Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και ο υπουργός Άμυνας επιτίθενται στον Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ: Ομιλούν για “άδικη” δήθεν επέμβαση των μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

FILE PHOTO: Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Cevdet Yılmaz με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία via Cevdet Yılmaz, @_cevdetyilma




Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τσεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η κατοχική χώρα δήθεν δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των “εγγενών δικαιωμάτων” των Τουρκοκυπρίων και θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια του ψευδοκράτους της παράνομης “τδβκ” να αναζητήσει δικαιώματα σε διεθνείς πλατφόρμες».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το πρακτορείο Αναντολού μεταδίδει ότι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Γιλμάζ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και παράνομη» την «άδικη» επέμβαση που πραγματοποίησαν οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ προκειμένου να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος «θα διευκολύνει τους πολίτες της (παράνομης) “τδβκ” να φτάσουν στην πατρίδα τους», όπως υποστήριξε.

Ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία θεωρεί τις μονομερείς και άδικες προσεγγίσεις των διεθνών θεσμών ως μια σκόπιμη και κακόβουλη προσπάθεια να αγνοηθούν τα εγγενή δικαιώματα της (παράνομης) “τδβκ” και του τουρκοκυπριακού “λαού”».

Επανέλαβε το τουρκικό επιχείρημα ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ επέτρεψε την κατασκευή των δρόμων Λάρνακας-Δεκέλειας-Αγιάς Νάπας και Πύλας-Ορόκλινης, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τους Ελληνοκύπριους στο παρελθόν «με (δήθεν) απαλλοτρίωση τουρκικών εδαφών».

Η αντίθεση, είπε, της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη δραστηριότητα της ψευτο-“κυβέρνησης” της παράνομης “τδβκ” για την κατασκευή δρόμων και η προσπάθειά της να εμποδίσει τα μηχανήματα κατασκευής με τα οχήματά της σημαίνει ανοιχτή υποστήριξη του χάους και της πόλωσης. Η συμπεριφορά που επιδεικνύεται εμπεριέχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και αποτελεί βαρύ πλήγμα για την αμεροληψία της Ειρηνευτικής Δύναμης ισχυρίστηκε ο κ. Γιλμάζ.

Είπε ακόμη ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ «έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο νησί, ενώ υποτίθεται ότι έπρεπε να επιδείξει αμερόληπτη στάση, και υπερέβη την εντολή, την εξουσία και τις αρμοδιότητές της».

«Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι η (παράνομη) “τδβκ” είναι (δήθεν) ένα “ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος”. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των εγγενών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του (ανύπαρκτου) “κράτους” της (παράνομης) “τδβκ” να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στις διεθνείς πλατφόρμες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη σε δήλωση για την αδικαιολόγητη παρέμβαση του ΟΗΕ και επέδειξε την απαραίτητη στάση. Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι θεωρούμε λανθασμένη πρωτοβουλία την προσπάθεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί για να συζητήσει τη δήλωση Τύπου που καταδικάζει την (παράνομη) “τδβκ”.

Είναι απαράδεκτο να συζητείται καν η δήλωση. Καλώ τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να σεβαστούν την “εδαφική ακεραιότητα” της (παράνομης) “τδβκ”, να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό τη στάση τους που θα διαβρώσει περαιτέρω τη θέση τους περί “αξιοπιστίας και ουδετερότητας” και να προχωρήσουν σε άμεσο διάλογο με την (παράνομη) “τδβκ”» είπε.

Σε μια άλλη σχετική είδηση, σύμφωνα με το «CNN Türk» o Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι υποστηρίζουν πλήρως τη «δίκαιη», όπως την χαρακτήρισε, αντίδραση του ψευδοκράτους στο ζήτημα της Πύλας.

«Όπως δηλώνουμε πάντα, η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως τη δικαιολογημένη αντίδραση των (παράνομων) “αρχών” της (παράνομης) “τδβκ” σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

«Αν και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νησί ιδρύθηκε με στόχο την εξεύρεση λύσης στις διαφορές προσεγγίζοντας ισότιμα και τις δύο πλευρές, δεν λειτουργεί έτσι.

Ενώ τα προκατειλημμένα Ηνωμένα Έθνη σιώπησαν για την ίδρυση πανεπιστημιούπολης από τους Ελληνοκύπριους στη νεκρή ζώνη το 2012 και την κατασκευή υπαίθριου κινηματογράφου στη νεκρή ζώνη το 2020, σήμερα, η προσπάθεια και η μονομερής στάση της ίδιας Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών να εμποδίσει την κατασκευή δρόμου για τους συμπατριώτες μας που ζουν στην Πύλα, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζεται για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν είναι ποτέ αποδεκτή» ισχυρίστηκε.

Ελπίζουμε, συνέχισε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη θα ενεργήσει σύμφωνα με την αποστολή της στο νησί και θα σεβαστεί τα ανύπαρκτα “κυριαρχικά δικαιώματα” της παράνομης “τδβκ”».

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα “νόμιμα συμφέροντα” των Κυπρίων αδελφών μας υπό όλες τις συνθήκες. Εκτός από την Κύπρο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν επίσης τις δίκαιες υποθέσεις αδελφών, φιλικών και συμμαχικών χωρών, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λιβύη, το Κατάρ, η Σομαλία, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και στον κόσμο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ ζητά ενότητα για την επανένωση της Κύπρου: Ηχηρό μήνυμα εναντίον της φιλοτουρκικής λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: