Ο Ερντογάν έβαλε ισλαμιστές και εθνικιστές υποτακτικούς του να τον… πιέζουν για να ακυρώσει τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά: Ότι δήθεν παραβιάζει τη συνθήκη της Λοζάνης

FILE PHOΤΟ: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/STR




Εθνικιστικές και ισλαμιστικές ομάδες ξεκίνησαν εκστρατεία για να εμποδίσουν το ετήσιο τελετουργικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που διοργανώνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στη βορειοδυτική τουρκική επαρχία της Τραπεζούντας.

Όπως γράφει ο Levent Kenez στο Nordic Monitor

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι στενοί συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εθνικιστικές και ισλαμιστικές ενώσεις προσφέρουν επίσης την υποστήριξή τους.

Αυτό το έτος σηματοδοτεί τη 10η εμφάνιση της τελετής από το 2010. Εξαρτάται κυρίως με μια σειρά μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αναπόσπαστο μέρος της επιδίωξης της διοίκησης της Ερντογάν για την ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε. Λόγω της αποκατάστασης του μοναστηριού Σουμελά μεταξύ 2015 και 2019, υπήρξε μια παύση τεσσάρων ετών κατά την τήρηση του τελετουργικού, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά το 2020.

Ο συνταξιούχος ναύαρχος Cihat Yaycı, ο οποίος οδηγεί το Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιων και Παγκόσμιων Στρατηγικών, ξεκίνησε ένα Εκστρατεία για την ανάκληση της άδειας που εκδόθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη Trabzon για την τελετή.

Στις 3 Αυγούστου ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κέντρου περιείχε υποτιμητική γλώσσα που απευθύνεται στον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο Ι, ο πνευματικός ηγέτης των ανατολικών ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως, μαζί με ισχυρισμούς ότι η διεξαγωγή της τελετής παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης, μια διεθνής συμφωνία που υπογράφηκε το 1923 που καθορίζεται

Τα σύνορα και η καθιερωμένη ειρήνη μεταξύ της Τουρκίας και των συμμαχικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επισημαίνοντας ότι η 15η Αυγούστου γιορτάζει την επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της Τραπεζούντας, η δήλωση υποστήριξε ότι η τελετή θα ερμηνευόταν ως ασέβεια προς τους Οθωμανούς προγόνους της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι ο στόχος του τελετουργικού ήταν είτε να σβήσει είτε να αμφισβητήσει την ιστορία της κατάκτησης της Τραπεζούντας, προωθώντας έτσι την αφήγηση ότι αυτά τα εδάφη ανήκαν αρχικά στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση ανέφερε περαιτέρω, «Ο σκοπός αυτής της τελετής είναι να εξαλείψει τη μνήμη της κατάκτησης της Τραπεζούντας ή, τουλάχιστον, να ρίξει μια σκιά πάνω της, προωθώντας έτσι τις φιλοδοξίες της Μεγάλης Ιδέας».

Η Μεγάλη Ιδέα είναι ένα εθνικιστικό σχέδιο που στοχεύει στη σύσταση ενός ελληνικού κράτους σύμφωνα με τα πρώην σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Yaycı είναι μεταξύ των στενών συνεργατών του προέδρου Ερντογάν. Ήταν μαζί με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και ακούστηκε να ψιθυρίζει στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του προέδρου στο CNNTürk εκείνο το βράδυ.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Yaycı έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκκαθάριση των αντιπάλων του Ερντογάν και των φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών από τον στρατό. Είναι επίσης ο κατασκευαστής του λογισμικού που ονομάζεται “Fetometre”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει τον Ερντογάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το λογισμικό που ανέπτυξε ο ίδιος, ο Yaycı έλαβε επίσης μια βαθμολογία που υποδηλώνει τη σχέση του με το κίνημα.

Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής ενός αμφιλεγόμενου δόγματος που ονομάζεται Blue Homeland, το οποίο βασίζεται στα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Ο Metin Külünk, εξέχουσα προσωπικότητα του κυβερνώντος κόμματος και παιδικός φίλος του Προέδρου Ερντογάν, παρέχει την πιο ουσιαστική υποστήριξη στην εκστρατεία του Yaycı. Ήταν συνδεδεμένος με την ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα Great Eastern Islam Raiders Front (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi, İBDA/C ή IBDA-C) σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor το 2021.

Ο Külünk λειτούργησε ως ένας από τους βασικούς πράκτορες που παρείχαν χρήματα σε μια δεξιά συμμορία που ονομάζεται Osmanen Germania στη Γερμανία για να αγοράσει όπλα, να οργανώσει διαδηλώσεις και να στοχεύσει επικριτές του Τούρκου ηγέτη. Συμμετείχε επίσης στην υποστήριξη της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), η οποία λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Ευρώπη.

Ο Külünk στις 6 Αυγούστου εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Twitter, τονίζοντας την ανάγκη επανεξέτασης της άδειας για την τελετή στη Sümela. Επισήμανε την πιθανή εμπλοκή των ελληνικών πληροφοριών και τις μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες που συνδέονται με το γεγονός, προτρέποντας να είμαστε προσεκτικοί.

«Η εξαιρετικά ώριμη διπλωματική μας στάση ενθάρρυνε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν την Τουρκία μέσω της Ελλάδας. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις ότι, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί [οι Έλληνες] δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή μας Τσεσμέ, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να μας εμποδίσουν να έχουμε πρόσβαση ακόμη και στις δικές μας ακτές», έγραψε ο Külünk.

Ο ριζοσπαστικός ισλαμιστής Μεχμέτ Μετινέρ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, έκανε retweet τις αναρτήσεις του Yaycı με ένα μήνυμα που στόχο είχε να προσελκύσει την προσοχή του Ερντογάν στο περιεχόμενο.

Ο Ντογάν Μπεκίν, βουλευτής της Κωνσταντινούπολης που εκπροσωπεί το ακροδεξιό ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Πρόνοιας (Yeniden Refah Partisi), εταίρο της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα εξέφρασε την αντίθεσή του στην τελετή στο μοναστήρι Σουμελά για την 562η επέτειο της Τραπεζούντας κατάκτηση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο.

Σύμφωνα με τον Μπεκίν, οι ενέργειες του Βαρθολομαίου, τον οποίο ανέφερε ως «λεγόμενο» οικουμενικό πατριάρχη, ισοδυναμούσαν με de facto παραβίαση των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη συνθήκη, καταργήθηκαν τα προνόμια του Ελληνικού Πατριαρχείου και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ο τίτλος του «Αρχιεπισκόπου».

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με σημαντικό βαθμό ανησυχίας τα αιτήματα για ακύρωση της τελετής.

Σε μια δήλωση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Koray Koçhan, ο δήμαρχος της Maçka, της περιοχής στην Τραπεζούντα όπου βρίσκεται το μοναστήρι Sümela, ανέφερε ότι οι προετοιμασίες, υπό τον συντονισμό του Κυβερνήτη της Τραπεζούντας, έχουν ολοκληρωθεί για την επερχόμενη τελετή. .

Ο Koçhan τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη της τελετής. «Όλες οι ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας, διαμονής, μεταφοράς και πιθανών προβλημάτων υγείας των συμμετεχόντων. Τα ιδρύματά μας συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον για την τελετή, με στόχο την αποφυγή οργανωτικών ζητημάτων. Όπως κάθε χρόνο, οι φετινοί καλεσμένοι που έρχονται στη Σουμελά θα μπορούν να κάνουν τις τελετές τους χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα», είπε.

Ο Koçhan διευκρίνισε ότι δεν είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε σχέση με το τελετουργικό, λέγοντας: «Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι συμμετέχουσες ομάδες θα συγκεντρωθούν για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους εδώ. Λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις εντός του ιστορικού κτηρίου για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες μας μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους ειρηνικά και με ασφάλεια πριν αναχωρήσουν. Αναμένουμε περίπου 300 με 400 άτομα να παρευρεθούν φέτος».

Κατά τη διάρκεια της τελετής στη Σουμελά, εκτός από τους προσκεκλημένους, οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο μοναστήρι.

Πηγή Nordic Monitor

Ο Αμερικανός βουλευτής Πιτ Σέσσιονς κατέστη ο χρήσιμος ηλίθιος του Ερντογάν: Ο Ρούμπιν επικρίνει την επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο… Ξέρει για τον Τούρκο δικτάτορα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: