Ελληνίδα η νεκρή από αλλαντίαση σε πολυτελές γαλλικό εστιατόριο στο Μπορντό: 12 άτομα νοσηλεύονται – 7 στην εντατική * Σπιτικές σαρδέλες στο λάδι το ένοχο πιάτο

Το εστιατόριο από το οποίο ξεκίνησε η επιδημία αλλαντίασης στο Μπορντό. Photo vi Fcebook@Tchin Tchin Wine Bar – Bordeaux




Ελληνίδα που έκανε διακοπές στο Μπορντό είναι η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση,  έγινε γνωστό από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή, λίγες ώρες αφότου έφυγε από το εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» μαζί με τον σύζυγο και τον πατέρα της.

Θύματα τροφιμογενούς αλλαντίασης έπεσαν και άλλοι ξένοι τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το ίδιο εστιατόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε παντρευτεί τον Μάιο και ζούσε στο Παρίσι. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται.

  •  Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, τουλάχιστον 12 άτομα φαίνεται ότι υπέστησαν δηλητηρίαση και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Επτά βρίσκονται σε μονάδα εντατικής φροντίδας.

«Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου του 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν παστές σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», τονίζουν οι γαλλικές αρχές.

  • Οι αρχές κάλεσαν όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως ναυτία, κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια, πρόβλημα όρασης, ξηρότητα του στόματος και παράλυση» να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.

«Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες», ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης επισημαίνοντας πως είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Και αυτό διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, αλλά δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς «είναι ξένοι τουρίστες, Αμερικανοί, Καναδοί και Γερμανοί», γράφει η εφημερίδα «Le Figaro».

«Τα ύποπτα τρόφιμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι τώρα, είναι σαρδέλες στο λάδι που παρασκευάζονται από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Όλοι οι ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 41 ετών, με εξαίρεση μία εβδομηντάχρονη, σύμφωνα με τη «Le Parisien».

«Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλαντίασης», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κλουζό, γιατρός στο ιατρικό κέντρο «CHU Pellegrin».

Όπως εξηγεί:

«Η αλλαντίαση είναι μια ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί και προκαλείται από νευροτοξίνες της αλλαντίασης 8 τύπων (Α έως Η), οι οποίες προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, προκαλώντας προβλήματα στα μάτια (διπλωπία), δυσκολία στην κατάποση και, σε προχωρημένες μορφές, παράλυση των μυών, ιδίως των αναπνευστικών μυών και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η αλλαντίαση δεν είναι μεταδοτική, αλλά μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, και μπορεί να είναι πιο σοβαρή στα πιο ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι», λέει ο Δρ Κλουζώ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή. Σποραδικά κρούσματα και επιδημίες τροφιμογενούς αλλαντίασης συμβαίνουν όταν καταναλώνονται τροφές που παρασκευάζονται ή συντηρούνται με μεθόδους που δεν καταστρέφουν τα σπόρια με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η παραγωγή τοξίνης. Περιστατικά βρεφικής αλλαντίασης έχουν καταγραφεί σε Αμερική, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Ιταλία και Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ σε 40χρονο Σουηδό, από το Τριμελές Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης: Για διακίνηση 190 κιλών κοκαϊνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: