Όχι ως όνειρο αλλά ως δικαίωμα: Να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι μια λύση μη δικαία, μια λύση που δεν θα δικαιώνει την Κερύνεια, δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική

FILE PHOTO: Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο, είναι το σύνθημα… Φωτογραφία ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ

Η αποδοχή ή επιδίωξη ώστε το Κυπριακό να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία του ΟΗΕ, με απώτερο σκοπό τη ρύθμιση του έξω από το διεθνές δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και τη νομιμότητα, (άρα μεταφερόμενο στο χώρο της βαρβαρότητας της υπεροχής του ισχυρού), προδικάζει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως και καταστροφικές συνέπειες.

Τούτο γιατί το Κράτος αποτελεί το θεσμό συλλογικής ελευθερίας κάθε κοινωνίας και για να είναι συλλογικά ελεύθερη μια κοινωνία θα πρέπει, να διαθέτει ενιαία και αδιαίρετη εσωτερική και εξωτερική πολιτική κυριαρχία, ως δικαίωμα ανεξαρτησίας.

Ειδικότερα η διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας για την Κυπριακή Δημοκρατία που τελεί υπό μερική τουρκική στρατιωτική κατοχή, διαίρεση και εποικισμό, απαιτεί ενότητα και διεκδίκηση. Η με οποιοδήποτε τρόπο θεσπισμένη διά συμφωνιών εξωτερική παρέμβαση ως μέρος της λύσης, καθιστά το Κράτος υποτελές, εάν όχι υπόδουλο.

Ας το προβάλουμε αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση πως η μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι, η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομιμότητας σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Συνεπώς η λύση δεν θα πρέπει να υπάρξει παρά μόνο εάν όλοι οι Κύπριοι επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, απαλλαγμένοι από κάθε εξωτερική παρέμβαση ώστε να λειτουργήσουν δημοκρατικά.

Μια λύση μη δικαία, μια λύση που δεν θα δικαιώνει την Κερύνεια, δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική.

Το Κυπριακό ήταν και παραμένει θέμα εισβολής και κατοχής και δεν πρέπει η δική μας πλευρά να αποσιωπά τούτο ή να το παραμερίζει στην αναζήτηση λύσης.

Μέχρι να υπάρξει δυνατότητα βιώσιμης διεξόδου αμυνόμαστε, κινούμαστε ανένδοτα πάνω σε αρχές δικαίου, με ασπίδα τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, διευκρινίζοντας πως δεν βιαζόμαστε για τον κρατικό μας θάνατο, δηλαδή την αναγνώριση των παράνομων τετελεσμένων, τη διχοτόμηση και την ευόδωση των σκοπών της Άγκυρας για επικυριαρχία ολόκληρης της Κύπρου.

Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί εάν ο κυρίαρχος λαός απαιτήσει κοινή στρατηγική και κατά των επιδιώξεων της Τουρκίας αντί, του διχασμού απόψεων, λόγων και επιδιώξεων που υπάρχει. Την ελπίδα για δικαίωση δεν μπορεί να διαγράψει η υπεροχή του αδικοπραγούντος ισχυρού.

* Ανδρέας Αγγελίδης
Πρώην Βουλευτής – Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Επίσκεψη αστραπή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο: Για να καθησυχαστούν και μερικά «ζιζάνια», για τα μουρμουρητά περί παράκαμψης του Κυπριακού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: