Άπω Ανατολή (κι ακόμη παραπέρα) η συνάντηση [videos]

N;ig

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: