Άθικτη προτομή του Μεγαλέξανδρου βρέθηκε στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ»: Κοντά στις ακτές του Ευξείνου Πόντου [photos]

H προτομή του Μεγαλέξανδρου που ανακαλύφθηκε σε αρχαίο θέατρο στην περιοχή Ντουζτζέ, όπως φωτογραφήθηκε στον τόπο της αρχαιολογικής ανασκαφής. Photo: Δήμος Ντουζτζέ




Την ανακάλυψη μιας άθικτης προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσε ο δήμος της τουρκικής πόλης Ντουζτζέ.

Η Ντουζτζέ  βρίσκεται ανατολικά της Κωνσταντινούπολης και κοντά στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Η κεφαλή παραδόθηκε στο Μουσείο Κονουράλπ και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Prusiasad Hypium («Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ») στην περιοχή Κονουράλπ, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές σε αρχαίο θέατρο, με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων.

Στον χώρο του αρχαίου θεάτρου στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία της Κονουράλπ,  ανακαλύφθηκαν επίσης θραύσματα προτομών που προσομοιάζουν με την κεφαλή του Απόλλωνα και την κεφαλή  της Μέδουσας.

«Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν τις ανασκαφές και αποκάλυψαν προτομή που δεν έχει καταστρέφει», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι το εύρημα εξετάστηκε από ειδικούς. «Σε αποτέλεσμα της διαβούλευσης με ειδικούς Ιστορικούς και υπαλλήλους του Τμήματος Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, βασιλιά της Μακεδονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Περιγραφή της προτομής

Στη σχετική ανακοίνωση του μουσείου Κονουράλπ αναφέρεται ότι η προτομή έχει ύψος 23 εκατοστά (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) και χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα βαθιά μάτια είναι στραμμένα προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες τους και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, χωρίς να  αποκαλύπτονται δόντια. Τέλος, γίνεται αναφορά σε μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό, μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής, και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.

Το Τμήμα Ανασκαφών και Έρευνας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες της προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

H προτομή του Μεγαλέξανδρου που ανακαλύφθηκε σε αρχαίο θέατρο στην περιοχή Ντουζτζέ. Photo: Δήμος Ντουζτζέ
 Photo: Δήμος Ντουζτζέ
Photo: Δήμος Ντουζτζέ

Με πληροφορίες από duzce.bel.tr

 

Με μνήμες Pulp Fiction: Ο Τραβόλτα πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Ταραντίνο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: