«Πρέσπες 2023»: Εστειλαν μήνυμα ειρήνης από το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, ξεσήκωσε τον κόσμο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Στιγμιότυπο από τον χώρο των εκδηλώσεων στις Πρέσπες. Photo screenshot via AΠΕ-ΜΠΕ




Μία ιδιαίτερη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, των λαών μεταξύ τους και των ατόμων παλαιότερης γενιάς με τους νεότερους, συνέβη χθες βράδυ στις Πρέσπες.

Στην τριεθνή ορεινή λιμναία περιοχή στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπως και τα 33 προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2023».

Το 1ο Βαλκανικό Φεστιβάλ έγινε θέτοντας τις βάσεις για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, ενώ στη συνέχεια, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ελλάδα για να γιορτάσει τα 50 χρόνια που κλείνει φέτος στο ελληνικό τραγούδι, παρουσίασε ένα μοναδικό πρόγραμμα ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά.

«Σήμερα οι Πρέσπες κάνουν μια στροφή 180 μοιρών. Ωραίες ήταν οι διασκεδάσεις, οι βραδιές οι ανείπωτες, οι “σπαρμένες μάγια” όπως θα ‘λεγε ο Σολωμός, αλλά μεγαλώσαμε, οι απαιτήσεις των καιρών είναι άλλες. Θέλουμε οι Πρέσπες να τείνουν πρώτες χέρι φιλίας, ειρήνης και αγάπης στις γειτονικές χώρες. Το επιβάλλουν οι λίμνες και τα γεγονότα της εποχής», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του θεσμού Γιώργος Λιάνης.

Ο ίδιος βέβαια τονίζει ότι το όνειρο για τη δημιουργία των εκδηλώσεων στις Πρέσπες δεν ήταν δικό του, αλλά «ένα όνειρο της περιοχής».

«Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε»

Από νωρίς το απόγευμα και παρά τις αμφιβολίες που προκάλεσε νωρίτερα μια ξαφνική και έντονη καταιγίδα που ξέσπασε στη γύρω περιοχή, χιλιάδες άνθρωποι διέσχιζαν σταδιακά την πλωτή γέφυρα μήκους 650 μέτρων για να περάσουν από την απέναντι όχθη στη νησίδα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μικρής Πρέσπας. Η πλειοψηφία τους, εξοικειωμένη με το ύφος της διοργάνωσης, είχε προμηθευτεί τα απαραίτητα ώστε να «στρώσει» στην πλαγιά του λόφου απέναντι από τη σκηνή.

Την ίδια ώρα διακόσιοι καλλιτέχνες, προερχόμενοι από πέντε χώρες, φρόντιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να παρουσιάσουν ένα υπερθέαμα και να στείλουν το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας των βαλκανικών λαών.

Μουσικοί και τραγουδιστές από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ερμήνευσαν τραγούδια που τους αντιπροσωπεύουν, ενώ οι χορευτές ενθουσίασαν το κοινό με τη ζωντάνια, την αρμονία, τις φορεσιές και τις φιγούρες τους.

Κι ενώ ο ρυθμός της μουσικής γινόταν πιο έντονος με τους χορευτές να καταφέρνουν να συντονίζονται, η φύση που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μυσταγωγικής βραδιάς, έστειλε τα φαινόμενά της να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο αέρας ξεσήκωσε φύλλα από τα γύρω δέντρα και στροβιλίζονταν κι αυτά γύρω από τη σκηνή, ενώ τον φωτισμό έκαναν ακόμη πιο ιδιαίτερο οι αστραπές στην απέναντι πλευρά.

Η τόσο έντονη …συμμετοχή της φύσης ωστόσο, ανάγκασε τους διοργανωτές να επισπεύσουν το πρόγραμμα, το οποίο όμως θα παρουσιαστεί στην πλήρη του μορφή απόψε στις 8 στο Νέο Πάρκο Φλώρινας.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου δίνει τη σκυτάλη από νιότη σε νιότη

Ο αιώνιος έφηβος Βασίλης Παπακωνσταντίνου έκλεισε τη βραδιά με μία συναυλία προσαρμοσμένη στις «Πρέσπες 2023». Ακούραστος στα 73 του χρόνια συγκίνησε, προβλημάτισε και ξεσήκωσε νέους και «νέους».

Το πρόγραμμα άνοιξε με τον «Κουρσάρο», ένα τραγούδι που μόλις το ηχογράφησε, αποτέλεσε την αφορμή για την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Ρεπόρτερς» των Γιώργου Λιάνη, Κώστα Χαρδαβέλλα και Γιάννη Δημαρά, που είχαν θεματική για τους μηχανόβιους.

Ο Γιώργος Λιάνης τόνισε ότι ο λόγος που σκέφτηκε να τον καλέσει στις φετινές εκδηλώσεις, έχει σχέση με το πνεύμα ενότητας που προωθεί ο θεσμός. «Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έχει πάρει τη σκυτάλη από τη δεκαετία του ‘70 και απευθύνεται στη νεολαία της Ελλάδας, την οποία φέρνει μέχρι τη σημερινή εποχή, δεκαετία με δεκαετία», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στο κοινό ήταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Μαρία Λαμπράκη και η Χριστίνα Μουστακλή, η χήρα του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και του αγωνιστή της δημοκρατίας Σπύρου Μουστακλή αντίστοιχα. Ο τραγουδιστής, αφιέρωσε τα τρία επόμενα τραγούδια του προγράμματός του «Τσε», «Ο Στρατιώτης» και «Αρνιέμαι» στις δύο γυναίκες.

Οι εκδηλώσεις «Πρέσπες 2023» ολοκληρώνονται σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βαρβάρα Καζαντζίδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 

Η θέση του Guardian για τις απώλειες του Βρετανικού Μουσείου: Ένα διπλωματικό αυτογκόλ και ένα προπαγανδιστικό πραξικόπημα των Εθνών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: