Προκλητικό παραλήρημα της κατοχικής δύναμης εναντίον της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για την Πύλα: Ενώ ο Αντόνιο Γκουτέρες επιμένει να διασώζει τον φίλο του Ερντογάν

The Presidential Cabinet convened under the chairmanship of islamist President Recep Tayyip Erdoğan at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Η Τουρκία κατηγορεί την Ειρηνευτική Δύναμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την προκλητική επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στην Πύλα, την ιδια στιγμή κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες καλύπτει την κατοχική δύναμη και τον φίλο του, Ταγίπ Ερντογάν (η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ).

Θεωρούμε απαράδεκτη, αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση, την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε προχθες (18 Αυγούστου) από στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (BMBG) για την αποτροπή του δρόμου Πύλας-Άργους που κατασκευάστηκε σε εδάφη υπό την “κυριαρχία” της (παράνομης) “τδβκ”.

Την καταδικάζουμε, λένε οι Τούρκοι, και υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του παράνομου ψευτο-” Υπουργείου Εξωτερικών” της παράνομης “τδβκ” και τη δήθεν “δίκαιη αντίδραση” των κατοχικών αρχών.

Σύμφωνα με την απαράδεκτη ανακοίνωση:

“Η στάση του ΟΗΕ απέναντι στον δρόμο που είναι ένα (δήθεν) ανθρωπιστικό πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των “πολιτών” της (παράνομης) “τδβκ” στο χωριό Πύλα στην “πατρίδα” τους και οι μεταγενέστερες δηλώσεις του ΟΗΕ δεν συνάδουν με την αμερόληπτη στάση του Σώματος Ειρήνης που υποχρεούται να απεικονίζεται στο νησί”.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται τα εξής:

“Αφενός, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου που ξεκίνησε με ειρήνη και αφετέρου παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια. Ουσιαστικά, αυτό που αναμένεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο ΟΗΕ κλείνει τα μάτια στο τετελεσμένο γεγονός της ελληνοκυπριακής διοίκησης –όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια, εμποδίζοντας την ικανοποίηση των νόμιμων ανθρωπιστικών αναγκών των Τουρκοκυπρίων που είναι ανεξήγητο.

Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν έχει εκπληρώσει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσης στις συγκρούσεις”.

Η Τουρκία απειλεί την Ειρηνευτική Δύναμη αναφέροντας ότι “μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα προχθες, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβάλουν έντονη προσπάθεια το επόμενο διάστημα προκειμένου να μην χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη των παράνομων “αρχών” και του “λαού” της (παράνομης) “τδβκ”. Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα έριχνε σκιά στην αποστολή της στην Κύπρο για σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα ​​και τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σεβαστεί την “κυριαρχία” και την “εδαφική ακεραιότητα” της (παράνομης) “τδβκ”».

Παραμένουν σε ετοιμότητα τα μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, λέει ο εκπρόσωπος της: Ομιλεί για ήρεμη κατάσταση, αλλά οι Τούρκοι βρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: