Από τους αρχαίους Ινδούς του 2500 π.Χ. έως τον Sir John Harington, ποιητή στην αυλή της Ελισάβετ Α΄: Ή αλλιώς η ιστορία του WC, από τους λάκκους στο καζανάκι [video]

Φωτογραφία από Hafidz Alifuddin: https://www.pexels.com/el-gr/photo/88808/




Σε όλη την ιστορία, η διάθεση των ανθρώπινων αποβλήτων έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση.

Στην αρχαία Ινδία, ήδη από το 2500 π.Χ., η κοιλάδα του Ινδού παρουσίαζε μια υποτυπώδη τουαλέτα και σύστημα αποχέτευσης που ήταν μπροστά από την εποχή του, με δωμάτια αφιερωμένα στην απόρριψη απορριμμάτων.

Οι Αιγύπτιοι, γνωστοί για την εξοικονόμηση νερού, επαναχρησιμοποίησαν το νερό λουτρών για τη γεωργία.

Η Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν υιοθέτησε μια μοναδική προσέγγιση, εκτρέποντας τα απόβλητα σε μαντριά χοίρων, μετατρέποντάς τα σε τροφή για χοίρους και αργότερα σε λίπασμα.

Οι Ρωμαίοι, πάντα κοινωνικοί, συγκεντρώθηκαν γύρω από κοινόχρηστους πέτρινους πάγκους με τρύπες, χρησιμοποιώντας υδραγωγεία για να απομακρύνουν τα απόβλητα, παρά τις περιστασιακές εισβολές αρουραίων και τις πυρκαγιές που σχετίζονται με το παραγόμενο μεθάνιο.

Τα μεσαιωνικά κάστρα περιείχαν ειδικές… ντουλάπες, που διοχέτευαν τα απόβλητα σε τάφρους ή βόθρους. Η εμφάνιση των δοχείων θαλάμου έφερε ευκολία, αλλά η χωνευτή τουαλέτα όπως την ξέρουμε εμφανίστηκε μόλις τον 18ο αιώνα, χάρη σε εφευρέτες όπως ο Alexander Cumming και ο John Brahma.

Ο Sir John Harington, γνωστός για την ποίησή του, ασχολήθηκε με την εφεύρεση τουαλέτας, αν και οι πολιτικές του κριτικές το επισκίασαν. Η εγκατάσταση μιας από τις τουαλέτες της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ πρόσθεσε μια απροσδόκητη βασιλική επιδοκιμασία.

Εκείνη την εποχή, ο Χάρινγκτον επινόησε επίσης την πρώτη τουαλέτα για το ξέπλυμα της Αγγλίας – που ονομαζόταν Ajax (δηλαδή, «τζάικ», τότε μια λέξη αργκό για τουαλέτα). Εγκαταστάθηκε στο αρχοντικό του στο Κέλστον . Αυτός ο πρόδρομος της σύγχρονης τουαλέτας είχε μια βαλβίδα ξεπλύματος για να αφήνει το νερό να βγαίνει από τη δεξαμενή και ένα σχέδιο πλύσης για να αδειάζει το μπολ. Αυτό που του έλειπε ήταν ένα S-bend ή U-bend για να περιορίσει τις βλαβερές μυρωδιές, το οποίο εφευρέθηκε αργότερα από τον Alexander Cumming. Πολλοί κατασκευαστές τουαλέτας είχαν το όνομα John ως μέρος του τίτλου της εταιρείας, και υπάρχει αμφισβήτηση σχετικά με το εάν ο τρέχων αμερικανικός όρος “john” έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Harington ως εφευρέτη του.

Το 1596, ο Harington, με το ψευδώνυμο Misacmos, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο A New Discourse on a Stale Subject: The Metamorphosis of Ajax για την εφεύρεσή του. Το βιβλίο έκανε πολιτικούς υπαινιγμούς στον κόμη του Λέστερ, κάτι που εξόργισε την Ελισάβετ. Ήταν μια κωδικοποιημένη επίθεση κατά της κοπριάς ή των περιττωμάτων που δηλητηρίαζαν την κοινωνία με βασανιστήρια και κρατικά επιχορηγούμενους «συκοφαντίες» εναντίον των συγγενών του Τόμας Μάρκαμ και Ραλφ Σέλντον. Μετά τη δημοσίευσή του εκδιώχθηκε και πάλι από το δικαστήριο. Τα ανάμεικτα συναισθήματα της Ελίζαμπεθ γι’ αυτόν μπορεί να ήταν το μόνο πράγμα που έσωσε τον Χάρινγκτον από το να δικαστεί στο Star Chamber (το ειδικό δικαστήριο μέσα στο τότε βασιλικό παλάτι του Westminster (σημερινό κοινοβούλιο της Αγγλίας).

Τέλος, ο Thomas Crapper, αν και δεν ήταν εφευρέτης, έγινε συνώνυμος με τις καινοτομίες στις τουαλέτες και ο Τζορτζ Τζένινγκς έδωσε στη δημοσιότητα τις δημόσιες τουαλέτες με ξέπλυμα pay-per-use, μεταμορφώνοντας τη δημόσια υγιεινή.

Τέλος, η στεγνή τουαλέτα, που εισήχθη ως απάντηση στην επιδημία χολέρας, είχε ως στόχο την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση των οσμών , αλλά δεν έγινε ευρέως διαδεδομένη.

Με πληροφορίες από Ancient Origins και Wikipedia

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 12 Σεπτεμβρίου: Η μάχη του Μαραθώνα, ο γάμος του Κένεντι με την Τζάκι, η χούντα του Εβρέν και η γέννηση του Μπάρι Γουάιτ [σπάνια videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: