Πρώτη βόλτα στον ανεξερεύνητο Νότιο Πόλο του Φεγγαριού για το Ινδικό διαστημικό ρόβερ [videos]

Indian students and families gather as they watch the Birla Industrial and Technological Museum (BITM) live telecast of the Chandrayaan-3 Mission landing on the Moon, in Kolkata, India 23 August 2023. EPA/PIYAL ADHIKARY




Το ινδικό ρόβερ Moon έκανε τα πρώτα βήματα στη σεληνιακή επιφάνεια μια μέρα αφότου η χώρα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε το πρώτο που προσγειώθηκε κοντά στον νότιο πόλο.

Το ρόβερ του Chandrayaan-3 «κατέβηκε» από το προσεδάφιο και «η Ινδία έκανε μια βόλτα στη Σελήνη!», ανέφερε η διαστημική υπηρεσία.

Το προσεδάφιο Vikram προσγειώθηκε με επιτυχία όπως είχε προγραμματιστεί το βράδυ της Τετάρτης.

Με αυτό, η Ινδία εντάσσεται σε μια ελίτ λέσχη χωρών για να επιτύχει μια ήπια προσγείωση στη Σελήνη, μετά τις ΗΠΑ, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα.

Το ρόβερ βάρους 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan (η σανσκριτική λέξη για τη σοφία) μεταφέρθηκε στη Σελήνη στην κοιλιά του προσεδαφιστή Vikram.

Αφού η σκόνη που σηκώθηκε από την προσγείωση του περασμένου βράδυ είχε κατακαθίσει, τα πάνελ στη μία πλευρά του Vikram άνοιξαν για να αναπτύξουν μια ράμπα για να επιτρέψουν στον Pragyaan να γλιστρήσει προς τη σεληνιακή επιφάνεια.

Τώρα θα περιφέρεται γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.

Το Pragyaan φέρει δύο επιστημονικά όργανα που θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν ποια ορυκτά υπάρχουν στη σεληνιακή επιφάνεια και να μελετήσουν τη χημική σύνθεση του εδάφους.

Το Pragyaan θα επικοινωνεί μόνο με το προσεδάφιο το οποίο θα στείλει τις πληροφορίες στον τροχιακό από το Chandrayaan-2 – το οποίο εξακολουθεί να κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη – για να τις μεταφέρει στη Γη για ανάλυση.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (Isro) είπε ότι το rover θα κινείται με ταχύτητα 1 cm το δευτερόλεπτο – με κάθε βήμα θα αφήνει επίσης στην επιφάνεια της Σελήνης το αποτύπωμα του λογότυπου και του εμβλήματος του Isro ανάγλυφο στους έξι τροχούς του.

Η προσγείωση συμπίπτει με την έναρξη μιας σεληνιακής ημέρας – μια μέρα στη Σελήνη ισούται με λίγο περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες στη Γη και αυτό θα σημαίνει ότι το προσεδάφιο και το ρόβερ θα έχουν 14 ημέρες ηλιακού φωτός για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους.

Μόλις πέσει η νύχτα, θα αποφορτιστούν και θα σταματήσουν να λειτουργούν. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα επιστρέψουν στη ζωή όταν ξεκινήσει η επόμενη σεληνιακή ημέρα.

Το αεροσκάφος φέρει επίσης πολλά επιστημονικά όργανα που θα βοηθήσουν να μάθετε τι συμβαίνει στην επιφάνεια της Σελήνης και πάνω και κάτω από αυτήν.

Η Σελήνη πιστεύεται ότι περιέχει σημαντικά ορυκτά, αλλά ένας από τους κύριους στόχους του Chandrayaan-3 είναι να κυνηγήσει νερό – οι επιστήμονες λένε ότι οι τεράστιοι κρατήρες στην περιοχή του νότιου πόλου που βρίσκονται μόνιμα στη σκιά κρατούν πάγο που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη κατοίκηση στη Σελήνη στο μέλλον .

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή προωθητικού για διαστημόπλοια που κατευθύνονται προς τον Άρη και άλλους μακρινούς προορισμούς.

Την Τετάρτη, τεταμένες στιγμές προηγήθηκαν της προσγείωσης καθώς το προσεδάφιο ξεκίνησε την επισφαλή κάθοδό του. Η ταχύτητα του προσεδάφισης μειώθηκε σταδιακά από 1,68 χλμ. ανά δευτερόλεπτο σε σχεδόν μηδέν, επιτρέποντάς του να κάνει μια ήπια προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η ιστορική στιγμή χαιρετίστηκε με πανηγυρισμούς σε όλη τη χώρα, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να λέει «η Ινδία είναι τώρα στο φεγγάρι» και ότι «φτάσαμε εκεί που καμία άλλη χώρα δεν μπορούσε».

Η προσγείωση έγινε λίγες μέρες αφότου το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 ξέφυγε από τον έλεγχο και συνετρίβη στη Σελήνη.

Η συντριβή έβαλε επίσης τα φώτα της δημοσιότητας στο δύσκολο έδαφος της περιοχής του νότιου πόλου, όπου η επιφάνεια είναι «πολύ ανώμαλη» και «γεμάτη κρατήρες και ογκόλιθους».

Η δεύτερη σεληνιακή αποστολή της Ινδίας, η οποία επίσης προσπάθησε να προσγειωθεί εκεί το 2019, ήταν ανεπιτυχής – το προσεδάφιο και το ρόβερ της καταστράφηκαν, αν και ο τροχιακός του επιβίωσε. Συνεχίζει να κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη ακόμα και σήμερα και βοηθά το προσεδάφιο Vikram να στείλει εικόνες και δεδομένα στη Γη για ανάλυση.

Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που κοιτάζει τη Σελήνη – υπάρχει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν, με πολλές άλλες αποστολές να κατευθύνονται στη σεληνιακή επιφάνεια στο εγγύς μέλλον. Και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να κατανοήσουμε για τη Σελήνη που συχνά περιγράφεται ως πύλη προς το βαθύ διάστημα.

Με πληροφορίες από bbc.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: