Το Σ.Α. του ΟΗΕ καταδικάζει τους Τούρκους Αττίλες: Λέει ότι οι κατοχικές δυνάμεις διέκοψαν τις “εργασίες” και αποχώρησαν από την Πύλα!!! Τι θα συμβεί αν επιστρέψουν όπως λέει ο Ερντογάν;

Linda Thomas-Greenfield (at microphone), Permanent Representative of the United States to the United Nations and President of the Security Council for the month of August, briefs reporters. At right is Joonkook Hwang, Permanent Representative of the Republic of Korea to the United Nations. Credit UN Photo, Loey Felipe




Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων αν και καταδικάζει με ισχυρό τρόπο τις παράνομες ενέργεις των κατοχικών δυνάμεων εναντίον των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Τα μέλη του μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πιο σκληρή γλώσσα και να αποφύγουν σημεία που ομιλούν για τις …δύο πλευρές, όπως π.χ.:

“Τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές διευθέτησης”.

Ως γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κάνει τίποτα που αυξάνει την ένταση. Όλες οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες γίνονται μόνο από τους Τούρκους;

Επίσης ενοχλεί η φράση ότι:

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του SRSG (Κόλιν Στιούαρτ) να διαπραγματευτεί την αμοιβαία συμφωνημένη ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή.

Και αυτό επειδή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει μεγάλη προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Όμως, είναι σημαντικό ότι η ανακοίνωση αναφέρει ότι (τα μέλη του Σ.Α.) “τόνισαν ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ”.

Είναι εξίσου σημαντικό ότι “τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές διευθέτησης”.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος από τη Λευκωσία, και οι Κύπριοι διπλωμάτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έδωσαν μεγάλη διπλωματική μάχη και απέτρεψαν φράσεις που θα εξυπηρετούσαν την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Γενικά, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι καλή, αλλά οι διαμάχες μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, “νέρωσαν” ολίγο το κείμενο. Η Ρωσία, με καθυστέρηση 72 ωρών έδωσαν την συγκατάθεση της, αφού προηγήθηκε ανακοίνωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, σε στημένη ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή (ΕΔΩ).

Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμα ότι:

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτησαν τη διακοπή της παράνομης κατασκευής από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού.

Αλλά τι θα συμβεί στην περίπτωση κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως δήλωσε, δώσει εντολή να συνεχιστούν οι εργασίες στη νεκρή ζώνη;

  • Όλο το κείμενο της ανακοίνωσης του Σ.Α. του ΟΗΕ, ακολουθεί:

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένων κατασκευαστικών εργασιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ κοντά στην Πύλα. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν ότι αυτή η ενέργεια έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά παραβίαση του status quo στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το τουρκοκυπριακό προσωπικό και ευχήθηκαν ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους ειρηνευτές που τραυματίστηκαν.

Τόνισαν ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους για την ασφάλεια όλου του προσωπικού του ΟΗΕ.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρέτησαν τη διακοπή της παράνομης κατασκευής από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την απομάκρυνση του εξοπλισμού και του προσωπικού.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισαν την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές διευθέτησης.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του SRSG (Κόλιν Στιούαρτ) να διαπραγματευτεί την αμοιβαία συμφωνημένη ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την εξουσιοδοτημένη αρχή της σε και την οριοθέτηση της Ζώνης Ανάσχεσης και ζήτησαν την απομάκρυνση όλων των μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένων στρατιωτικών ή πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διαρκή, ολοκληρωμένη και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες των Κυπρίων και με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ενθάρρυναν και τις δύο πλευρές να λάβουν απτά βήματα για την υποστήριξη των προσπαθειών του SRSG και να συνεργαστούν πλήρως με την UNFICYP για την προώθηση ενός ευνοϊκού κλίματος.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν επίσης την έκκλησή τους προς τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει έναν απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει κρίσιμη υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα.

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Security Council Press Statement on Cyprus

 The members of the Security Council expressed serious concern at the launch of unauthorised construction work by the Turkish Cypriot side inside the UN Buffer Zone near Pyla/Pile. The members of the Security Council stressed that this action runs contrary to Security Council resolutions and constitutes a violation of the status quo in the UN Buffer Zone.

The members of the Security Council condemned the assaults against UN peacekeepers and damage to UN vehicles by Turkish Cypriot personnel, and wished a speedy and full recovery to the peacekeepers who were injured. They underlined that attacks targeting peacekeepers may constitute crimes under international law and reaffirmed their full commitment to the safety and security of all UN personnel.

The members of the Security Council welcomed the halt in unauthorised construction by the Turkish Cypriot side and the removal of equipment and personnel. The members of the Security Council underscored the need to avoid any further unilateral or escalatory actions by either party that could raise tensions on the island and harm prospects for a settlement. The members of the Security Council called on all parties to show flexibility and to support the efforts of the SRSG to negotiate mutually agreed development in the area concerned.  

The members of the Security Council reaffirmed their full support for UNFICYP and its mandated authority in and delineation of the Buffer Zone, and called for the removal of all unauthorised constructions and the prevention of unauthorised military or civilian activities within and along the ceasefire lines.

The members of the Security Council reaffirmed their commitment to an enduring, comprehensive and just settlement in accordance with the wishes of the Cypriot people, and based on a bicommunal, bizonal federation with political equality,

as set out in relevant Security Council resolutions. They encouraged both sides to take tangible steps in support of the efforts of the SRSG and to fully engage with UNFICYP to promote a conducive climate. 

The members of the Security Council also reiterated their call for the sides to reach an agreement regarding the proposal of the Secretary General to appoint a United Nations envoy, who could provide critical support in the search for common ground with the goal of returning to formal negotiations for a lasting settlement in Cyprus.

The members of the Security Council agreed to remain seized of the matter.

 21 August 2023

Διορθωτική δήλωση του ΟΗΕ για την ανακοίνωση που λογόκρινε ο Αντόνιο Γκουτέρες: Προστέθηκε ότι “εάν διαπιστωθεί ότι έχουν συμβεί σοβαρά εγκλήματα, θα πρέπει να διωχθούν σύμφωνα με νόμο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: