Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου στη σκιά του σκανδάλου των κλεμμένων αρχαιοτήτων

A woman views the Parthenon Marbles at the British Museum in London, Britain, 23 August 2023. The British Museum dismissed a member of staff and the Metropolitan Police are investigating after artefacts which were reported ‘missing, stolen or damaged’ over a ‘significant’ period of time. Art dealer Ittai Gradel alleges that in February 2021 he had notified the British Museum to be aware of potentially stolen items from the collection but was reportedly told “all objects were accounted for”. EPA/NEIL HALL




Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουικ Φίσερ καθώς η υπόθεση των κλεμμένων θησαυρών προσλαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Σε δήλωσή του ο Χαρτγουϊκ αναφέρει:

«Τις τελευταίες ημέρες εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτά. Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο ολοκληρωμένα όσο θα έπρεπε  στις προειδοποιήσεις το 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως.

«Η ευθύνη για αυτή την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή. Επίσης, εκτίμησα λάθος τις παρατηρήσεις που έκανα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τον δρ. Γκραντέλ . Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη και να αποσύρω αυτές τις παρατηρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Γκραντέλ είναι Ολλανδός έμπορος αρχαιοτήτων και δήλωσε μετά την γνωστοποίηση των κλοπών ότι  είχε αγοράσει πολλά τεχνουργήματα μέσω Διαδικτύου, ενώ ειδοποίησε το Βρετανικό Μουσείο για πιθανές αδικοπραγίες πριν από δύο χρόνια ζητώντας την απόλυση του Φίσερ και του αναπληρωτή του Τζόναθαν Ουίλιαμς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph , ο Γκραντέλ είχε αγοράσει περίπου 70 αντικείμενα στο eBay, ξεκινώντας από το 2014.

Αγόρασε τα αντικείμενα για μικρά ποσά, αλλά τα πούλησε για πολύ υψηλότερα ποσά. Η Telegraph ανέφερε ότι είχε δώσει στο μουσείο και στην αστυνομία -που ερευνά τις κλοπές- τα στοιχεία των αγοραστών που αγόρασαν 10 αντικείμενα από αυτόν και είχαν επιστρέψει τα υπόλοιπα στο μουσείο.

Ο Φίσερ στην δήλωσή του προσθέτει: «Υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο των διαχειριστών και θα αποχωρήσω μόλις το διοικητικό συμβούλιο προβεί σε μια προσωρινή διευθυντική ρύθμιση. Η λύση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να επιλεγεί νέος διευθυντής.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα περάσει αυτή τη στιγμή και θα αναδειχθεί πιο δυνατό, αλλά δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου αποσπά την προσοχή.

«Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Τα τελευταία επτά χρόνια είχα το προνόμιο να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και αφοσιωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα εκπληκτικό ίδρυμα και ήταν τιμή της ζωής μου να του ηγούμαι».

Στις 16 Αυγούστου το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού του ως υπεύθυνο για τις πρωτοφανείς κλοπές. Μια μέρα αργότερα γινόταν γνωστό ότι δράστης της υπεξαίρεσης των πολιτισμικών θησαυρών είναι ο διαπρεπής επιμελητής αρχαιοτήτων Πίτερ Τζον Χιγκς (Peter John Higgs), που εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 30 χρόνια.

Παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής διευθυντής

Μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Χάρτβιχ Φίσερ από τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου και ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς συμφώνησε να αποσυρθεί από τα καθήκοντά του έως ότου ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο λονδρέζικο μουσείο, μετέδωσε το BBC, λίγες ώρες αργότερα.

Η ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι ο Ουίλιαμς συμφώνησε να “αποχωρήσει οικειοθελώς” από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές και ότι αυτό έχει “άμεση ισχύ”.

Άμεση ισχύ έχει και η παραίτηση του διευθυντή του μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ για την αποτυχία στις έρευνες του μουσείου για τις κλοπές αντικειμένων από τις συλλογές του.

Με πληροφορίες από BBC/ The Guardian

Κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο: Στην αστυνομία του Λονδίνου για ανάκριση ο πρώτος ύποπτος * Νέες αποκαλύψεις για τα κλοπιμαία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: