Λιβύη: Αντιπροσωπεία Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων επισκέφθηκε τον Χαλίφα Χαφτάρ

FILE PHOTO: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




Μια αντιπροσωπεία Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων, με επικεφαλής έναν υφυπουργό Άμυνας, έφτασε σήμερα στη Λιβύη έπειτα από πρόσκληση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν οι προοπτικές συνεργασίας στην μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και άλλα θέματα κοινής δράσης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: μία στην πρωτεύουσα Τρίπολη και μια δεύτερη στην ανατολή με την υποστήριξη του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Χάφταρ χρησιμοποίησε κυρίως μαχητές της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner κατά την αποτυχημένη απόπειρά του να καταλάβει τη λιβυκή πρωτεύουσα το 2019-2020.

Σύμφωνα με ειδικούς, μερικές εκατοντάδες μαχητές της Wagner εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια στρατιωτικών βάσεων και υποδομών πετρελαίου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ, πρώην ηγέτης της κυρίως μουσουλμανικής ρωσικής Δημοκρατίας της Ινγκουσετίας, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση από τους μαχητές της Wagner στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Ροστόφ, στη νότια Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύντομης διάρκειας ανταρσίας της οργάνωσης τον Ιούνιο.

Ο αρχηγός της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε χθες βράδυ στο διαδίκτυο, εμφανίζεται να λέει ότι οι μαχητές του βρίσκονται στην Αφρική για να «κάνουν τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη» εκεί και να «εκτελέσουν αποστολές», χωρίς να διευκρινίζει ποιές είναι αυτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Μόσχα, Russian Federation

Το «πνεύμα» του Πριγκόζιν στην Αφρική, το «σώμα» του αγνοείται: Εμφάνιση σε βίντεο στρατολόγησης για τη Wagner με φόντο την έρημο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: