Από την Αλικαρνασσό βρήκε καταφύγιο στην Κω κι από κεί στην Ολλανδία: Η πρόσφυγας υποψήφια πρωθυπουργός και διάδοχος του Ρούτε, «ένα πίτμπουλ με ψηλοτάκουνα» [videos]

FILE PHOTO Dilan Yeşilgöz-Zegerius EPA/JEROEN JUMELET




Είναι πρώην παιδί πρόσφυγας που θέλει να μειώσει τη μετανάστευση, άνοιξε την πόρτα στην ακροδεξιά και θα μπορούσε να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. Σε μια κατάμεστη κομματική διάσκεψη στο Ρότερνταμ το Σάββατο, η Dilan Yeşilgöz-Zegerius, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), ξεκίνησε την εκστρατεία της για τις εκλογές του Νοεμβρίου με έκκληση για ελευθερία και ασφάλεια.

«Από τους γονείς μου έμαθα να αγαπώ την ελευθερία και να υπερασπίζομαι τους άλλους όταν απειλούνταν η ελευθερία τους», είπε. «Αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να χάσουμε όλο και περισσότερο από αυτό το «οξυγόνο», με όλο και λιγότερη κατανόηση ο ένας για τον άλλον και η πολιτική πλήττεται όλο και περισσότερο από δυσπιστία. Δεν είναι τυχαίο που το μανιφέστο μας ονομάζεται: δίνοντας χώρο, ορίζοντας σύνορα».

Για 13 χρόνια, το VVD, υπό τον πρωθυπουργό Mark Rutte, ήταν θεματοφύλακας της Ολλανδίας, μιας μικρής χώρας που έχει ξεπεράσει το βάρος της στο διεθνές εμπόριο και την πολιτική. Πού θα πάει μετά από αυτόν; Θα κινηθεί προς τα δεξιά, σε συνασπισμό με ορισμένα εξτρεμιστικά στοιχεία; θα δοκιμάσει μια ριζοσπαστική τακτική υπό τον “κεντρώο αουτσάιντερ” Pieter Omtzigt; ή θα στραφεί αριστερά, στον Φρανς Τίμερμανς, πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια πράσινο-αριστερή συμμαχία;

Σε ένα διχασμένο πολιτικό τοπίο, όπου μια κυβέρνηση θα σχηματιστεί από έναν συνασπισμό τριών ή περισσότερων κομμάτων, η ηγεσία είναι πρωταρχικό θέμα. Για μια γενιά, αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές όπου ο Rutte δεν θα καταλήξει αυτόματα στην εξουσία και χθες η Yeşilgöz-Zegerius, 46 ετών, που είναι υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2022, έκανε την εμφάνισή της σε λαμπερά φώτα, σερπαντίνες και στο τραγούδι της Dolly Parton

Ο Raoul du Pré, πολιτικός συντάκτης στην εθνική εφημερίδα De Volkskrant, δήλωσε: «Φυσικά, το VVD ελπίζει ότι έχει το ιδανικό προφίλ. Είναι μια γυναίκα με ένα [μεταναστευτικό] υπόβαθρο, που παρουσιάζεται πολύ ως αυτοδημιούργητη. Ως παιδί, διέφυγε στην Ολλανδία, άρπαξε τις ευκαιρίες της και τώρα είναι στο δρόμο για την κατοικία του πρωθυπουργού. Αυτή είναι η ιστορία.”

Ακόμη και πριν γίνει υπουργός Δικαιοσύνης, η Yeşilgöz-Zegerius είχε δημιουργήσει ένα εκπληκτικό προφίλ στα μέσα ενημέρωσης. Σε ένα talk show το 2016, έδειξε την τσάντα Louis Vuitton της γιαγιάς της Sara και είπε πώς η ίδια και οι πολιτικά ενεργοί Τούρκοι γονείς της είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία όταν εκείνη ήταν οκτώ ετών. Πήραν ένα «ξεχαρβαλωμένο» σκάφος από την Αλικαρνασσό στην Κω με ό,τι χωρούσε σε εκείνη την τσάντα, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στο Άμερσφορτ, 30 μίλια νοτιοανατολικά του Άμστερνταμ.

Μέχρι την εκλογή της στο κοινοβούλιο το 2017, αφού εργάστηκε ως σύμβουλος του VVD, είχε 45 τηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της. Η πολιτική δημοσιογράφος Sheila Sitalsing είπε: «Ως δημοτικός σύμβουλος, ήταν καλεσμένη σε όλα τα προγράμματα που θα “σκότωνε” ο μέσος βουλευτής σας για να εμφανιστεί».

Η Yeşilgöz-Zegerius ξεκίνησε την καριέρα της με το Ολλανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά το Εργατικό κόμμα, αλλά βρήκε τον τόπο της στο κεντροδεξιό VVD. Απολάμβανε να την αποκαλούν «πίτμπουλ με ψηλοτάκουνα» για την εκστρατεία της για την απαγόρευση της παρενόχλησης στο δρόμο και μίλησε ανοιχτά για τον γάμο της, τις μάχες με ένα ανοσοποιητικό πρόβλημα και τον δισταγμό για την απόκτηση παιδιών. Πέρυσι, έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της σε ζωντανή τηλεόραση – επιλέγοντας ένα τμήμα από το πίσω μέρος – για να υποστηρίξει τις γυναίκες στο Ιράν. «Είναι ένα talk show αγάπη μου», λέει ο du Pré.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης, έχει επικρίνει την «ατζέντα της αφύπνισης», τους ακροδεξιούς πολιτικούς και τους θεωρητικούς συνωμοσίας και έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή δράση κατά του εγκλήματος. Όταν η κυβέρνηση έπεσε σε μια διαμάχη για τη μετανάστευση, είπε ότι η οικογενειακή επανένωση πρέπει να περιοριστεί, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε τις πιθανότητες που είχε σε μια χώρα με περισσότερους πρόσφυγες.

Πρόσφατα, είπε στο δεξιό ταμπλόιντ De Telegraaf ότι, σε αντίθεση με τον Rutte, δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο σχηματισμού συνασπισμού με το PVV του Geert Wilders, το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα, και το επανέλαβε σήμερα.

Η Carola Schoor του πολιτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Leiden είπε: «Είναι μια σκληρή κυρία. Αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Και έχει μια ατζέντα που θα απευθύνεται σε ανθρώπους που ίσως δεν θέλουν μια γυναίκα ή κάποιον από την Τουρκία για πρωθυπουργό».

Αλλά αυτή η τακτική θα μπορούσε να αποτύχει, είπε ο Léonie de Jonge, επίκουρος καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Groningen. «Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όταν η κεντροδεξιά προσπαθεί να ανταγωνιστεί την ακροδεξιά, οι ψηφοφόροι πηγαίνουν με το πρωτότυπο και όχι με το αντίγραφο», είπε.

Εν τω μεταξύ, παρόλο που η Yeşilgöz-Zegerius ζήτησε μια κυβέρνηση με πιο ανοικτά αυτιά στους πολίτες, θα θελήσει να αποστασιοποιηθεί από την κληρονομιά του VVD: ένα φιάσκο παροχών παιδικής μέριμνας στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι, συχνά διπλής υπηκοότητας, χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως απατεώνες. παράνομη κρατική συλλογή δεδομένων· και σεισμούς που προκαλούνται από την εξόρυξη αερίου.

Μετά την ομιλία της, καθώς στεκόταν με ένα άψογο ροζ κοστούμι και γόβες περιτριγυρισμένη από τα ΜΜΕ , ρωτήθηκε πώς αξιολογούσε τις πιθανότητές της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. «Δεν ξέρω, αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», είπε. «Εξαρτάται από τον ψηφοφόρο».

Με πληροφορίες από theguardian.com 
Ελλάδα Αθήνα

Οι κροκόδειλοι δεν κλαίνε από συναίσθημα: Η φράση κροκοδείλια δάκρυα έγινε παγκόσμιο trend από τον Σαίξπηρ που την πήρε από έναν μεσαιωνικό μύθο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: