ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και αναζητούν απαντήσεις «για το επιχειρησιακό φιάσκο που κατέληξε στη δολοφονία στη Ν. Φιλαδέλφεια»

To σημείο έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδεια. Photo screenshot via ERT TV




Ένας νεκρός, φίλαθλος της ΑΕΚ, και οκτώ τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων, που προκάλεσαν χθες το βράδυ, χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο 29χρονος οπαδός έπεσε νεκρός μετά από πολλαπλές μαχαιριές, ενώ οι τραυματίες είναι τέσσερις Έλληνες και τέσσερις Κροάτες.

Στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Η τραγική είδηση της δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, το μεγάλο ζήτημα της βίας στους αθλητικούς χώρους. Αλλά θέτει και κάτι ακόμα. Η ελληνική πολιτεία αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής.

»Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μια φάλαγγα χούλιγκαν από την Κροατία – με βαρύ ιστορικό ακροδεξιών διασυνδέσεων και βίαιων επιθέσεων – διέσχισαν τη χώρα έχοντας έναν και μόνο σκοπό: την πρόκληση επεισοδίων.

Τα ερωτήματα είναι προφανή:

  • Βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση των Αρχών;
  • Υπήρξαν προληπτικοί έλεγχοι κατά τη διαδρομή τους;
  • Υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο για την άφιξή τους στην Αθήνα;
  • Γιατί αγνοήθηκε η απαγόρευση οργανωμένης μετακίνησης οπαδών που είχε αποφασίσει η UEFA;

Η ανασφάλεια σκιάζει την ελληνική κοινωνία. Και η πολιτική απάντηση σε αυτήν δεν μπορεί να είναι τα δάκρυα κατόπιν εορτής και οι στερεότυπες εκκλήσεις να είναι αυτό το τελευταίο έγκλημα έξω από αγωνιστικούς χώρους. Άλλωστε, οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι αντικειμενικά τεράστιες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απαιτεί, όπως και κάθε Έλληνας πολίτης, σαφείς απαντήσεις για το επιχειρησιακό φιάσκο που κατέληξε σε έναν τραγικό θάνατο».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η δολοφονία του νεαρού οπαδού της ΑΕΚ μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια από οργανωμένες ομάδες φασιστοειδών χούλιγκαν από την Κροατία – που λειτουργούν με το προκάλυμμα του οπαδού – και που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ήταν σε συνεργασία με Έλληνες χούλιγκαν, μόνο οργή προκαλούν στο λαό, σε όλους τους φιλάθλους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Είναι υπόλογη για το γεγονός ότι οι οργανωμένοι Κροάτες χούλιγκαν ταξίδεψαν οδικώς, κυκλοφορούσαν οπλισμένοι και έφτασαν ανενόχλητοι στο γήπεδο της ΑΕΚ και μάλιστα σε συνθήκες απαγόρευσης μετακίνησης οργανωμένων οπαδών.

Η κυβέρνηση θεωρεί «λογικό» να απαγορεύει συναθροίσεις εργαζομένων, που δήθεν «διαταράσσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή», αλλά αφήνει ανενόχλητους οπλισμένους φασίστες χούλιγκαν να δολοφονούν και να καταστρέφουν!

Το ελάχιστο και το αυτονόητο που πρέπει να γίνει τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα ακόμα χειρότερα, είναι η αναβολή του σημερινού αγώνα και η αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του νεαρού οπαδού της ΑΕΚ.

Τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια: Νεκρός 22χρονος οπαδός της ΑΕΚ ύστερα από τα άγρια επεισόδια που προκάλεσε τάγμα εφόδου χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: