Όταν οι άλλοι είπαν πίσω μπροστά στις πύρινες φλόγες, αυτός βγήκε μπροστά… Oδοιπορικό του Omega στην καμένη γη της ημιορεινής Λεμεσού, στην Κύπρο

Η συνδρομή των εθελοντών στη μάχη με τις φλόγες στη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, ήταν τεράστια και αναγνωρίστηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς! Φωτογραφία via Omega




Χωρίς ανάσα συνεχίζουν το έργο τους οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην ημιορεινή Λεμεσό. Μπορεί η φωτιά να κατασβέστηκε και να οροθετήθηκε πλήρως ωστόσο υπήρχαν κατά διαστήματα μικρές αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν αμέσως κυρίως από τα εναέρια μέσα, τα ελληνικά Canadair και τα ισραηλινά πτητικά μέσα, αλλά και από τις επίγειες δυνάμεις.

Στην περιοχή υπήρχε και πάλι αέρας κάτι που προκάλεσε ανησυχία, με τα πτητικά μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπερίπτανται πάνω από τα σημεία των πυρκαγιών αφενός για να επιτηρούν και αφετέρου για να προλάβουν εν τη γένεση τους πιθανές αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή βρέθηκαν και οι Ισραηλινοί πυροσβέστες οι οποίοι πραγματοποιούσαν περιπολίες για επιτήρηση, με έναν από αυτούς να μιλά στην κάμερα του OMEGA λέγοντας ότι είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθούν την Κύπρο όταν παρίσταται ανάγκη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βοηθήσουμε τον κόσμο της Κύπρου καταλαβαίνουμε την κατάσταση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οπωσδήποτε η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα+ Οι ντόπιοι πυροσβέστες έκαναν πολύ καλή δουλειά», δήλωσε Ισραηλινός πυροσβέστης.

Με το πρώτο φως της ημέρας συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού προχώρησαν σε καταγραφή των ζημιών ενώ επι ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία των κοινοτικών συμβουλίων για να επιδιορθώσουν ότι μπορούν.

Ενώ όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις στους πολίτες που οι περιουσίες τους πλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.

Δέντρα καμένα, κορμοί γερμένοι και οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάστηκαν να προσπαθούν να συνέλθουν μετρώντας ζημιές και πληγές.

Πάντως από την πρώτη στιγμή όλος ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε επι ποδός ενώ πέραν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης στη μάχη ρίχθηκε και το τμήμα ασθενοφόρων με διασώστες να βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές για παροχή βοήθειας.

Την ίδια ώρα, το δεδομένο σε όλη αυτή την κινητοποίηση είναι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και η αυταπάρνηση με την οποία οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις επιχειρούσαν στο μέτωπο.

Ωστόσο προκύπτουν ερωτήματα όχι προς τα μέλη των δυνάμεων αλλά ως προς το πως ξέφυγε η πυρκαγιά αλλά και στην συνεργασία των αρμοδίων τμημάτων και φαίνεται ότι το θέμα θα απασχολήσει.

Παράλληλα αναμένεται στην περιοχή να γίνει μελέτη και για αντιδιαβρωτικά έργα ενώ όπως ενημέρωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στις πληγείσες περιοχές θα γίνουν δεντροφυτεύσεις.

  • Συνεχίζουν περιπολίες τα πτητικά μέσα στις καμένες περιοχές της Λεμεσού

Μέχρι τη δύση του ήλιου συνεχίζουν τις περιπολίες τους τα πτητικά μέσα, στις περιοχές που πλήγηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού, ενώ συνεχίζεται και η επιτήρηση στα συντονιστικά κέντρα των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.

Το απόγευμα έγιναν περιπολίες από τα δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα του Ισραήλ, ενώ με την αποχώρησή τους, έφτασε στην περιοχή το μεγάλο πυροσβεστικό ελικόπτερο της Ιορδανίας, MI 26.

Οι περιπολίες από αέρος θα συνεχιστούν μέχρι τη δύση του ήλιου, ενώ επίγειες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

  • Μπαίνει στη φωτιά! «Αυτός είναι ο Άντρος Γρηγορίου – Όταν οι άλλοι είπαν πίσω, αυτός βγήκε μπροστά»

Η συνδρομή των εθελοντών στη μάχη με τις φλόγες στη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, ήταν τεράστια και αναγνωρίστηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς!

Ασφαλώς η αναγνώριση και η εκτίνηση που τυγχάνουν είναι όλοι, είναι απολύτως δικαιολογημένη. Δεν είναι λίγοι οι απλοί πολίτες που με δημόσιες αναρτήσεις τους εξέφρασαν ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές που με κίνδυνο τη ζωή τους, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο.

Μάλιστα, σε χαρακτηριστική ανάρτησή της, η εκπρόσωπος Τύπου των κυνηγών,, Παντελίτσα Γιόκκα, γράφει:

«Αυτός είναι ο Άντρος Γρηγορίου . Εψές στη φωτιά στην Γεράσα ακούστηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε. Άνθρωποι έκλαιγαν φώναζαν και επικρατούσε πανικός. Μετά έσωσε ένα καταφύγιο, ένα σπίτι και έσβησε εστίες στο high way. Βοήθησε την πυροσβεστική να κατεβάσει λάστιχα μες τους γκρεμούς.

Τους έδωσε ασυρμάτους γιατί οι δικοί τους δεν εδουλεύαν. Για να προλάβω τους καλοθελητές, έχει εκπαίδευση από την ΕΜΑΚ. Ένας εθελοντής που σπεύδει κάθε φορά να σώζει ό,τι σώζεται. Ευχαριστούμε που μας αφήνεις να είμαστε δίπλα σου. Όσοι σε είδαν ξέρουν. Τα λόγια είναι περιττά.»

Ποιοι είναι οι φασίστες τελικά; Κάνουν “ειρήνη” με τον ψευτο-“δήμαρχο” της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά όχι με τους Ελληνοκύπριους αδελφούς τους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: