Ο Μητροπολίτης Μόρφου δεν καταλαβαίνει τίποτα: Ο Νεόφυτος ονόμασε «Άγιο» τον πατέρα Σάββα χωρίς έγκριση από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. Φωτογραφία Μητρόπολη Μόρφου




Αντιδράσεις προκαλεί η κίνηση της Μητρόπολης Μόρφου και του Μητροπολίτη Νεόφυτου, να προχωρήσει σε αγιοκατάταξη του Πάτερ Σάββα Αχιλλέως.

Όπως ανέφερε στο OMEGAlive (Άντρη Θρασυβούλου) ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, ο πατήρ Σάββας πέθανε το 2016 στην Αττική και η καταγωγή του ήταν από την Άλωνα.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, η Μητρόπολη Μόρφου προχώρησε στην παρουσίαση εικόνας με αναγραφή «Όσιος Σάββας Αχιλλέως». «Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο αγιοκατατάσσει τον συγκεκριμένο κληρικό», σημειώνει ο κ. Κυριακού.

Όπως τονίζει ο κ. Κυριακού, η αγιοκατάταξη δεν είναι αρμοδιότητα Μητρόπολης ή Μητροπολίτη καθώς χρειάζεται συνοδική απόφαση για να γίνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, να περάσει, όπως προσθέτει, «ικανός χρόνος από την ημέρα της κοιμήσεως του».

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα δύο μεγάλες μορφές της σύγχρονης Εκκλησίας τον Παϊσιο και τον Πορφύριο οι οποίοι αγιοποιήθηκαν αφότου πέρασαν 20 χρόνια από το θάνατο τους.

«Η ενέργεια της Μητρόπολης μας εξέπληξε γιατί μόνο 7 χρόνια πέρασαν από τότε που κοιμήθηκε ο κληρικός. Όλοι ευχόμαστε να έχει καλό παράδεισο όμως ο θεολογικός του λόγος ήταν απ’ αυτούς που τρομοκρατούσε τους πιστούς. Η συνεχής αναφορά του στον Αντίχριστο, σε σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα που θα πλήξουν την ανθρωπότητα λόγω αμαρτίας δεν τους ηρεμούσε, αντίθετα τους αναστάτωνε», αναφέρει ο κ. Κυριακού.

Μάλιστα, «ο πατήρ αναφερόταν στον Αντίχριστο συνδέοντας τον με την υγεία, αποδομώντας με αυτόν τον τρόπο το σύστημα υγείας και την ασφάλεια που νιώθει ο πιστός, ενώ προφήτευε την εμφάνιση μιας αρρώστειας κατασκευασμένης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι οι σεισμοί γίονται λόγω του καρναβαλιού, ενώ είχε πει πως και στην Κύπρο στο τέλος ενος καρναβαλιού είχε γίνει σεισμός».

Ο θεολόγος σημειώνει πως η αγιοκατάταξη έγινε καθώς υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των θέσεων του πατέρα Σάββα και του Μητροπολίτη Μόρφου.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος ξεπέρασε και τον …εαυτό του: Φιλοτέχνησε εικόνα μακαριστού αρχιμανδρίτη με φωτοστέφανο, όπως συμβαίνει με τους Αγίους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: