Κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο: Στην αστυνομία του Λονδίνου για ανάκριση ο πρώτος ύποπτος * Νέες αποκαλύψεις για τα κλοπιμαία

FILE PHOTO: A police car patrols around the British Museum in London, Britain, 17 August 2023. The British Museum said they dismissed a member of staff and the Metropolitan Police are investigating after artefacts which hadn’t been on public display were reported ‘missing, stolen or damaged’ over a ‘significant’ period of time. EPA/TOLGA AKMEN




Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή πολύτιμων αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, τονίζοντας ότι δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε συλλήψεις για την υπόθεση.

  • Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

«Ένας άνδρας ανακρίθηκε», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Met. «Συνεργαζόμαστε στενά με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε … οι έρευνες συνεχίζονται».

Η διοίκηση του Μουσείου, που ανέφερε ότι η πλειονότητα των αντικειμένων ήταν μικρά κομμάτια που φυλάσσονταν σε μια αποθήκη, τόνισε ότι κινείται νομικά εναντίον του ατόμου.

Νέες αποκαλύψεις για τα κλοπιμαία από τους Times

Αρχαία νομίσματα – ανάμεσά τους ένα Ελληνικό – ασημένια περιδέραια και δαχτυλίδια και περισσότερα από 500 κεραμικά θραύσματα περιλαμβάνονται μεταξύ των αρχαιοτήτων που πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Times.

  • Μεταξύ των αντικειμένων που λείπουν συγκαταλέγεται ένα ελληνικό ασημένιο νόμισμα που είχε αποκτηθεί από το Μουσείο το 1948, ένα ρωμαϊκό νόμισμα και ένα γερμανικό νόμισμα. Και τα τρία εμφανίζονται από τα αρχεία του μουσείου να χάθηκαν το 2014.

Λείπει επίσης μία ασημένια αλυσίδα της Εποχής του Σιδήρου που ανακαλύφθηκε το 1915 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1932.

Από τη συλλογή του μουσείου λείπουν επίσης, μεταξύ άλλων, ξύλινα εργαλεία επεξεργασίας παπαρούνας για την εξαγωγή οπίου, τα οποία ήταν σε σχήμα πουλιών και βατράχων, καθώς επίσης χάντρες και μενταγιόν σε σχήμα φύλλων χρώματος πράσινου και μπλε.

Οι λεπτομέρειες αυτών των χαμένων αρχαιολογικών θησαυρών, που δεν πιστεύεται πάντως ότι αποτελούν αντικείμενα της πρόσφατης έρευνας, ακολουθεί την αποκάλυψη πως επί πολλά χρόνια υπάλληλος του Βρετανικού Μουσείου έκλεβε αντικείμενα της συλλογής από τις αποθήκες του ιδρύματος, εκμεταλλευόμενος την ελλιπή καταγραφή τους.

  • Η υπόθεση έχει προκαλέσει αμφιβολίες και ερωτήματα για τις συνθήκες φύλαξης και για την ασφάλεια των εκθεμάτων του λονδρέζικου ιδρύματος.Αστυνομική πηγή δηλώνει στους Times πως τα αντικείμενα που λείπουν ήταν αντικείμενα μελέτης για σκοπούς ερευνητικούς, χωρίς να έχει γίνει επαρκής καταγραφή τους. Αποτέλεσμα, ανέφερε η πηγή, είναι να υπάρχουν φόβοι για πιθανή παραμόρφωσή τους και πώλησή τους στο διαδίκτυο, ακόμα και για λίγες εκατοντάδες στερλίνες.

«Η υποψία είναι πως είμαστε ενώπιον μίας πιθανής περίπτωσης κλεπτομανίας», δήλωσε η αστυνομική πηγή στη βρετανική εφημερίδα.

Οι Times αναφέρουν επίσης πως ο 56χρονος Πίτερ Χιγκς, που απολύθηκε από το Μουσείο προ ημερών ως ύποπτος για κλοπές αντικειμένων, είχε προαχθεί στη θέση του επιμελητή των ελληνικών συλλογών, περιλαμβανομένων των Γλυπτών του Παρθενώνα, τον Ιανουάριο του 2021, λίγο μετά από το συναγερμό που σήμανε στη διεύθυνση του μουσείου αναφορικά με κλεμμένα αντικείμενα (τον Ιούνιο του 2020 σύμφωνα με την εφημερίδα).

Παρέμεινε δε στη νέα του θέση παρά την εμπλοκή του σε καταγγελίες περί πώλησης αντικειμένων της συλλογής του μουσείου στο eBay.

Οι Times στο  κύριο άρθρο  τους επικαλούνται την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη φράση της περί ενδυνάμωσης του αιτήματος επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Στην πραγματικότητα, το αίτημα της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ήδη ισχυρό», σχολιάζει η εφημερίδα.

Mε πληροφορίες από Reuters/The Times

Κράτησαν μυστική για οκτώ μήνες την κλοπή αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο: Παλαιότερα είχαν χαθεί ανεκτίμητα αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: