Ποιος θα είναι ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου; Και τι θα σημαίνει για την εθνική υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα;

epa05290036 Britain’s Catherine, Duchess of Cambridge (C), accompanied by British Vogue magazine editor-in-chief Alexandra Shulman (L) and museum’s director Nicholas Cullinan (L) visits the ‘Vogue 100: A Century Of Style’ exhibition at the National Portrait Gallery in London, Britain. EPA, STR, POOL UK OUT




Νέο διευθυντή για το Βρετανικό Μουσείου προτείνει στη μόνιμη στήλη του στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, ο συντάκτης πολιτιστικών θεμάτων της εφημερίδας, Richard Morrison.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ενότητα:

«Ποιος θα διαδεχθεί τον Hartwig Fischer στη θέση του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου όταν ο Γερμανός ιστορικός τέχνης αποχωρήσει τον επόμενο χρόνο; Και ποιος πραγματικά θα ήθελε να τον διαδεχθεί; Ο Fischer ανέλαβε με τεράστια προβλήματα να βαραίνουν το ίδρυμα και φεύγει με τα ίδια προβλήματα σε μεγάλο βαθμό άλυτα.

Το μέλλον των “Ελγινείων Μαρμάρων” [sic] -όπως αναφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα- εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο. Και πέρα από αυτό, υπάρχει το ευρύτερο ερώτημα κατά πόσον “παγκόσμια μουσεία” όπως το Βρετανικό Μουσείο έχουν οποιοδήποτε νομικό (πόσο μάλλον ηθικό) δικαίωμα να κρατούν αντικείμενα, όπως τα Mάρμαρα ή τα χάλκινα του Μπενίν, που αποκτήθηκαν κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Έπειτα, υπάρχει και το θέμα της χορηγίας. Το μουσείο αποφάσισε προφανώς να τερματίσει τους δεσμούς του με την BP μετά από έντονες διαμαρτυρίες ακτιβιστών […].

Ωστόσο, πού θα βρεθούν οι χορηγοί “καθαρού χρήματος” για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό; Και τέλος, υπάρχει το ζήτημα που ήταν ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την αποχώρηση του Fischer: το πολυσυζητημένο “masterplan” για την ανακαίνιση και την αναδιάταξη ολόκληρου του μουσείου. Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα για το οποίο θα απαιτηθούν δεκάδες εκατομμύρια λίρες που θα συγκεντρωθούν.

Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ακόμα εν πολλοίς στα χαρτιά, παρόλο που είχε ρητά ανακοινωθεί ως ένας από τους κύριους στόχους του Fischer όταν ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια.

Έτσι, ο νέος διευθυντής πρέπει να είναι κάποιος με οξυμένες διπλωματικές ικανότητες, άριστες διασυνδέσεις με οποιονδήποτε κυβερνήσει τη Βρετανία μετά το 2024, εξαιρετικές ικανότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων και ένα τολμηρό, εμπνευσμένο όραμα για τα μουσεία του 21ου αιώνα.

Μπορώ να σκεφτώ μόνο ένα άτομο στη Βρετανία που διαθέτει όλα αυτά, συν τη νεότητα και την ενεργητικότητα. Αυτός είναι ο Nicholas Cullinan, ο διευθυντής της National Portrait Gallery […].

Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ο πανταχού παρών George Osborne, είχε πολλά άλλα θέματα στο μυαλό του τελευταία. Αλλά αν έχει έστω και λίγο μυαλό (και ας μην επεκταθούμε σε αυτό τώρα) θα αρπάξει τον Cullinan προτού κάποιο μεγαλόσχημο αμερικανικό ίδρυμα του προσφέρει επταψήφιο μισθό» σημειώνει ο συντάκτης.

ΠΗΓΗ: Times, Richard Morrison

«Κρατούν» γερά ηθοποιοί -σεναριογράφοι του Χόλιγουντ: 100 μέρες κλείνει η απεργία τους και αναβάλλει τα βραβεία ΕΜΥ για το 2024

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: