Aπό την κορυφή του κόσμου στην «ταπεινή Μπουντεσλίγκα»: Με παγκόσμιους πρωταθλητές στο παρκέ το μπάσκετ προσπαθεί να κερδίσει τους γερμανούς φιλάθλους

Oι αθλητές της Εθνικής Γερμανίας με πανηγυρίζουν με το τρόπαιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος. EPA/ROLEX DELA PENA




Με …τέσσερις παγκόσμιους πρωταθλητές αρχίζει την Τετάρτη το γερμανικό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Φαβορί η Μπάγερν Μονάχου, αλλά η Άλμπα θέλει να επιστρέψει στην κορυφή.

Πέρασαν μόλις δύο εβδομάδες από τον απίστευτο τελικό του Μουντομπάσκετ με την Εθνική Γερμανίας να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Από την «κορυφή του κόσμου» οι πρωταθλητές καλούνται τώρα να επιστρέψουν στα ταπεινά γήπεδα της «Μπουντεσλίγκα».

Όχι βέβαια όλοι, καθώς οι περισσότεροι παίκτες της Νατσιονάλμανσαφτ αγωνίζονται πλέον στο ΝΒΑ ή στην Ευρωλίγκα.

«Η προσαρμογή ήταν πολύ δύσκολη», λέει ο Γιοχάνες Τίμαν της Άλμπα Βερολίνου.

«Έπρεπε να επιστρέψω σε καλά επίπεδα φυσικής κατάστασης για την αρχή της σεζόν, δεν ήταν τόσο απλό. Αλλά φυσικά έχω τεράστιο κίνητρο».

Στην πρεμιέρα η Άλμπα Βερολίνου έχει θεωρητικά εύκολο έργο απέναντι στους Heidelberg Academics, οι οποίοι ανέβηκαν στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού μπάσκετ μόλις το 2021. «Είναι μία τεράστια αλλαγή», λέει ο Τίμαν.

«Πριν λίγο έδινες τους πιο σημαντικούς αγώνες της ζωής σου και ξαφνικά μπαίνεις στο γήπεδο για έναν απλό αγώνα της Μπουντεσλίγκα.

Αλλά πρέπει να πετύχει αυτή η αλλαγή. Θέλουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό φέτος, να παίξουμε πολύ καλύτερα play-offs».

Μπάγερν, Άλμπα, Βόννη οι πρωταγωνιστές;

Τέσσερις παγκόσμιοι πρωταθλητές δίνουν το παρών στα γερμανικά γήπεδα. Πρόκειται για τον Γιοχάνες Τίμαν της Άλμπα και τους Αντρέας Ομπστ, Άιζακ Μπόνγκα και Νίλς Γκίφαϊ που αγωνίζονται στη Μπάγερν Μονάχου.

Ο δαιμόνιος γκαρντ Μάοντο Λο έχει αποχωρήσει από την Άλμπα και στη νέα σεζόν θα φορέσει τη φανέλα της Ολύμπια Μιλάνο.

Με βάση το ρόστερ, αλλά και τις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, φαβορί για το πρωτάθλημα θεωρείται η Μπάγερν, που κατάφερε να αποκτήσει μεταξύ άλλων τον Σερζ Ιμπάκα, πρωταθλητή του ΝΒΑ το 2019 με τους Τορόντο Ράπτορς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, έχουν ενισχυθεί πολύ», λέει ο Τίμαν για τους Βαυαρούς της Μπάγερν Μονάχου. «Αλλά και πέρσι ήταν πολύ ισχυροί και παρόλα αυτά τους κερδίσαμε…»

Η Άλμπα Βερολίνου αποτελεί παραδοσιακή δύναμη του γερμανικού μπάσκετ, άλλωστε το 1994/95 έγραψε ιστορία, όταν έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο και συγκεκριμένα το Κύπελλο Κόρατς.

Όμως πέρσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά των play-offs από την ομάδα-έκπληξη Ratiopharm Ουλμ, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε το πρωτάθλημα.

«Αίνιγμα» αποτελούν οι Telekom Baskets, άλλη παραδοσιακή δύναμη του αθλήματος, που πέρσι πανηγύρισαν μία τεράστια όσο και ανέλπιστη επιτυχία, την κατάκτηση του μπασκετικού Champions League.

Στο γερμανικό πρωτάθλημα όμως έμειναν δεύτεροι, χάνοντας τον τίτλο στις λεπτομέρειες από την Ουλμ.

Η επικείμενη αποχώρηση του μεγάλου χορηγού της ομάδας, της Deutsche Telekom, προκάλεσε πολλές ακόμη αποχωρήσεις λόγω οικονομικής αβεβαιότητας.

Πρώτος έφυγε ο Φινλανδός προπονητής Τουόμας Λίσαλο, που μίλησε ανοιχτά για «έλλειψη επικοινωνίας» με τον χορηγό, υπέγραψε συμβόλαιο στην Paris Basketball και πήρε μαζί του τέσσερις παίκτες. Ακολούθησαν άλλες οκτώ (!) αποχωρήσεις.

Σε μία προσπάθεια να σώσει την κατάσταση η διοίκηση των Baskets έδωσε συμβόλαιο στον Ρόελ Μόορς, προπονητή με μεγάλη εμπειρία στην Μπούντεσλιγκα, ο οποίος πάντα «παίρνει το μάξιμουμ από την ομάδα του, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει», όπως λέει ο Σλοβένος αθλητικός διευθυντής των Baskets Σάβο Μίλοβιτς.

 Γυάλινο γήπεδο LED στο Μόναχο

Από φέτος θα γίνονται αγώνες όχι μόνο το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα. Μετά από πολλά χρόνια το συνδρομητικό κανάλι Magenta της Deutsche Telekom εγκαταλείπει το πρωτάθλημα μπάσκετ, για να πάρει τα δικαιώματα η Dyn, μία νέα πλατφόρμα streaming.

Μία ξεχωριστή καινοτομία περιμένει τους φιλάθλους στο παιχνίδι της Μπάγερν με την Syntainics MBC, καθώς το Μόναχο αποκτά γυάλινο δάπεδο LED, προηγμένης τεχνολογίας, το οποίο μπορεί να κάνει το παιχνίδι πιο διαδραστικό.

«Είναι next level όλα αυτά που μπορούν να γίνουν σε αυτό το γήπεδο», λέει ο επικεφαλής της Μπούντεσλιγκα Στέφαν Χολτς.

Γενικότερα οι ιθύνοντες ελπίζουν σε μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων, άλλωστε το μπάσκετ αποτελεί οικογενειακή διασκέδαση σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Μπορεί όμως το χρυσό μετάλλιο στο Μουντιάλ να δώσει νέα ώθηση σε ένα άθλημα που μέχρι τώρα ήταν μάλλον παραγνωρισμένο στη Γερμανία;

Ο Στέφαν Χολτς φαίνεται συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά και ρεαλιστής: «Η Γερμανία έχει μανία με το ποδόσφαιρο και δεν πρόκειται να αποκτήσει τόσο εύκολα μανία με το μπάσκετ. Σίγουρα όμως τα όσα έγιναν δίνουν σημαντική ώθηση στις προσπάθειές μας…»

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Ο «Dream» αποθεώνει τον «Giannis»: Απίστευτο να βλέπεις τέτοιον παίκτη να ψάχνεται για να πάει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: