Δραματικές ώρες στον Εβρο, για 14η ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά: Δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα λόγω πυκνού καπνού [video]

FILE PHOTO: A firefighting aircraft operates during a wildfire at Dadia forest, Thrace, northern Greece, 24 August 2023. Greek and foreign firefighters and volunteers, along with land and air assistance, battled for a sixth day to contain and put out the large fire in the natural habitat of the Dadia Forest. EPA, DIMITRIS ALEXOUDIS




Για δέκατη τέταρτη ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο βορειοανατολικό μέτωπο αυτής, δηλαδή αριστερά και πάνω από το Σουφλί.

Μάλιστα από νωρίς το πρωί έχουν γίνει δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στις περιοχές της Λυκόφης και της Δαδιάς, ενώ από τις 8:00 το πρωί περνάνε τα πυροσβεστικά προκειμένου να προσεγγίσουν το σημείο όμως δεν υπάρχει ορατότητα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις ρίψεις.

Έτσι τα πρώτα έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα που ξεκίνησαν λόγω του πυκνού καπνού δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν και γι αυτό επέστρεψαν στη βάση τους.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 582 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα και 122 οχήματα. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Βασιλική Μαχαίρα, το Σουφλί χθες κινδύνευσε, ενώ κάποιες φλόγες έγλειψαν τα πρώτα σπίτια. Μάλιστα, αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος θα καιγόταν το μισό Σουφλί, στο οποίο μάλιστα έφτασε δύο φορές μήνυμα από το 112 προκειμένου να είναι σε εγρήγορση οι κάτοικοι.

Νωρίτερα και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊντζη, έδωσε την εικόνα της χθεσινής ημέρας ενώ μετέφερε πως οι φλόγες έχουν περάσει τον επαρχιακό δρόμο από τον οικισμό Γιαννούλη και αυτό προκαλεί μεγάλες ανησυχίες.

Το σημαντικό είναι πως όπως μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έχουν γίνει καλές αντιπυρικές ζώνες και όσες φορές η φωτιά έφτασε στην περιοχή δεν κατάφερε να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο.




Συνολικά έχουν καεί περισσότερα από 800.000 στρέμματα και όλο το βράδυ και σήμερα συνεχίζουν να επιχειρούν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στο σημείο.




Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δήλωσε ότι η πυρκαγιά είχε πλησιάσει την πόλη, ωστόσο η αλλαγή των ανέμων από νότιους σε βόρειους -κόντρα στην πυρκαγιά- και η χαμηλή έντασή τους ενδέχεται να δώσει το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν την πορεία της προς το Σουφλί.




Στο μεταξύ μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού εκτάκτου ανάγκης 112 έχει δοθεί η οδηγία προς του κατοίκους του Σουφλίου να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ η δημοτική Αρχή ενημέρωσε για την απομάκρυνση των ζώων και μελισσιών προς την Κορνοφωλιά, ενώ είναι διαθέσιμα και λεωφορεία για το ενδεχόμενο εκκένωσης.

Επιπλέον, συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Αλβανία και Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

  Συνολικά, χθες, εκδηλώθηκαν 32 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν 68 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές, στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Σχετικά με το Τσικράκι Φαρσάλων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση έχει οριοθετηθεί, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορώνα Κιλκίς.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Ασπροπουλιά Μεσσηνίας και Γεράκι Ηλείας.

Για σήμερα Παρασκευή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ισχυρά μελτέμια το Σαββατοκύριακο, σε ποιες περιοχές αναμένονται σήμερα βροχές: Ερχεται κακοκαιρία από την Δευτέρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: