Ο Ζελένσκι στην Αθήνα, ένας Ιρανός στρατηγός στη Μόσχα: Για διπλωματική έκρηξη στην Ευρώπη, ομιλούν οι New York Times, όπως και για τον ρόλο της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Vlodymyr Zelensky (Βολοντιμίρ Ζελένσκι) στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκριση της Niki Kitsantonis και του Paul Sonne (ανταποκριτής σε Ρωσία, Ουκρανία) σημειώνει ότι καθώς ο Βλοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) πήγαινε σε μια διπλωματική έκρηξη στην Ευρώπη, ένας κορυφαίος Ιρανός στρατηγός κατευθύνθηκε στη Μόσχα.

Διπλωματικές αλυσιδωτές αντιδράσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα από τη Μέση Ανατολή έως τη Βαλτική και τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες προσπαθούσαν να εδραιώσουν νέες συμμαχίες σε έναν ανακατεμένο κόσμο.

Στον τέταρτο σταθμό μιας περιοδείας, με στόχο την εξασφάλιση περισσότερων όπλων για την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έφτασε στην Αθήνα για συναντήσεις με τους ηγέτες της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών χωρών, για να συζητήσουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια και την καλύτερη ενσωμάτωση με την Ευρώπη.

«Σας ευχαριστούμε για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να αγωνιστούμε για την ελευθερία μας», είπε ο κ. Zelensky στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

Καθώς ο κ. Zelensky κατευθυνόταν προς την Αθήνα μετά την εξασφάλιση δεσμεύσεων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία, μια ιρανική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκεπτόταν τη Ρωσία, δείγμα του πόσο βαθιές έχουν γίνει οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης από την έναρξη του πολέμου.

Η υπεροχή του Ιράν στην παραγωγή drones και πυραύλων και οι εχθρικές σχέσεις του με τη Δύση το έχουν καταστήσει ελκυστικό εταίρο για τη Ρωσία. Αυτό ήταν αναμφισβήτητο τη Δευτέρα, όταν ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, Στρατηγός Kioumars Heydari, έγινε δεκτός στη Μόσχα από τον Ρώσο ομόλογό του στρατηγό Oleg Salyukov.

Οι δύο άνδρες παρευρέθηκαν σε τελετή κατάθεσης στεφάνων στον τάφο του άγνωστου στρατιώτη έξω από το τείχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Το Ιράν θεωρείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως μία από τις βασικές χώρες στη Μέση Ανατολή. Είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας», δήλωσε ο στρατηγός Salyukov, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο. Από την πλευρά του, ο στρατηγός Heydari είπε ότι οι χερσαίες δυνάμεις της Τεχεράνης είναι έτοιμες να αυξήσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA.

Απομονωμένη από μεγάλο μέρος της Δύσης από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα εργάζεται επίσης για να προαναγγείλει τους δεσμούς της με κράτη που απέφυγαν να την καταγγείλουν ή τουλάχιστον έχουν χρησιμοποιήσει πιο μετριοπαθή γλώσσα.

Παράλληλα, την Τρίτη, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να κερδίσει έδαφος όταν η ομάδα BRICS — Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — ξεκινήσει μια συνάντηση στη Νότια Αφρική. Η ομάδα αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο της οικονομίας της. […]

Στην Αθήνα τη Δευτέρα, με τις ρωσικές εχθροπραξίες να διακόπτουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, ο κ. Zelensky ζήτησε επίσης από την Ελλάδα βοήθεια για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν ήδη πάνω από το 50% των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, ο κ. Zelensky είχε ανακοινώσει δεσμεύσεις για δεκάδες F-16 και το ίδιο αναμενόταν να ζητήσει και από την Αθήνα. Αλλά αργά τη Δευτέρα, δεν ήταν σαφές τι, αν μη τι άλλο, είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία και η Ελλάδα.

Ο κ. Zelensky είπε ότι ο ίδιος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν «ορισμένες προτεραιότητες, με στόχο να σταματήσει αυτή η τρομερή εισβολή» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόταση να εκπαιδεύσει η Ελλάδα Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη F-16.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ελλάδας για την προετοιμασία των πιλότων μας για τα F-16», είπε σε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Zelensky κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε τις ρωσικές απόπειρες για «επαναχάραξη των συνόρων» και είπε ότι οι θηριωδίες που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθούν. «Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τα εγκλήματα πολέμου, τα οποία πρέπει να τιμωρηθούν από τη διεθνή δικαιοσύνη», είπε. […]

ΠΗΓΗ: New York Times, Niki Kitsantonis και Paul Sonne – Dueling Tours for Influence as Ukraine War Scrambles Alliances

Ο Ράμα δεν μπορεί να χωνέψει ότι δεν προσκλήθηκε στην Αθήνα: Κάλεσε, όμως, τον κ. Μητσοτάκη σε βαλκανικό συνέδριο στα Τίρανα, ομιλεί για “όμηρους εσωτερικής πολιτικής”!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: