Coco Chanel: Συνεργάτης των Ναζί ή διπλός πράκτορας; Νέα στοιχεία εμφανίζουν τη διάσημη σχεδιάστρια ως μέλος της Γαλλικής αντίστασης

A woman looks at a picture of Coco Chanel as she visits the exhibition ‘Coco Chanel and Art. Beyond Art’ at the Pasion Museum in Valladolid, Spain, 07 June 2017. The exhibition will be open to public from 07 June to 27 August 2017. EPA/NACHO GALLEGO




Νέα στοιχεία για την κατά πολλούς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Coco Chanel έρχονται στο φως στο πλαίσιο έκθεσης που πρόκειται να ανοίξει στο Λονδίνο στις 16 Σεπτεμβρίου,

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διασημότερη σχεδιάστρια μόδας ήταν αποδεδειγμένο μέλος της γαλλικής αντίστασης.

Τα έγγραφα που φαίνεται ότι το πιστοποιούν δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν και θα εκτεθούν μαζί με τα περί του αντιθέτου στοιχεία ότι δηλαδή η Chanel λειτουργούσε ως πράκτορας των Ναζί.

Τα έγγραφα σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Chanel στο Παρίσι εν καιρώ πολέμου δίνουν και μια πιο βαριά νότα στην κατά τα άλλα λαμπερή αυτή έκθεση που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 50 κοστούμια τουίντ, συμπεριλαμβανομένου ενός ροζ σετ που ανήκε στη Λορίν Μπακόλ.

Η έκθεση ανοίγει στο V&A στο Λονδίνο στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα ντοκουμένα περιλαβάνουν την καταχώριση «Gabrielle -γνωστή επίσης ως- Coco Chanel» σε μια λίστα 400.000 ανθρώπων των οποίων η συμμετοχή στην αντίσταση υποστηρίζεται από επίσημα αρχεία, λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Οριόλ Κάλεν (Oriole Cullen) και προσθέτει:

«Έχουμε επαλήθευση από τη γαλλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός εγγράφου από το 1957, το οποίο επιβεβαιώνει την ενεργό συμμετοχή της στην αντίσταση».

Το μουσείο θα παρουσιάσει επίσης ισχυρές αποδείξεις ότι η Chanel συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στο κατεχόμενο Παρίσι.

Μάλιστα θα υπάρχουν τρία χειρόγραφα από τις καταθέσεις τριών αξιωματούχων των Ναζί που ανακρίθηκαν μεταπολεμικά, οι οποίοι την ονομάζουν κάθε ένας ξεχωριστά ως αξιόπιστη πηγή τους

«Τα νέα στοιχεία δεν την απαλλάσσουν. Απλώς κάνει την εικόνα πιο περίπλοκη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είχε σχέση και με τις δύο πλευρές», λέει η επιμελήτρια.

Η Κάλεν επισημαίνει ότι τα παιδικά χρόνια που πέρασε η Chanel σε ένα γαλλικό μοναστήρι μετά το θάνατο της μητέρας της και την εξαφάνιση του πατέρα της, της δημιούργησαν έναν χαρακτήρα του οποίου η τάση για αυτοπροστασία την κατέστησε ενστικτωδώς «δεξιά».

Εξηγεί ότι η Chanel ήταν «περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μια επιζώσα, μια γυναίκα πάντα έτοιμη να αρπάξει ευκαιρίες για να προχωρήσει στη ζωή».

  • Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η Chanel είχε σχέση με τον Ναζί αξιωματικό βαρόνο Hans Günther von Dincklage, την οποία χρησιμοποίησε για να απελευθερώσει τον ανιψιό της, André Palasse, από ένα γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Πέρα από το κατασκοπευτικό ή μη παρελθόν της, στην έκθεση θα εκτεθούν περίτεχνα βραδινά σύνολα της σχεδιάστριας, μαζί με το πρωτοποριακό «απογευματινό παντελόνι» με το οποίο η νεαρή Chanel είχε σκανδαλίσει τη γαλλική κοινωνία.

Ένας ολόκληρος χώρος της έκθεσης θα αφηγηγείται την ιστορία του περίφημου αρώματος «No 5», που φορέθηκε από δεκάδες διασημότητες, από την Μέριλιν Μονρό έως τον Αντυ Γουόρχολ.

Με πληροφορίες από Guardian

Ο νέος ρόλος του Τζόνι Ντεπ: Το πρόσωπο του αρώματος Sauvage του Dior * Mε αμοιβή $20 εκατ.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: