Δοκιμάζεται σκληρά η Μαγνησία και οι Σποράδες από την κακοκαιρία «Daniel»: Κλειστές υπηρεσίες, απαγόρευση κυκλοφορίας, νεκρός κτηνοτρόφος [video]

Περιπολικό της ΕΛΑΣ και αυτοκίνητα κινούνται σε πλημμυρισμένο δρόμο στον Βόλο, Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ




Μετά την εξαιρετικά δύσκολη νύχτα που πέρασαν οι Σποράδες και ο Βόλος -και η Μαγνησία γενικότερα- από τη σφοδρή καταιγίδα που πλήττει την περιοχή τα ακρία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται και αναμένεται να μην σταματήσουν και το επόμενο 24ωρο σύμφωνα με την ΕΜΥ.

13:14 – Με απόφαση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας διακόπτεται προσωρινά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων.

13:11 – Σε εξέλιξη είναι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό ενός άντρα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ένας άντρας 34 ετών, προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε. Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Μέσα στον Βόλο τα προβλήματα από τις τεράστιες ποσότητες νερού ήδη είναι ορατά.

Το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη λίμνη και κυρίως οι παράλληλοι της παραλίας δρόμοι, Λεωφόρος Δημητριάδος και Ιάσονος, όπου το νερό έχει ξεπεράσει το ύψος των πεζοδρομίων και μπαίνει μέσα σε ισόγεια καταστήματα και υπόγεια.

Πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρούνται, επίσης, στη Νεάπολη του Βόλου, όπου για πολλοστή φορά έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, αλλά και επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται στη Λεωφόρο Λαρίσης από τον κόμβο με τη Λεωφόρο Αθηνών και ως τη περιοχή των Αγίων Αναργύρων.




Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως των Αρχών είναι ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που συγκεντρώνει νερά από το Πήλιο, διασχίζει συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας και καταλήγει στα δυτικά του λιμανιού, αφού από τα ξημερώματα το ύψος του νερού βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 3 μέτρα και κινδυνεύουν πολλές συνοικίες που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως γύρω από την Οινοπνευματική και τους Αγίους Αναργύρους.

Δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον Περιφερειακό, στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου, αφού ο αυτοκινητόδρομος πλημμύρισε, ενώ σχεδόν αδιάβατη είναι και Λεωφόρος Λαμπράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια των λεωφορείων των Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου λόγω της δύσκολης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και στα προάστιά του.

Πλημμυρισμένα από τα ξημερώματα είναι και τα υπόγεια του “Αχιλλοπούλειου” Νοσοκομείου Βόλου, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Αγριά, Πορταριά και Σταγιάτες, όπου παράλληλα με την καταρρακτώδη βροχή, διακόπτεται και η ηλεκτροδότηση κατά διαστήματα.




Τόσο ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην μετακινούνται μέχρι να ηρεμήσει το φαινόμενο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι οι κεραυνοί που έπεφταν ασταμάτητα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και συνεχίζονταν ως τις 9 το πρωί χωρίς διακοπή.

 Απαγόρευση κυκλοφορίας 

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλεται στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας, από τις 10:30 και μέχρι νεωτέρας, με απόφαση και εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσω μηνύματος του 112 που εστάλη σε όλα τα κινητά τηλέφωνα αναφέρεται ότι “με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων”.

‘Ηδη στην περιοχή η κακοκαιρία έχει παρουσιάσει επιδείνωση και η συνεχιζόμενη σφοδρή καταιγίδα έγινε εντονότερη από τις 10:30, ενώ η ορατότητα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.




 Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

 

Νέο μήνυμα του 112

Το 112 ήχησε στις 09:45 στους κατοίκους του Βόλου και της Μαγνησίας επισημαίνοντας τον αναγκαίο περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω του φαινομένου της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για τον λόγο αυτό οι εργαζόμενοι δεν μετέβησαν στις δουλειές τους.

Το πρόβλημα επιτείνεται στην πόλη του Βόλου, κυρίως στο κέντρο, όπου από την συνεχόμενη καταιγίδα έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών και οι κάθετοι δρόμοι κατεβάζουν από τα ορεινά, λόγω τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που δεν μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο αποχέτευσης.

Μεγάλα προβλήματα έχουν ήδη καταγραφεί στον δρόμο Βόλου-Αγριάς όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος της Παιδόπολης αφού ο παρακείμενος χείμαρρος έχει πλημμυρίσει και έχουν μεταφερθεί τόνοι χωμάτων και φερτών υλών, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η επικοινωνία με το παραλιακό Πήλιο και τα χωριά του Νοτίου Πηλίου να είναι αποκλεισμένα.

Στη Μηλίνα, στο νότιο Πήλιο, έχει πλημμυρίσει το παραθαλάσσιο θέρετρο σε όλη την έκτασή του και παράλληλα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Σποράδες και η Σκιάθος όπου λόγω της καταιγίδας έχουν πλημμυρίσει περιοχές και έχει κλείσει ο δρόμος Σκιάθου – Κουκουναριών.

Τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα -Βόλος -Λάρισα δεν πραγματοποιούνται, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Τη μάχη με την κακοκαιρία δίνουν πολίτες, εθελοντές, και φυσικά η Περιφέρεια και οι δήμοι με τα μηχανήματα που διαθέτουν αλλά και αυτά των ιδιωτών.

 




Τι γίνεται με τα σχολεία

Με ανακοίνωση της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλούνται οι Διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί της ΔΔΕ Μαγνησίας, να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις σχολικές τους μονάδες μέχρι την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών για λόγους αποφυγής εξαιρετικά επικίνδυνων γι’ αυτούς καταστάσεων.

Οι προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις να αναβληθούν για τις επόμενες μέρες. Οι προγραμματισμένες εργασίες να υλοποιηθούν με μεθόδους τηλεργασίας ή να αναβληθουν για τις επόμενες μέρες.

Καλούνται οι διευθυντές, με τα ψηφιακά συστήματα που διαθέτουν, να ενημερώσουν τη σχολική κοινότητα του Σχολείου τους (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) για τυχόν αναβολές και κυρίως για την αποφυγή μετακινήσεων λόγω επικινδυνότητας. Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες, για την εξυπηρέτησή τους, να προέρχονται στα Σχολεία μετά την εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών.

 Νεκρός ηλικιωμένος στον Ανω Βόλο

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, στην περιοχή του Ανω Βόλου, που σαρώνει τον Βόλο και τη Μαγνησία, έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

 Θεσσαλονίκη: Ήχησε το 112

Μήνυμα από το 112 έλαβαν μετά τις 9.30 το πρωί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης για την κακοκαιρία Daniel που είναι σε εξέλιξη και πλήττει περιοχές της χώρας. Το μήνυμα συστήνει στους πολίτες να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους, διευκολύνοντας το έργο των Αρχών.

Μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews

Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Daniel»: Κεραυνοί, ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ενίσχυση των φαινομένων προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: