Διορθωτική δήλωση του ΟΗΕ για την ανακοίνωση που λογόκρινε ο Αντόνιο Γκουτέρες: Προστέθηκε ότι “εάν διαπιστωθεί ότι έχουν συμβεί σοβαρά εγκλήματα, θα πρέπει να διωχθούν σύμφωνα με νόμο»

FILE PHOTO: Secretary-General António Guterres briefs reporters on the latest developments in Syria. At right is Stéphane Dujarric, Spokesman for the Secretary-General. Credit UN Photo, Evan Schneider




Ο Στεφάν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επιχείρησε να θέσει τέρμα στις συζητήσεις που προκλήθηκαν, μετά το δημοσίευμα της Hellas Journal (ΕΔΩ), για την προσπάθεια λογοκρισίας της ανακοίνωσης της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Απαντώντας σε ερώτημα της ιστοσελίδας μας, ο κ. Ντουζάρικ δήλωσε:

«Η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σαφής. Οποιεσδήποτε απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και ζημιές σε περιουσίες των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτες και ενδέχεται να συνιστούν σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν συμβεί σοβαρά εγκλήματα, θα πρέπει να διωχθούν σύμφωνα με το νόμο».

Η δήλωση στα αγγλικά: “The position of the United Nations is very clear. Any threats to the safety of UN peacekeepers and damage to UN property are unacceptable and may constitute serious crimes under international law. If serious crimes are found to have occurred, they should be prosecuted to the full extent of the law.”

Παραμένει η λέξη ενδέχεται, αλλά προστέθηκε η φράση ότι “εάν διαπιστωθεί ότι έχουν συμβεί σοβαρά εγκλήματα, θα πρέπει να διωχθούν σύμφωνα με το νόμο”, που αποτελεί υποχώρηση του Γενικού Γραμματέα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του κ. Γκουτέρες δεν έχει διορθώσει τη δική του πολύ ισχυρή δήλωση, καθώς θεωρεί ακόμα έγκλημα την τουρκική επίθεση εναντίον των ειρηνευτών.

Στην ανακοίνωση της στη Λευκωσία, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μετά την επίθεση του κατοχικού στρατού εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης ανέφερε για το επίμαχο σημείο, που αφορούν εγκλήματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο:

“Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο σύμφωνα με το νόμο”.

Ακολούθησε ο Αντόνιο Γκουτέρες -δια τουεκπροσώπου του-, ο οποίος λογόκρινε την παραπάνω δήλωση, αφού δέχθηκε πιέσεις από τους Τούρκους. Τόνισε τα εξής:

“Ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και ενδέχεται να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

(Το σημείο της δήλωσης στα αγγλικά: The Secretary-General stresses that threats to the safety of UN peacekeepers and damage to UN property are unacceptable and may constitute serious crimes under international law).

Προστέθηκε η λέξη ενδέχεται (να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο) και αφαιρέθηκε η φράση ότι το έγκλημα (σ.σ.: εναντίον των ειρηνευτών) θα διωχθεί στο ακέραιο σύμφωνα με το νόμο (will be prosecuted to the full extent of the law).

Προηγουμένως, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην ενημέρωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τονίστηκε με ακρίβεια ότι σημειώνε στην ανακοίνωση της η ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Στεφάν Ντουζάρικ, δήλωσε τα εξής:

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο σύμφωνα με το νόμο.

Ο “Βλαδίμηρος” Πούτιν ΔΕΝ επέτρεψε την έκδοση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας: Θα καταδίκαζε την επίθεση εναντίον των ειρηνευτών του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: