Αεροπορική ισχύς… Tο δέκατο F-16 Viper πέταξε από την ΕΑΒ για τη Σούδα: Παραδίδονται στην Αεροπορία ακόμη δύο «Οχιές» από μέρα σε μέρα

Το 10ο F-16 Viper ήταν ένα μαχητικό που πετούσε με την 340 μοίρα “Αλεπού” μέχρι που εισήλθε στην ΕΑΒ έγιναν όλες οι εργασίες που απαιτούνταν και αποδόθηκε ξανά στην αεροπορία ως “Οχιά”. Πηγή φωτογραφίας: Lockheed Martin




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ- HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Μπορεί επισήμως τα F-16 Viper της πολεμικής αεροπορίας να είναι 10 στον αριθμό, ωστόσο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παραδίδει 13 στην Πολεμική Αεροπορία από μέρα σε μέρα.

Ακόμη δύο F-16 Viper έχουν ολοκληρώσει τους ελέγχους εδάφους και τις πτητικές δοκιμές (code 1). Έχει υπογραφεί το λεγόμενο LOC και αναμένεται η διαδικασία υπογραφής του πιστοποιητικού εγγράφου για την τελική αποδέσμευση από την κατασκευάστρια εταιρεία και την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία γι’ ακόμη δυο μαχητικά, ενός μονοθέσιου κι ενός διθέσιου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα ημερών ν απογειωθούν και τ’ άλλα δύο από την Τανάγρα. Άρα έχουμε 12 έτοιμα και το «005» που εντός του επόμενου διαστήματος θα «φορέσει» τα χαρακτηριστικά της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Η 2α Αυγούστου είναι η μέρα που η Lockheed Martin και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ανακοίνωσαν την παράδοση του 10ου F-16 Viper στην 343 Μοίρα «Αστέρι». Την ίδια στιγμή μόλις πριν από ένα 24ωρο ολοκληρώθηκε τελική πτητική δοκιμή και γι’ άλλα αεροσκάφη που είναι έτοιμα ν’ αποδοθούν στην πολεμική αεροπορία.

«Η Lockheed Martin παρέχει λύσεις αεροπορικής ισχύος για δεκαετίες καθώς κατανοούμε πλήρως τις τωρινές και μελλοντικές απειλές» δήλωσε ο OJ Sanchez, Αντιπρόεδρος του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin.

  • Και με τον τρόπο αυτό κλείνει την ψαλίδα που είχε δημιουργηθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η δουλειά που έχουν κάνει αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι, είναι με τέτοιον ρυθμό που κατ’ ουσία η διαφορά του περίπου ενός μήνα στο πλάνο εργασιών μειώθηκε τουλάχιστον κατά ένα 15θημερο.

Και το βλέμμα πλέον των εργαζομένων στην ΕΑΒ στρέφεται στον Σεπτέμβριο καθώς από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου όλα δείχνουν ότι ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση που έχει να κάνει με τον εφοδιασμό της 340 Μοίρας «Αλεπού» με τον αναβαθμισμένο τύπο μαχητικού.

Για το αεροπορικό επιτελείο θεωρείται άκρως σημαντικό να ενισχυθεί η Σούδα και δυο πλήρης πολεμικές μοίρες οι οποίες θα διαθέτουν το πιο εξελιγμένο F-16 σε όλη την Γηραιά Ήπειρο. Η 115 Πτέρυγα Μάχης είναι αυτή που υποδέχεται τους περισσότερους Συμμάχους και οι δυο μοίρες είναι οι πρώτες που απογειώνονται για συνεκπαιδεύσεις.

Παράλληλα η ενίσχυση της αεροπορικής βάσης, στο «πάντρεμα» Αιγαίου και Μεσογείου, έχει υψηλότατο συμβολισμό και στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ένα σαφές μήνυμα αεροπορικής υπεροχής και ισχύος της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή η γείτονα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις καθώς το δικό της αίτημα παραμένει καταδικασμένο όσο ο Μπομπ Μενέντεζ κατέχει την ισχυρή θέση του προέδρου στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

Ικανό ν’ αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή

Η διαμόρφωση Viper παρέχει ξεχωριστές και ενισχυμένες δυνατότητες ασφαλείας, δικτύωσης και αισθητήρων, που επιτρέπουν στους αεροπόρους αυτών των αεροσκαφών ν’ αντιμετωπίζουν κάθε αναδυόμενη απειλή στην περιοχή και να υποστηρίζουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις συμμαχικές αποστολές σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

  • Η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σημειώσει πως μέσα από πλατφόρμες εναέριας μάχης, όπως είναι το F-16, παρέχονται δοκιμασμένες λύσεις ασφάλειας στον 21ου αιώνα τις οποίες οι αεροπορικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, βασίζονται για να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του ΝΑΤΟ και των συμμαχικών στόλων της Συμμαχίας.

Τα 84, ίσως κι άλλα 38 στο μέλλον F-16 της πολεμικής αεροπορίας, που γίνονται στη διαμόρφωση Viper περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις, όπως ένας τροποποιημένος ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης που παρέχει τη δυνατότητα της αυτόματης αποφυγής πρόσκρουσης στο έδαφος (σ.σ. Automatic Ground Collision Avoidance System- AGCAS) και συστήματος ανάκτησης ελέγχου ενεργοποιούμενο από το χειριστή (σ.σ. Pilot Activated Recovery System – PARS).

Άλλες σημαντικές αναβαθμίσεις είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης APG-83 AESA (Active Electronically Scanned Array), το νέο Modular υπολογιστή Αποστολών (MMC-7000AH), ο εξοπλισμός μεταφοράς σύνθετων δεδομένων (Advanced Data Transfer Equipment – ADTE), οθόνες πληροφοριών και απεικόνισης ανάμεσα στα ποδωστήρια, το APX-126 AIFF (Advanced Identify Friend or Foe) με δυνατότητα Mode 5, ενσωματωμένο Global Positioning System /Inertial Navigation System (EGI), την ενσωμάτωση SNIPER POD (σ.σ. η πολεμική αεροπορία θέλει να προχωρήσει στην παραλαβή περίπου 30 τέτοιων ατρακτιδίων) και βλημάτων PaveWay II καθώς και τη δυνατότητα Link-16.

Τέλος η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι, μέσω προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας που εκτείνονται για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων F-16 της EAB, η Lockheed Martin θα έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω του 1 δις δολαρίων στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και στην ΕΑΒ μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέτρεψε ένα ήσυχο ελληνικό λιμάνι σε γεωπολιτικό κέντρο: Η Αλεξανδρούπολη έχει εξελιχθεί σε βασικό στρατηγικό σημείο… Και για τα σιτηρά;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: