Σαν να πάγωσε ο χρόνος: Μουσείο – χρονοκάψουλα από τα κομμουνιστικά χρόνια της Βουλγαρίας με αντικείμενα «χαμένα στα βουνά της Ροδόπης» [photos – video]

Στιγμιότυπο βίντεο από το Rdio Free europe




Ξεθωριασμένες επιγραφές του Κομμουνιστικού Κόμματος, ταλαιπωρημένα μαγειρικά σκεύη και πολιτικά φυλλάδια, ένα σκονισμένο πικάπ.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο νέο «μουσείο κομμουνισμού» που δημιούργησε ο Εβγκένι Μλαντένοφ (Evgeni Mladenov) στο βουλγαρικό ορεινό χωριό Μπάνιτε.

Το μουσείο φέρει τον τίτλο «Χαμένα στη Ροδόπη» (αναφέρεται, εξυπακούεται στη βουλγαρική πλευρά του όρους) και αποτελεί μία χρονοκάψουλα που γυρνά τους επισκέπτες του πίσω στη δεκαετία του 1970 και του 1980 βυθίζοντάς τους στο ψυχροπολεμικό παρελθόν της Βουλγαρίας και κατ’ επέκτασιν του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Στιγμιότυπο βίντεο από το Radio Free Εurope

Η ιδέα του μουσείου δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους νοσταλγία με την ζωή στο κομμουνιστικό καθεστώς, εξηγεί ο ίδιος ο Μλαντένοφ σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, αλλά να δείξει την αισθητική των 70ς και των 80ς σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο.

Ο Μλαντένοφ, που πέρασε έναν ολόκληρο χρόνο ψάχνοντας τα βουνά της Ροδόπης για «ίχνη του κομμουνισμού», προσθέτει:

«Οταν μπαίνει κανείς στο μουσείο θέλω να φαντάζεται ότι μπαίνουν σε έναν χώρο όπου άλλοι άνθρωποι είχαν κάποτε ζήσει, πολλά χρόνια πριν. Δούλευαν εδώ, διάβαζαν εδώ, κάποιος έγραφε σε μια γραφομηχανή και ύστερα κάτι έγινε και όλα θαρρείς και εξαφανίστηκαν».

Στιγμιότυπο βίντεο από το Radio Free Εurope

«Μ’ αρέσουν όλα αυτά τα πόστερ με την κομμουνιστική προπαγάνδα, μοιάζουν βεβαίως ακραία σήμερα, ειδικά όταν βλέπει κανείς τι ήταν αναγκασμένα να μαθαίνουν τα παιδιά. Είναι ενδιαφέροντα και έχει πλάκα να τα φωτογραφίζεις, αλλά σκεφτείτε και αυτό: Αυτά τα πόστερ κρέμονταν σε κάθε σχολείο και παιδικό σταθμό».

Αρκετά χρόνια πριν ο Μλαντένοφ εντόπισε ένα εγκαταλελειμένο σχολείο της δεκαετίας του 80 και παρατήρησε ότι πολλά από τα αντικείμενά του εξαφανίζονταν με ταχείς ρυθμούς. Ετσι αποφάσισε να στήσει ένα μουσείο του παρελθόντος.

«Πολύ συχνά», λέει «ο κόσμος τα αναπολεί με νοσταλγία. Το ψωμί κόστιζε 6 cents και ούτω καθ’ εξής. Κάθε καθεστώς έχει τα καλά και τα κακά του, το σημαντικό για μένα είναι ότι εδώ ο καθένας μπορεί να το νιώσει με τον δικό του τρόπο. Μπαίνει μέσα και νιώθει πώς ήταν αντί να ακούει κάποιον να του τα διηγείται».

Με πληροφορίες από Radio Free Europe

Υπό διάλυση το Βρετανικό Μουσείο: Πάνω από 1.500 οι αρχαιότητες που κλάπηκαν -Προς εκπαραθύρωση διευθυντής -υποδιευθυντής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: