Όταν η αδιάφορη Ελλάδα ανακαλύπτει την… Αμερική: Γερμανοί δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει από το 2019 τη δράση του κλινικάρχη στα Χανιά

FILE PHOTO: The marathon session before the magistrates had started at 8:00 on Sunday morning and ended at 3:00 in the early hours of Monday. ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR




Η ελληνική αστυνομία έβαλε λουκέτο σε κλινική στην Κρήτη, συλλαμβάνοντας οκτώ εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και δύο επικεφαλής γιατρούς. Πρόκειται για μια «εγκληματική οργάνωση», τα μέλη της οποίας φέρονται ένοχα «για εμπορία ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες παιδιών», όπως δήλωσε η αστυνομία.

Η ZEIT ONLINE αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της πως «σε έρευνα στην πόλη των Χανίων το 2019, η ZEIT είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη κλινική, προβαίνοντας σε μία σειρά σχετικών αποκαλύψεων ήδη τότε […] αποδεικνύοντας πως οι αυστηρές νομικές προϋποθέσεις για την παρένθετη μητρότητα δεν τηρούνταν στην κλινική […] Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 73χρονος διευθυντής και ιδρυτής της κλινικής, με τον οποίο οι δημοσιογράφοι της ZEIT είχαν μιλήσει κατά τη διάρκεια της μυστικής έρευνας, είχε δημιουργήσει μαζί με άλλους υπαλλήλους ένα διεθνές δίκτυο “μεσιτών” προκειμένου να φέρνουν στην Ελλάδα “αλλοδαπές γυναίκες που χρήζουν προστασίας” και να τις “εκμεταλλεύονται εκεί ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες”, με σκοπό την ικανοποίηση των πελατών της οργάνωσης παγκοσμίως.

Οι πελάτες είναι άτεκνα ζευγάρια, καθώς και ανύπαντροι ή ομοφυλόφιλοι άνδρες που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά. Το 2019 δύο δημοσιογράφοι της ZEIT είχαν παρουσιαστεί στην κλινική με ψεύτικες ταυτότητες ως άτεκνο ζευγάρι από τη Γερμανία και συναντήθηκαν με μία από τις παρένθετες μητέρες, […] η οποία είχε πει στους δημοσιογράφους της ZEIT ότι ήταν από τη Βουλγαρία και κυοφορούσε ένα μωρό για ένα ζευγάρι Γερμανών εκείνη την εποχή.

Ο επικεφαλής της κλινικής είχε επιβεβαιώσει τότε ότι είχε ήδη συνεργαστεί «με πολλά ζευγάρια από τη Γερμανία». Στην Ελλάδα, ωστόσο, η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνδέεται με εμπορικούς σκοπούς. Έτσι, για παράδειγμα, μια φίλη ή συγγενής μπορεί να κυοφορήσει ένα μωρό για ένα άτεκνο ζευγάρι, εφ’ όσον έχει δοθεί και σχετική δικαστική άδεια. Η κλινική συχνά παραποιούσε τέτοια στοιχεία».

Το γερμανικό μέσο επισημαίνει τέλος πως «σύμφωνα με την αστυνομία οι παρένθετες μητέρες ήταν κυρίως γυναίκες Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με πολύ δύσκολο οικονομικό υπόβαθρο. Για κάθε παρένθετη μητρότητα η κλινική εισέπραττε συνήθως μεταξύ 70.000 και 100.000 ευρώ, εκ των οποίων “το 70% ήταν καθαρό κέρδος”, όπως δήλωσαν οι ερευνητές».

Με πληροφορίες από DW / Γιώργος Πασσάς

Τεράστιο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων και παράνομων υιοθεσιών με επικεφαλής 71χρονο μαιευτήρα κλινικάρχη – Εκατοντάδες υποθέσεις με τζίρο εκατομμυρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: