ΟΗΕ πάρε επιτέλους θέση: Τους εκβιασμούς και την αδιαλλαξία Τατάρ που αρνείται το διάλογο αναδεικνύει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ersin Tatar το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ). Σταύρος Ιωαννίδης / ΡΙΟ




Η επιμονή του Ερσίν Τατάρ να αρνείται να συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θέτοντας εκβιαστικά την εκ των προτέρων αναγνώριση των ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων αποτελεί τροχοπέδη στην αλλαγή του κλίματος στο Κυπριακό.

Η Λευκωσία θεωρεί πως αυτή η κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί και θεωρεί πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εφόσον θέλει να εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό, θα πρέπει να πάρει θέση στο όλο θέμα.

Η όλη στάση του Ερσίν Τατάρ και η άρνησή του να συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη θα είναι ένα από ζητήματα τα οποία θα τεθούν ενώπιον του Μίροσλαβ Γιέζτζια στις 28 Αυγούστου όταν θα βρεθεί στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να θέσει το θέμα της άρνησης Τατάρ υποδεικνύοντας προς τον βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο διεθνής οργανισμός μην αντιδρά.

Θέση της Λευκωσίας, την οποία αναμένεται ότι θα τεθεί και στη συνάντηση με τον Μίροσλαβ Γιέτζια, είναι πως εάν τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να κινηθούν και αυτά προς την κατεύθυνση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Μίροσλαβ Γιέτζια έρχεται στην Κύπρο στις 27 Αυγούστου και την επομένη προγραμματίζει να δει τους δύο ηγέτες σε χωριστές συναντήσεις και στις 29 του μήνα θα αναχωρήσει από το νησί για να μεταφέρει προς τον Γενικό Γραμματέα τα όσα θα έχει σημειώσει συνομιλώντας με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ.

Κατά την επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Μ. Γιέτζια για να ενημερώσει τις δύο πλευρές για το ταξίδι του 27-29 Αυγούστου, από ε/κ πλευράς του διαβιβάστηκε η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ.

Ο βοηθός ΓΓ ΟΗΕ ανέλαβε να μεταφέρει την πρόταση Χριστοδουλίδη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην πρόταση Χριστοδουλίδη, ήταν αρνητική.

Ο Ερσίν Τατάρ προχώρησε και σε έκδοση γραπτής ανακοίνωσης προκειμένου να αμφισβητήσει τις προθέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Τατάρ αμφισβήτησε τους λόγους για την πρόσκληση και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «ηγεμονική νοοτροπία» και ότι αρνείται να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε περιόδους κρίσης.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την προσφορά μας για βοήθεια στην κατάσβεση της τεράστιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Λεμεσού», είπε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι δύο πλευρές δεν συνεργάζονται σε καταστάσεις κρίσης και θέτει υπό αμφισβήτηση το νόημα της Τεχνικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία συστάθηκε για να διασφαλίσει αυτή τη συνεργασία».

Ο κ. Τατάρ ζήτησε από την ε/κ πλευρά «να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να αλλάξει την ηγεμονική της νοοτροπία και να σεβαστεί τα εγγενή ίσα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δυσκολεύει την όποια πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών εάν αφεθεί η τουρκική πλευρά να επιμένει σε εκ των προτέρων ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία αποσκοπούν στο να οδηγήσουν το Κυπριακού εκτός του συμφωνημένου πλαισίου του οποίο καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου αποκαλύπτει: Στοχεύει σε λύση του Κυπριακού ο Αντόνιο Γκουτέρες, έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία με απεσταλμένο

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: