Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς που έπεσαν προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία: 59 χρόνια μετά τους άνανδρους τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ΔΗΚΟ




Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ξαναζωντανεύουν στη συλλογική μνήμη των Ελληνοκυπρίων τα τραγικά εκείνα γεγονότα του Αυγούστου του 1964 από τον άνανδρο βομβαρδισμό της Τηλλυρίας με βόμβες ναπάλμ από τους Τούρκους.

Αποτέλεσμα της βάρβαρης επίθεσης, ο θάνατος 55 ανθρώπων, 28 εκ των οποίων πολίτες, ο ξεριζωμός εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων από τις πατρογονικές εστίες, καθώς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Στο ιστορικό βίντεο από το αρχείο του British Pathe, απαθανατίζονται όλες οι τραγικές εικόνες τις πρώτες εκείνες μέρες στην περιοχή.

Πενήντα εννέα (59) χρόνια μετά τους άνανδρους Τουρκικούς βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), τιμά τους ηρωικούς νεκρούς -εθνοφρουρούς και πολίτες- που αντιστάθηκαν με απαράμιλλη αυτοθυσία, προασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

Η Τηλλυρία αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας στόχο για την Τουρκία. Τον Αύγουστο του 1964, παρά την σφοδρότητα της επίθεσης της, δεν κατάφερε ν’ αποδυναμώσει το αγωνιστικό φρόνημα των ελληνοκυπρίων.

Τα τουρκικά σχέδια απέτυχαν και η Τηλλυρία έγινε σύμβολο γενναιότητας για τον ελληνισμό της Κύπρου.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, οι στόχοι της Τουρκίας παραμένουν αναλλοίωτοι: επιδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η απελευθέρωση, η επανένωση και η λύση του Κυπριακού πρέπει να περνούν μέσα από τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.Συνεχίζοντας τον αγώνα, τιμούμε με τον καλύτερο τρόπο, την ηρωική θυσία των νεκρών της Τηλλυρίας.

  • Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για τους βομβαρδισμούς στην Τηλλυρία

«Η 8η Αυγούστου έχει παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη συνείδηση της κυπριακής κοινωνίας ως μια μαύρη μέρα εφόσον σηματοδοτεί τους βομβαρδισμούς κατά αμάχων στην περιοχή της Τηλλυρίας από την τουρκική πολεμική αεροπορία», αναφέρει μεταξύ άλλων η διακήρυξη του ΔΗΣΥ.

Συνεχίζει ως εξής:

«Ένα έγκλημα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού, που ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά με την κατάληψη του 37% της πατρίδας μας, αφήνοντας πίσω νεκρούς, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους, αγνοούμενους.

Οι θλιβεροί εορτασμοί στο θύλακα των Κοκκίνων, προκαλούν βάναυσα τα αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού. Από την πλευρά μας, όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα πάψουμε να καταδικάζουμε την τουρκική θηριωδία και να αγωνιζόμαστε για δικαίωση.

Χρέος μας προς αυτούς που έφυγαν ηρωικά, αλλά και σε αυτούς που έμειναν εκεί να φυλάνε Θερμοπύλες, είναι να μην ξεχνάμε. Οφείλουμε να βρούμε αφενός τρόπους στήριξης των κατοίκων της περιοχής και αφετέρου να συνεχίσουμε αδιάλειπτα τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», καταλήγει η διακήρυξη.

Ποιοι είναι οι φασίστες τελικά; Κάνουν “ειρήνη” με τον ψευτο-“δήμαρχο” της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά όχι με τους Ελληνοκύπριους αδελφούς τους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: