Ο Ντόναλντ Τραμπ …”τρελάθηκε”: Προεκλογική καμπάνια από τη φυλακή; Και αν νικήσει; Θα κυβερνά την υπερδύναμη πίσω από τα κάγκελα του κελιού του;

epa10783633 A protester holds a sign while watching the motorcade of former US President Donald J. Trump arrive outside the E. Barrett Prettyman United States Courthouse, Washington, DC, USA, 03 August 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ, Φιλελεύθερος

Συλλογή κάνει τις διώξεις εναντίον του ο Ντόναλντ Τραμπ. Συνολικά είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες προδοσίας, συνωμοσίας, φοροδιαφυγής, εξαπάτησης των Αρχών και του χρηματιστηρίου, δωροδοκίας μαρτύρων, σεξουαλικής επίθεσης και δυσφήμισης.

Διόλου άσχημα, αν επρόκειτο για κάποιον που επιθυμούσε να κάνει καριέρα εγκληματία ή να διαπρέψει στους κόλπους καμιάς μαφιόζικης οργάνωσης και όχι για τον άνθρωπο που διετέλεσε πρόεδρος της χώρας και που επιθυμεί να αναλάβει και πάλι τα ηνία.

Παρά τις περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος παραμένει το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αν κερδίσει, κάτι που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανόν, τότε τον Νοέμβριο του 2024 θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν.

Εύλογα κάποιοι αναρωτιούνται αν μπορεί να είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου ενώ έχει στην πλάτη του τέτοιο κατηγορητήριο και κατά πόσο οι ποινικές διώξεις εναντίον του θα έχουν οποιοδήποτε αντίκτυπο, απομακρύνοντας πιθανούς ψηφοφόρους.

  • Το δεύτερο ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί και είναι ένα μεγάλο «όχι». Όχι δεν θα επηρεαστούν διόλου οι υποστηρικτές του, οι οποίοι ακόμη και φόνο να κάνει, θα συνεχίσουν να πίνουν νερό στο όνομά του.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν νοιάζονταν στο ελάχιστο για την ηθικότητά του ή για το λευκό του ποινικό μητρώο δεν θα τον ψήφιζαν εξ’ αρχής. Όμως τους έχει κερδίσει με το λαϊκίστικό του λόγο και τις συντηρητικές θέσεις που εκφράζει χαϊδεύοντας κυρίως τα αυτιά των λευκών ευαγγελικών.

Επιπλέον, είναι πιθανόν πως θα χρησιμοποιήσει τις δίκες του εναντίον του για να συσπειρώσει την εκλογική του βάση και για να παρουσιαστεί ως θύμα δίωξης των Δημοκρατικών του αντιπάλων.

Θα έχει ακόμη περισσότερη δημοσιότητα, ποιο μέσο άλλωστε, είτε παραδοσιακό είτε κοινωνικό δίκτυο δεν θα θέλει να καλύψει όσο εκτενέστερα να μπορεί ένα τέτοιο ζήτημα και ακόμη περισσότερα βήματα για να εκφράζει τις απόψεις του.

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα τίποτα δεν τον εμποδίζει να διεξαγάγει την προεκλογική του εκστρατεία ακόμη κι αν είναι υπόδικος. Όπως και τίποτα δεν τον εμποδίζει να είναι υποψήφιος ακόμη και αν καταδικαστεί, όπως και να συνεχίσει από τη φυλακή με τις όποιες δυσκολίες που θα έχει τον προεκλογικό του αγώνα.

Και επειδή το αμερικανικό σύνταγμα είναι ασαφές σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια που να του απαγορεύει να εκλεγεί και να κυβερνά έστω και αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Επομένως η ποινική δίωξη μπορεί να αποδειχτεί ένα χρήσιμο δώρο για τον Ντόναλντ Τραμπ. Άλλωστε ο μεγιστάνας έχει αποδείξει πως μπορεί κάθε κατάσταση όσο αρνητική κι αν είναι μπορεί να την γυρίσει και να την εκμεταλλευτεί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι πολιτικές, οι δημοσιογραφικές και οι οικονομικές ελίτ και η αλά καρτ «λαϊκή κυριαρχία»: Δεν έχουν χωνέψει ακόμα το τρανταχτό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: