Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος της χώρας * Συλλήψεις για εσχάτη προδοσία * Λαϊκοί πανηγυρισμοί στους δρόμους [videos]

epa10828170 People display the Gabon national flag as they celebrate in the streets of Akanda, Gabon, 30 August 2023. Members of the Gabonese army on 30 August announced on national television that they were canceling the election results and putting an end to Gabonese President Ali Bongo’s regime, who had been declared the winner. EPA/STRINGER




Μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών του στρατού της Γκαμπόν εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση δηλώνοντας ότι κατέλαβε την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες γενικές εκλογές στερούνται αξιοπιστίας και λέγοντας ότι εκπροσωπούν όλες τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας της Γκαμπόν.

Πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών ακυρώθηκαν, όλα τα σύνορα έκλεισαν μέχρι νεωτέρας και οι κρατικοί θεσμοί διαλύθηκαν.

  • Τέλος, οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι ο  πρόεδρος της χώρας, ο Αλί Μπονγκό Οντιμπά, κρατείται «στην κατοικία του φρουρούμενος» μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του, αλλά και έναν από τους γιους του που έχει συλληφθεί.

«Ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό κρατείται στην κατοικία του φρουρούμενος μαζί με την οικογένειά του και τους γιατρούς του», σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασαν στην κρατική τηλεόραση οι στρατιωτικοί της Επιτροπής Μετάβασης και Αποκατάστασης των Θεσμών.

Ο Νουρεντίν Μπονγκό Βαλεντίν, γιος και στενός σύμβουλος του προέδρου, ο Ίαν Ζισλέν Ενγκουλού, προσωπάρχης του Μπονγκό, ο Μοχάμεντ Αλί Σαλιού, αναπληρωτής προσωπάρχης, ο Αμπντούλ Χοσεϊνί, σύμβουλος της προεδρίας, ο Ζεσιέ Ελά Εκογκά, ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, καθώς και τα δύο πιο υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Γκαμπόν «έχουν συλληφθεί», εξήγησε ο συνταγματάρχης που διάβασε στη διάρκεια της νύκτας την ανακοίνωση για το πραξικόπημα.

Αυτοί συνελήφθησαν κυρίως για «εσχάτη προδοσία εναντίον των θεσμών του κράτους, μαζική υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων, κατάχρηση διεθνούς χρηματοδότησης, πλαστογραφία και χρήση πλαστογραφίας, πλαστογραφία της υπογραφής του προέδρου της Δημοκρατίας, ενεργητική δωροδοκία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών», διευκρίνισε.

  • Ισχυροί ήχοι πυροβολισμών ακούστηκαν στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters μετά την τηλεοπτική εμφάνιση.

«Στο όνομα του λαού της Γκαμπόν… αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε την ειρήνη βάζοντας τέλος στο σημερινό καθεστώς», δήλωσαν οι αξιωματικοί στην τηλεόραση.

Πανηγυρισμοί στους δρόμους

Στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Λιμπρβίλ για να γιορτάσουν την ανακοίνωση του πραξικοπήματος κρατώντας σημαίες της χώρας , σύμφωνα με τοπικό δημοσιογράφο που μίλησε στο BBC Afrique.

Αρχικά οι πολίτες ενώθηκαν με τους στρατιωτικούς, τους οποίους ευχαριστούσαν, όμως οι ένοπλες δυνάμεις στη συνέχεια τους ζήτησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από στρατηγικής σημασίας σημεία της πρωτεύουσας.

Ο νυν πρόεδρος της Γκαμπόν, Αλί Μπόνγκο, κέρδισε μια τρίτη θητεία στις προεδρικές εκλογές με 64,27% των ψήφων, ανακοίνωσε το εκλογικό κέντρο της Γκαμπόν σήμερα το πρωί, μετά από τις καθυστερημένες γενικές εκλογές που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως νοθευμένες.

  • Η έλλειψη διεθνών παρατηρητών, η αναστολή ορισμένων ξένων εκπομπών και η απόφαση των αρχών να κόψουν την υπηρεσία διαδικτύου και να επιβάλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, μετά την ψηφοφορία είχε εγείρει ανησυχίες για τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας.

Καθώς ένας αξιωματικός διάβαζε την κοινή δήλωση στην τηλεόραση, περίπου δώδεκα άλλοι στέκονταν σιωπηλά πίσω του με στρατιωτικές κουρασμένες και μπερέδες.

Η ομάδα έχει δηλώσει ότι είναι μέλη της «επιτροπής μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών». Τα κρατικά όργανα που κήρυξαν διαλυμένα περιελάμβαναν την κυβέρνηση, τη γερουσία, την εθνοσυνέλευση, το συνταγματικό δικαστήριο και το εκλογικό σώμα.

  • Εάν πετύχει, το πραξικόπημα θα αντιπροσωπεύει το όγδοο στη δυτική και κεντρική Αφρική από το 2020. Τα πραξικοπήματα στο Μάλι, τη Γουινέα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ και τον Νίγηρα έχουν υπονομεύσει τη δημοκρατική πρόοδο.

Τον Ιούλιο, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στον Νίγηρα, στέλνοντας κύματα σοκ στο Σαχέλ.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP/The Guardian

«Μαύρη ειδοποίηση» από την Ιντερπόλ για το νεκρό «αγόρι του Δούναβη»: Βρέθηκε στον βυθό, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: