Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας απέλυσε τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών: Του έκρυψε πληροφορίες για την αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ

epa10779257 Denmark’s Defense Minister Jakob Ellemann-Jensen, leader of Liberal Party ‘Venstre’, sits in his office at the Ministry of Defense in Copenhagen, Denmark, 01 August 2023. EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN DENMARK OUT




Η Δανία συμφώνησε να αγοράσει συστήματα πυροβολικού από την Elbit Systems του Ισραήλ, αφού δώρισε πολλά από τα δικά της οπλικά συστήματα στην Ουκρανία.

Ο Δανός υπουργός Άμυνας Jacob Ellemann-Jensen απέλυσε τον μόνιμο υπουργό Εξωτερικών του υπουργείου του την Παρασκευή μετά από κριτική για τον χειρισμό αγοράς όπλων πυροβολικού από το Ισραήλ.

Η Δανία συμφώνησε τον Ιανουάριο να αγοράσει συστήματα πυροβολικού από την Elbit Systems του Ισραήλ αξίας 1,74 δισεκατομμυρίων κορωνών Δανίας (256 εκατομμύρια δολάρια) αφού δώρισε πολλά από τα δικά της οπλικά συστήματα στην Ουκρανία .

Πριν από τη συμφωνία, το υπουργείο έσπευσε την επιτροπή οικονομικών του κοινοβουλίου να εγκρίνει την αγορά, λέγοντας ότι η προσφορά της εταιρείας θα λήξει στο τέλος του μήνα. Ωστόσο, το υπουργείο αναγνώρισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η προσφορά του Elbit έληξε μόλις στα τέλη Ιουνίου.

Ο Έλεμαν-Γένσεν ζήτησε συγγνώμη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τον χειρισμό της υπόθεσης και είπε ότι δεν παρείχε εσκεμμένα εσφαλμένες πληροφορίες στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, κάλεσε μια συνάντηση με μέλη του κοινοβουλίου την Παρασκευή και τους είπε ότι έμαθε ότι από τις πληροφορίες που είχε κοινοποιήσει στο κοινοβούλιο νωρίτερα την εβδομάδα έλειπαν σημαντικές λεπτομέρειες.

«Είναι μια συνολική εκτίμηση ότι η στενή και έμπιστη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ ενός υπουργού και ενός μόνιμου γραμματέα δεν είναι πλέον δυνατή, ειδικά υπό το φως των μεγάλων και σημαντικών καθηκόντων που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ο Έλεμαν-Γένσεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. .

Η Δανία αντικαθιστά τα συστήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία

Η Δανία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και είπε ότι θα δαπανήσει 143 δισεκατομμύρια κορώνες για την άμυνα τα επόμενα 10 χρόνια.

Τον Ιανουάριο, η οικονομική επιτροπή ενημερώθηκε επίσης ότι άλλοι κατασκευαστές όπλων, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Nexter Systems και της νοτιοκορεατικής Hanwha Systems, θα είχαν μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης από τον ένα χρόνο που προσφέρει η Elbit Systems.

Ωστόσο, η Nexter Systems είπε στα τέλη Ιανουαρίου ότι θα μπορούσε να παραδώσει νέα όπλα στη Δανία στα τέλη του 2023 και αρνήθηκε ότι είπε στο υπουργείο Άμυνας της Δανίας ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παραδώσει μόνο μετά από δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Επόμενος στόχος του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είναι να φτάσει μεταξύ της Κύπρου και της Ρόδου: Οι Τούρκοι προκαλούν την Αθήνα μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, ξαφνικά ξεκινούν έρευνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: