Ο πρώην υπουργός Υγείας της Κύπρου για τα “πτυχία” της Γιαννάκη: Μία κυβέρνηση που θα πολεμούσε το κατεστημένο άφησε μια υπουργό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά μόνη της

Ο πρώην υπουργός Υγείας της Κύπρου, Γιώργος Παμπορίδης. Φωτογραφία Φιλελεύθερος




Μήνυμα συμπαράστασης προς την Υπουργό Υγείας της Κύπρου, Πόπη Κανάρη για τον «εμφύλιο» που ξέσπασε στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ της ίδιας και της Γενικής Διευθύντριας, Χριστίνας Γιαννάκη, στέλνει μέσω ανάρτησή του στο twitter o Γιώργος Παμπορίδης.

Ο κ. Παμπορίδης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Αναγκάζομαι να σπάσω την Αυγουστιάτικη αποχή μου για να τοποθετηθώ στο θέμα Γιαννάκη.

Δεν ξαφνιάζομαι που έπεσαν όλοι να φάνε την Κανάρη κ να στηρίξουν τη Γιαννάκη. Ούτε ξαφνιάζομαι που όλο το σύστημα καταπίνει αμάσητη την καταγγελία του Άνδρου Κυπριανούs περί πλαστών πτυχίων.

«Ξαφνιάζομαι για την υποκρισία όσων αρνούνται την πλήρη διερεύνηση του θέματος. Ξαφνιάζομαι που μια κυβέρνηση που “ήρθε να πολεμήσει τα κατεστημένα”, εγκατέλειψε μόνη μια Υπουργό, να βγάλει τα κάστανα απ´τη φωτιά λες και είναι αυτή το πρόβλημα. Κυρία Κανάρη έχετε τη συμπαράσταση μου.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο (σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη):

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο η Πόπη Κανάρη και η Χριστίνα Γιαννάκη θα ανηφορήσουν προς το Λόφο του Προεδρικού προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα τεκταίνονται στο υπουργείο Υγείας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, θα καλέσει αμφότερες της κυρίες του υπουργείου Υγείας, στο γραφείο του από τις οποίες θα ζητήσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της αντιπαράθεσης τους.

Ευθύς μετά τις συναντήσεις του με την υπουργό και τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τροχοδρομήσει τις ενέργειές του. Άριστα ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν ληφθεί αποφάσεις τις οποίες προτίθεται να υλοποιήσει στη βάση των όσων θα ακούσει από τις συναντήσεις που θα έχει τόσο με την υπουργό Υγείας όσο και με την γενική διευθύντρια του ΥΠΥΓ.

Πηγές προσκείμενες στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανέφεραν στον «Φ» ότι από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη κρίνεται απαράδεκτο το περιεχόμενο της αλληλογραφίας μεταξύ Κανάρη και Γιαννάκη. Και προς τις δύο έχει διαβιβαστεί η δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κλίμα που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας, σε μια στιγμή που αμφότερες θα έπρεπε να ρίχνουν το βάρος τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τον τομέα τους και όχι να αναλώνονται σε μάχη αλληλοεξόντωσης.

Τα τελευταία 24ωρα έγιναν κάποιες κινήσεις από πλευράς Προεδρικού για εκτόνωση της κρίσης, αλλά οι συναντήσεις που είχε η υφυπουργός παρα τω προέδρω, Ειρήνη Πική, και με Κανάρη και Γιαννάκη, δεν απέδωσαν και ούτε συνέβαλαν να αλλάξει το κλίμα.

Η κατάσταση στο υπουργείο Υγείας μετά την 1η Μαρτίου είναι τέτοια που όλοι συμφωνούν πως είναι αδύνατη η συνύπαρξη Κανάρη και Γιαννάκη κάτω από την ίδια στέγη.

Η κόντρα των δύο, που χρονολογείται, όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί αλλά αντίθετα τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, μετά και τα δημοσιεύματα (μέσω ψεύτικου προφίλ στο τουίτερ). Η αμφισβήτηση των ακαδημαϊκών προσόντων της Χριστίνας Γιαννάκη αλλά και οι τοποθετήσεις που είχαν γίνει από πλευράς Πόπης Κανάρη ήρθαν να επιβεβαιώσουν το αδύνατο της μεταξύ τους συνύπαρξης κάτω από την στέγη του υπουργείου Υγείας.

  • Οι επιλογές Χριστοδουλίδη

Λαμβανομένης υπόψη της σοβαρότητας του θέματος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι δεν έχει άλλο χρονικό περιθώριο στη διάθεσή του. Γι’ αυτό και μετά τις συναντήσεις με τις δύο θεωρείται ότι θα τρέξουν γρήγορα οι εξελίξεις. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο ΠτΔ δεν έχει και πολλές επιλογές στη διάθεσή του.

Με δεδομένη την αδυναμία συνύπαρξης των δύο στο ΥΠΥΓ θα πρέπει να αποφασίσει: α) Απομάκρυνση και των δύο από το υπουργείο Υγείας (αυτό σημαίνει παραίτηση της Π. Κανάρη και αλλαγή υπουργείου από την Χ. Γιαννάκη), β) Να φύγει μία εκ των δύο (δηλαδή να παραιτηθεί η Κανάρη και να διατηρήσει τη θέση της η Γιαννάκη, ή να υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο γενικού διευθυντή χωρίς αλλαγή υπουργού).

Σε κάθε περίπτωση και με όλα τα σενάρια ανοικτά από το Προεδρικό διαψεύδουν ότι έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Πόπης Κανάρη και αντικατάστασή της με άλλο πρόσωπο. Από τον Λόφο διαψεύδουν και τα σενάρια περί υπουργοποίησης γιατρού ο οποίος είναι εκτός ΓΕΣΥ.

Εκείνο που προέχει, όπως μας έχει λεχθεί, είναι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα με στον τομέα της υγείας. Ενώ υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί συσκέψεις υπό τον ΠτΔ για το θέμα του ΓΕΣΥ όπου λήφθηκαν αποφάσεις που θα πρέπει να τρέξουν άμεσα.

Χαμός για τα “φτωχά”(;) αγγλικά της Χριστίνας Γιαννάκη: Η Υπουργός Υγείας της Κύπρου επιμένει να αμφισβητεί τα προσόντα της πανίσχυρης Γενικής Διευθύντριας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: