Σχέδιο μηδενικού εγκλήματος στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Κλείνουν ακόμη και τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία στον Σηκουάνα για την τελετή έναρξης

epa10778804 Albert Abid, a kiosker for 10 years on Tournelle quay, one of the many kioskers affected by the prefectoral decision to close the bookstalls on the banks of the Seine, poses for the camera in Paris, France, 31 July 2023. By police order, some of the emblematic kiosks on the banks of the Seine must be moved for security reasons in view of the Paris 2024 Olympic Games, a news that the kiosk owners refuse to accept. EPA/TERESA SUAREZ




Σε έναν χρόνο από σήμερα, η «καρδιά» του Παρισιού θα «κτυπά» στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς δυνατότητα διέλευσης, με περιμέτρους παρέκκλισης ή και απαγόρευσης, πολυσύχναστα μέσα μαζικής μεταφοράς και κατοίκους που θα πρέπει να «οπλισθούν» με μεγάλη υπομονή, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το Παρίσι είναι μία εξαιρετικά ασφαλής πόλη, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και το αρχηγείο της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, προετοιμάζουν ένα σχέδιο δράσης που θακινητοποιεί μεταξύ 15.000 και 45.000 μέλη της αστυνομίας, σε καθημερινή βάση.

«Δεν θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα στους Ολυμπιακούς χώρους, θα υπάρχουν περίμετροι που θα απαγορεύουν την κυκλοφορία, θα υπάρχουν ροές πεζών, θα πρέπει να αφήσουμε τους αθλητές και τους διαπιστευμένους ανθρώπους να περάσουν», προειδοποιεί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής αξιωματικός της αστυνομίας, Λοράν Νούνιες και προσθέτει:

«Στο κέντρο του Παρισιού θα έχουμε μεγάλη περιφέρεια κυκλοφορίας με δύο επίπεδα μεταξύ του Τροκαντερό, του Champ-de-Mars, του Πύργου του Αϊφελ και του Grand Palais».

Η απαγόρευση προσέγγισης όσο το δυνατόν πιο κοντά και η απόκλιση όσο το δυνατόν πιο μακριά, θα κάνουν δύσκολη την ζωή των Παριζιάνων. «Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κυκλοφορούν κατόπιν εξουσιοδότησης αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη διέλευση σε άλλους», υπογραμμίζει ο Νούνιες.

Τα σχέδια κυκλοφορίας θα δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο, αλλά από αυτόν τον Αύγουστο, οι Παριζιάνοι θα πάρουν μια γεύση του τι τους περιμένει το καλοκαίρι του 2024, καθώς ένας συγκεκριμένος αριθμός μέτρων θα δοκιμασθεί κατά την διάρκεια εκδηλώσεων (κολύμβηση, Μαραθώνιος, τρίαθλο, τοξοβολία).

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αναμενόμενο με την τελετή έναρξης: «Θα είναι ένας περιορισμός για τους ανθρώπους που μένουν εκεί, αλλά θα έχουμε μια περίμετρο ελέγχου που έχει δημιουργηθεί εθελοντικά αρκετές ημέρες πριν. Θα πρέπει να δείξουμε τα διαπιστευτήριά μας για να μπούμε σε αυτόν τον χώρο», τονίζει ο Λοράν Νούνιες.

Για αυτήν την τελετή, που θα γίνει στον Σηκουάνα σύμφωνα με ένα πρωτοφανές σενάριο, μπροστά σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θεατές, η δυσκολία θα είναι να διασφαλισθεί η ασφάλεια σε ένα ανοιχτό και αστικό περιβάλλον.

Οι διάσημοι βιβλιοπώλες, παρόντες στις όχθες του Σηκουάνα εδώ και 450 χρόνια, έχουν ήδη κληθεί να αποχωρήσουν, σε μία απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις.

Στις μεταφορές θα ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη, ενώ επτά εκατομμύρια άνθρωποι αναμένονται τις δύο εβδομάδες των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου – 11 Αυγούστου) και τρία εκατομμύρια κατά τους Παραολυμπιακούς (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου). Θα πρέπει να μεταφερθούν σε 25 τοποθεσίες, γεγονός που θα προκαλέσει αιχμές στην κίνηση πολλές φορές την ημέρα που το δίκτυο δεν έχει συνηθίσει να απορροφά.

Οι αρχές ελπίζουν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν το περιστατικό που συνέβη στη γραμμή 4 του μετρό στις 14 Ιουνίου, όταν εκατοντάδες ταξιδιώτες βρέθηκαν παγιδευμένοι σε ώρα αιχμής, σε αποπνικτική ζέστη, σε πέντε τρένα που είχαν αποκλεισθεί στις σήραγγες.

Παράλληλα, ακανθώδης παραμένει η πτυχή της παραβατικότητας. Για την αντιμετώπισή της, τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο «μηδενικού εγκλήματος», με στοχευμένες ενέργειες στο Παρίσι και στο Σεν-Σεν Ντενί, ένα διαμέρισμα που συνορεύει με την πρωτεύουσα.

Το σχέδιο αυτό υλοποιείται με την μεγάλη παρουσία ένστολων – και άρα ορατών – αστυνομικών στους δρόμους και πολλές δικαστικές και ελεγκτικές πιχειρήσεις. Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας, από την έναρξή του, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για κλοπές, πλανόδιες πωλήσεις, βία και αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά ή οπλοφορία.

«Θα έχουμε ένα μεγάλο σύστημα ασφαλείας, με βάση αυτό που συνέβη στο Stade France (τελικός του Champions League στις 28 Μαΐου 2022), επισημαίνει ο Νούνιες.

Η αστική βία που συντάραξε αρκετές πόλεις στην Γαλλία πριν από έναν μήνα έχει αναζωπυρώσει το φάσμα της ανασφάλειας. Το δημαρχείο του Παρισιού δήλωσε ότι «ανησυχεί» από αυτήν την βία, αλλά «δεν ανησυχεί» για πιθανές επιπτώσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Ο Νίκος Γκάλης για πάντα στον Όλυμπο του ελληνικού μπάσκετ: Δακρυσμένος είδε τη φανέλα του στην εθνική να αποσύρεται στον… ουρανό του ΟΑΚΑ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: