Και τώρα η “εποχή” Γεραπετρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών: Τι αλλάζει; Ποιος ο ρόλος της κ. Παπαδοπούλου; Γιατί έφυγε ο Νίκος Δένδιας;

FILE PHOTO: Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (Κ), με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εξέρχονται από το Προεδρικό Μέγαρο μετά το τέλος της τελετής ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Εδώ και στο δυο μήνες, στη Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποιήθηκε μια αλλαγή στην κεφαλή του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 41% που κατέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του προσέφερε άνεση κινήσεων καθώς και σχεδόν μηδενικής κριτικής, ειδικά εκ των έσω της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.).

Ως εκ τούτου προχώρησε σε αλλαγές στην κυβέρνηση που ουδείς αμφισβήτησε, ουδείς έκανε κριτική…και πως θα μπορούσε άλλωστε. Μια εξ αυτών ηταν και η αντικατάσταση του κυρίου Νίκου Δένδια από τον κύριο Γιώργο Γεραπετρίτη στο υπουργείο των Εξωτερικών (ΥΠΕΞ).

  • Μια αλλαγή όμως που, ειδικά δύο μήνες μετά τις εκλογές, αρχίζει να δείχνει και κάποιες άλλες αλλαγές που πιθανών να αποτολμούνται, τόσο σε καθαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο όμως και εσωκομματικά.

Ή τουλάχιστον αυτό μπορούμε να διακρίνουμε εμείς, ‘’διαβάζοντας πίσω και ανάμεσα στις γραμμές’’

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Στα δικά μας μάτια, η απομάκρυνση Δένδια από ένα υπουργείο σαν το υπουργείο Εξωτερικών έστω και με το ‘’χρυσωμένο χάπι’’ του Υπουργείου Αμύνης, δείχνει ως ‘’ψαλίδισμα’’, ‘’κόντεμα’’, όπως θέλετε πείτε το. Οι φήμες ότι ο κύριος Δένδιας αποτελεί δυνητικό διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν και εφόσον έρθει η ώρα δίνουν και παίρνουν εδώ και μήνες.

Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν η όλη αλλαγή εντασσόταν σε ένα τέτοιο παιχνίδι, δείχνοντας στον Κερκυραίο πρώην πλέον ΥΠΕΞ, ποιος κάνει κουμάντο εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμα και η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη, απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, δίνει τον τόνο.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, μιας και ο εκ Καρπάθου, νέος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, νέα υφυπουργός ορίστηκε η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Αν όχι το πιο έμπειρο και ικανό στέλεχος στη Βασιλίσσης Σοφίας, σίγουρα είναι εκ των κορυφαίων.

Διττή η τοποθέτηση της. Από τη μια εξυπηρετεί πλήρως τις όποιες ελλείψεις του κυρίου Γεραπετρίτη, από την άλλη γιατί να μην αναλάμβανε απευθείας η ίδια την κεφαλή του ΥΠΕΞ; Και λέμε διττή, διότι οι αρμοδιότητες που της ανατέθηκαν, παράλληλα με την ορκωμοσία της, στην πράξη την καθιστούν τη νέα ΥΠΕΞ της χώρας.

Αρα, βλέπουμε ότι στην ουσία η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη, έβαλε κεφαλή στο ΥΠΕΞ έναν άνθρωπο καθαρά του Μαξίμου, ελέγχει πλήρως τα εσωκομματικά, και ταυτόχρονα παρέχει σχεδόν όλες τις διευθύνσεις του ΥΠΕΞ στην πρώην διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην πρέσβειρας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ώστε να ‘’τρέχει πλήρως το μαγαζί’’.

Ας περάσουμε τώρα στα θέματα που διαφαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή ρότας, μετά την αλλαγή του κ. Δένδια και την ανάληψη του υπουργείου από τον κ. Γεραπετρίτη.

Για όποιον δεν το κατάλαβε εδώ και δυο μήνες, ακούγεται συνεχώς ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη η λέξη συμβιβασμός, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Για την ακρίβεια είπε τη λέξη ‘’υποχωρήσεις’’!!!

Ακόμα και σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λέξη συμβιβασμός / υποχωρήσεις. Όπως γράψαμε και παλαιότερα στη Hellas Journal.

Το κλίμα λοιπόν δείχνει το δρόμο, τις προθέσεις…

Η απομάκρυνση του κ. Δένδια ίσως να δείχνει ότι μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Βασιλίσσης Σοφίας.

Άλλη αλλαγή που παρατηρήθηκε, εντός δυο μηνών, μη το ξεχνάτε, είναι η αλλαγή πλεύσης στο Λιβυκό. Ο κύριος Γεραπετρίτης προχωρεί σε πλήρη αποκατάσταση σχέσεων με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η τοποθέτηση πρέσβεως στη Τρίπολη θεωρείται δεδομένη, όπως και η επίδοση των διαπιστευτηρίων του σε έναν πρόεδρο/ Λίβυα ΥΠΕΞ που πριν μερικούς μήνες, όχι τόσο μακριά, ο κύριος Δένδιας, έκλεινε την πόρτα του πρωθυπουργικού Embraer, μη δεχόμενος να την χαιρετήσει έστω και τυπικά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, και αλλάζοντας το δρομολόγιο προς τη Βεγγάζη

  • Πριν μερικούς μήνες…

Δεν κρίνουμε το αν όλα αυτά είναι σωστά ή λάθος. Το σίγουρο είναι ότι με την αλλαγή στο ΥΠΕΞ, επιχειρείται αλλαγή πολιτικής στο Λιβυκό 180 μοιρών. Όποιος δεν το βλέπει, απλα εθελοτυφλεί!

Τελευταία η Τουρκία, με νέα navtex, δείχνει να ξαναβγάζει το γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί που παλιότερα τους κυνηγούσαμε επειδή κάνουνε έρευνες… Τώρα οδεύουν προς γεώτρηση.

Με άλλα λόγια οι Τούρκοι συνεχίζουν κανονικά την πορεία που έχουν χαράξει. Η navtex λέει ότι θα κινηθούν κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή της υφαλοκρηπίδας τους, που αποδεχόμαστε και εμείς… Αλλά μιλάμε για πόλεμο νεύρων κυριολεκτικά.

Εκείνο που θέλουμε να αναδείξουμε όσον αφορά ότι υπάρχει μια στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής… Δεν είδαμε, δεν υπήρξε καμία αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ότι αφορά το τουρκικό γεωτρύπανο.

Ναι μεν όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί νομότυπα, αλλά κάτι μου λέει ότι μια ‘’επίσκεψη’’, στη Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αποκλείεται.

Ίσως και να είναι η πρώτη καυτή πατάτα στα χέρια του κυρίου Γεραπετρίτη… Ή μήπως στα χέρια της κυρίας Παπαδοπούλου;

Ο χρόνος θα δείξει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Άγκυρα επιχειρεί μεθοδευμένα να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τα Ελληνοτουρκικά και τα Ευρωτουρκικά: Θα της το επιτρέψει η Ελλάδα;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: