Προελαύνουν οι Ουκρανοί στο νότιο μέτωπο: Διασπούν τις ενισχυμένες ρωσικές γραμμές προς την Κριμαία [videos]

FILE PHOTO: The ‘Ghost of Kyiv’ mural in downtown Kyiv, Ukraine, 29 August 2023. Ukrainians bid farewell to late Ukrainian pilot Andrii Pilshchykov, who died in a mid-air collision involving two L-39 combat-training aircrafts on 25 August 2023. Pilshchykov, call sign “Juice”, was one of Ukraine’s most celebrated fighter pilots. Pilots Vyacheslav Minka and Sergey Prokazin were also killed in the collision. EPA/SERGEY DOLZHENKO




Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι κατέλαβε ένα σημαντικό χωριό στο νότιο μέτωπο της Ζαπορίζια, το τελευταίο βήμα σε μια σταδιακή προέλαση με στόχο τη διάσπαση των ρωσικών γραμμών που υπερασπίζονται τη χερσαία διαδρομή προς την Κριμαία.

Η Χάνα Μαλιάρ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, δήλωσε  ότι το χωριό Ρομπότινε, νότια του Ορίχιβ, απελευθερώθηκε, φέρνοντας την Ουκρανία σε επαφή με την κύρια αμυντική γραμμή της Ρωσίας προς τα νότια, καλύπτοντας τις διαδρομές προς την Αζοφική Θάλασσα.

“Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σημειώσει επιτυχίες προς την κατεύθυνση του Νοβοντανιλίβκα και του Βέρμποβε”, δύο περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού,  Αντρίι Κοβαλιόφ, σε δημόσιο μέσο ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν το έδαφος που ανακατέλαβαν και επιτίθενται στο ρωσικό πυροβολικό.

Ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει από τον Ιούνιο αντεπίθεση, η οποία κρίνεται πολύ δύσκολη, για την ανακατάληψη εδαφών που βρίσκονται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, και μέχρι στιγμής έχει ανακαταλάβει μόνον μερικά χωριά.

  • Ειδικότερα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές γραμμές της ρωσικής άμυνας, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας πέρασαν τον χειμώνα και την άνοιξη ενισχύοντας τις θέσεις τους, με χαρακώματα, παγίδες για άρματα μάχης και ναρκοπέδια σε έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, ιδιαίτερα στον νότο.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η ανακατάληψη του οικισμού Ρομπότινε δείχνει ότι ο ουκρανικός στρατός μπορεί να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές.

Ο Ολέξι Ντανίλογ, ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, είπε στον βρετανικό  Guardian ότι η Ρωσία είχε βάλει νάρκες τόσο πυκνές όσο τέσσερις έως πέντε ανά τετραγωνικό μέτρο σε ορισμένα σημεία. Πρόσθεσε ότι η πρόοδος «δεν είναι τόσο γρήγορη όσο θα θέλαμε να είναι ή όσο θα ήθελαν οι εταίροι μας. Αλλά παρόλα αυτά προχωράμε, βήμα βήμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πουσίλιν δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι μεταξύ “των πιο θερμών σημείων” του σημερινού μετώπου είναι η ζώνη γύρω από το Ουροζάινε, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ρομπότινε, όπου οι Ουκρανοί βρίσκονται στην επίθεση.

Ο Πουσίλιν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις “κρατούν τα μέτωπα” γύρω από την Μπαχμούτ, την πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των μαχών για πάνω από έναν χρόνο και καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάιο. “Η κατάσταση εκεί σταθεροποιείται”, πρόσθεσε.

 

 

 

Mε πληροφορίες από AFP/The Guardian

Όταν ο Πριγκόζιν χαμογελούσε κι έβγαζε σέλφι: Οι τελευταίες φωτογραφίες πριν τον θάνατο του αρχηγού της Wagner [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: