Δραματική προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για την κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο: «Πρωτοφανής» συσσώρευση σερβικών στρατευμάτων στα σύνορα

FILE PHOTO Soldiers of the US contingent of the NATO-led international peacekeeping Kosovo Force (KFOR) EPA/GEORGI LICOVSKI




Ο Λευκός Οίκος είπε ότι υπάρχει μια «άνευ προηγουμένου» συγκέντρωση σερβικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε το Βελιγράδι να τα αποσύρει αμέσως.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, Kfor, έχει ενισχυθεί με βρετανικά στρατεύματα και η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι διαβουλεύεται με τους συμμάχους για να διασφαλίσει ότι η στάση του Kfor «ταιριάζει με την απειλή».

«Παρακολουθούμε μια μεγάλη σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο που περιλαμβάνει μια άνευ προηγουμένου εγκατάσταση προηγμένου σερβικού πυροβολικού, τανκς και μηχανοποιημένων μονάδων πεζικού», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

«Πρόκειται για μια πολύ αποσταθεροποιητική εξέλιξη, η οποία συνέβη την περασμένη εβδομάδα, και καλούμε τη Σερβία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα και να μειώσει την ένταση».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Jake Sullivan, κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, για να συζητήσουν την κλιμάκωση και ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, μίλησε με τον Σέρβο πρόεδρο, Aleksandar Vučić, και κάλεσε για «άμεση αποκλιμάκωση». και επιστροφή στην προηγούμενη συμφωνία του για εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ έρχονται στο τέλος μιας εβδομάδας υψηλής έντασης, που ξεκίνησε με ενέδρα από καλά οπλισμένους Σέρβους παραστρατιωτικούς σε περιπολία της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Τρεις Σέρβοι ένοπλοι σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε, κοντά στο χωριό Banjskë.

Επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ήταν ο Milan Radoičić, ο αναπληρωτής αρχηγός της “Σερβικής Λίστας”, ενός κόμματος που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι και εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Μέσω δικηγόρου, ο Radoičić είπε ότι ήταν υπεύθυνος για τη συμπλοκή με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν εξήγησε την πηγή των σύγχρονων όπλων που μετέφεραν οι Σέρβοι παραστρατιωτικοί.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προσκόμισε ένα έγγραφο που υποτίθεται ότι έδειχνε ότι ένας εκτοξευτής χειροβομβίδων που μετέφερε η ομάδα τους είχε δοθεί από τον σερβικό στρατό και αξιωματούχοι στην Πρίστινα εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο πυροβολισμός της Κυριακής είχε σκοπό να δώσει πρόσχημα για σερβική στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο .

Η Σερβία κήρυξε ημέρα πένθους για τους τρεις νεκρούς Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου διεξήγαγαν μια εκστρατεία «βίαιης εθνοκάθαρσης» εναντίον των Σέρβων.

«Αυτή η αντίδραση από τον Λευκό Οίκο μοιάζει με τις προειδοποιήσεις που είδαμε πριν εισέλθουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία», είπε η Ντόνικα Εμίνι, εκτελεστική διευθύντρια της συμμαχίας ΜΚΟ του Κοσσυφοπεδίου CiviKos Platform, προσθέτοντας ότι δείχνει ότι «η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη».

Η Εμίνι είπε ότι ένας πιθανός σερβικός στόχος ήταν να εξαναγκάσει την απόσυρση της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να υποχρεώσει την Kfor να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο ασφαλείας στην περιοχή του σημείου ανάφλεξης, διαβρώνοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πρώην σερβικής επαρχίας.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μεταθέτει στη διοίκηση του Kfor ένα τάγμα του συντάγματος της Royal Princess της Ουαλίας, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή για εκπαιδευτική άσκηση, για να παράσχει υποστήριξη εάν χρειαστεί.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα

Η παρακαταθήκη του στρατηγού Μίλι αποχωρώντας από το γενικό επιτελείο με «πυρά» κατά Τραμπ: Κανείς στρατιωτικός δεν πρέπει να υπηρετεί έναν «εν δυνάμει δικτάτορα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: